Tags: Arbejdsliv & Tendenser
Som selvstændig er du mere afhængig af dit helbred end almindelige ansatte. Derfor er det vigtigt, at du får en ordentlig nattesøvn! Og netop nattesøvnen er oftest den, som mange iværksættere skipper for at nå på omdrejningshøjde med hverdagen. Det er en stor fejl! Både på kortere og længere sigt. På min nylig afholdt ferie i det sydfranske læste jeg bogen "Deep work", der beskriver vigtigheden af at arbejde dybt. Og hvordan man ikke skal arbejdee også kaldeeet shallow work. I dette indgår søvnen ikke så meget som jeg ville tro. Derfor har jeg undersøgt sagerne.
Har du sovet godt i nat? Eller blev det sent, fordi du lige skulle nå at lukke en kundeopgave eller komme up-to-date med alt det administrative?
Alt for mange iværksættere forsøger at indhente det forsømte ved at snuppe et par timer eller tre fra nattesøvnen. Samtidig er der opstået en kultur blandt både iværksættere og almindelige lønmodtagere, hvor det er lidt sejt at skippe nattesøvnen til fordel for arbejdet. Jo mere søvndrukken og udkørt du møder op, jo sejere er du!
Men at skippe nattesøvnen er et alvorligt skråplan at komme ud på. For ikke alene fungerer du ikke optimalt dagen efter – du øger også risikoen for på sigt at få en lang række alvorlige livsstilssygdomme, ligesom du øger den øjeblikkelige risiko for at blive syg, tage på og udvikle depression.
For sover du ikke godt nok og længe nok hver nat, får kroppen ikke renset ud i de affaldsstoffer, der ophober sig i løbet af dagen i både muskler og hjerne. Det er blandt andet med til at sænke effektiviteten af dit immunforsvar, ligesom du hurtigere bliver mentalt træt og nemmere begår småfejl.
Samtidig får hjernen ikke tid nok til at bearbejde dagens oplevelser, uddrage læren af dem og lagt dem på plads i hjernens ”baggrundslager” langtidshukommelsen. Det er med til at øge risikoen for at udvikle depressioner, ligesom du får sværere ved at lære noget nyt, samt bliver dårligere se logiske sammenhænge i det, du arbejder med.
Så hold op med at lege supermand og døgnbrænder. Få i stedet en fast rutine, hvor du går i seng og står op på samme tidspunkt hver dag. Gør samtidig kroppen klar til at gå i seng, ved at lade være med at sidde foran skærmen – både computer, tv, tablet eller mobil – fra minimum en halv time før du skal i seng. Skærmlyset indeholder en blå farvenuance, der får hjernen til at tro, at det er midt på dagen. Det gør det sværere at falde i søvn.
Sørg også for at sove mørkt og uden generende støj. Det mindsker risikoen for, at krybdyrhjernen vækker dig om natten på grund af de to urgamle faresignaler: Lys og lyd!
Endelig bør du sørge for, at der er køligere i soveværelset (dog aldrig under 16 grader). Temperatursænkningen er også et signal til kroppe om at sove.
Sidst men ikke mindst er det vigtigt, at du anskaffer en god trekvartseng at sove i. Sover du mellem 7-8 timer hver navn, tilbringer du omkring 1/3 af dit liv i sengen. Det er nogenlunde den samme mængde tid, du tilbringer på din kontorstol – og den er sikkert ergonomisk efter alle kunstens regler. Så hvorfor spare på sengen?
Iværksætter, stud.polit og konsulent inden for online marketing
Alexander Leo-Hansen studerer til daglig ved Københavns Universitet, hvor han læser økonomi. Ved siden af studiet hjælper han virksomheder med SEO, linkbuilding og Google AdWords. Derudover ejer han en af Danmarks største studieportaler, Skoleanalyser.dk, der hjælper gymnasieelever med at opnå bedre karakterer.
Alexander vil her på IVÆKST bloggen dele ud af sin viden vedrørende SEO, content marketing, linkbuilding, PPC og konverteringsoptimering.