Er det første gang, du har en hjemmeside, der kører på WordPress, er der en række plugins, du ikke kan undvære, hvis du vil være sikker på at f.eks. sikkerheden, hastigheden og SEO-optimeringen er i top. Vi kommer med bud på plugins til de 5 mest vigtige plugintyper, du ikke kan undvære.
WordPress er verdens mest udbredte CMS-system og derfor et godt valg, hvis I skal have ny hjemmeside. Men vil du sikre dig, at din nye hjemmeside kører optimalt, er der minimum fem forskellige plugin-typer, du skal sørge for at have på plads.
Men dem kan du sikre, at du altid har en hjemmeside, der svarer lynhurtigt, er sikkerhedskopieret og godt sikret mod hacker-angreb, samt at du nemt kan bygge flotte landingssider og få styr på SEO-optimeringen.
Jeg har spurgt Henrik Hansen fra Ribe Mediehus, der er eksperter i WordPress. Her giver han sine bud på de bedste plugins til hver af de fem vigtige plugintyper.
Vil du sikre dig, at du husker at få SEO-optimeret nye sider bedst muligt på alle SEO-parametre, kan du få nogle smarte plugins, der både hjælper dig med at huske det hele, og giver dig en vurdering af, hvor godt du har gjort arbejdet.
Der findes flere forskellige, men defacto standarden i dag er det hollandsk udviklede Yoast SEO til WordPress. Det tjekker nemlig både alle On Page SEO-parametre, måler længden på, og vurderer, hvor god en title og meta descripition du har skrevet til siden.
En vigtig teknisk SEO-faktor på hjemmesiden er svartiden. Her kan det hjælpe at køre med et såkaldt cache-plugin. Det genererer færdige HTML-versioner af alle siderne på hjemmesiden, så de ligger klar, når de skal bruges. Derved svarer hver enkelt side eller post meget hurtigere – og det kan både Google og brugerne lide.
Her er der flere gode valgmuligheder. F.eks. de gratis cache-plugins W3 Total Cache og WP Super Cache. Begge fungerer fint out of the box, men kan med de rette indstillinger og den nødvendige server-viden, give endnu hurtigere svartider.
Alternativt kan du bruge købepluginet WP Rocket, der stort set ikke krævet noget kendskab til server-teknologi for at køre optimalt.
Med en sikkerhedskopi er det nemt at få hjemmesiden på højkant efter et hackerangreb eller en menneskelig fejl fra jeres side. Her er det smart at vælge et af de backup-plugins, der kan automatisere sikkerhedskopieringen.
Vælger du f.eks. UpDraftPlus, kan du sætte WordPress til at sikkerhedskopiere automatisk til din Dropbox-konto. Derved foregår sikkerhedskopieringen helt automatisk, ligesom du altid får en sikkerhedskopi ned på din lokale computer via DropBox-synkroniseringen. Pluginet fås også i en betalt version, hvor det kan gemme på diverse Microsoft-cloudteknologier og Google Cloud Storarge.
Vil du sikre din hjemmeside bedst muligt mod hackere, skal du sørge for at holde plugins, temaer og WordPress opdaterede. Samtidig er det en god ide at sætte begrænsning på antallet af login-forsøg, ligesom en firewall kan beskytte filerne på webserveren mod at blive ændrede af hackere.
Alle tre sikkerhedselementer – og meget mere – får du dækket ind med WordFence til WordPress. Pluginet fortæller dig, når du skal optagere noget på hjemmesiden, lukker af for brute-force loginforsøg og sikrer filerne på webserveren med en effektiv firewall.
Vil du gøre noget ekstra ud af designet på dine sider og indlæg eller bygge flotte landingssider, kan du med fordel installere en såkaldt page builder. Den kommer oftest med forskellige designskabeloner, ligesom den gør det muligt at opbygge de enkelte sider mere spændende uden at være en haj til at kode.
Et godt bud er f.eks. den gratis Elementor Page Builder, der også fås i en betalingsversion ved navn Elementor Pro. Eller betalingsplugin’et Divi Page Builder, der også giver mulighed for at redigere direkte på siden, og ikke via administrationsmodulet i WordPress. Divi fås også som tema til WordPress, hvor du kan få masser af child themes og udvidelsesmuligheder til.
Det var de fem vigtigste plugintyper, du bør have på plads på din WordPress-hjemmeside. Der findes masser af andre muligheder, f.eks. plugins til weboptimering af billeder, overførsel af Rich Data Snippets og meget mere.
Generelt anbefaler vi dog, at du kører med så få plugins som muligt. Derved minimerer du mulighederne for, at hackere kan få adgang til din hjemmeside gennem dårligt kodede plugins, ligesom du minimerer størrelsen på hjemmesidens database og belastningen på webserveren.
God fornøjelse med din WordPress-hjemmeside.
Iværksætter, stud.polit og konsulent inden for online marketing
Alexander Leo-Hansen studerer til daglig ved Københavns Universitet, hvor han læser økonomi. Ved siden af studiet hjælper han virksomheder med SEO, linkbuilding og Google AdWords. Derudover ejer han en af Danmarks største studieportaler, Skoleanalyser.dk, der hjælper gymnasieelever med at opnå bedre karakterer.
Alexander vil her på IVÆKST bloggen dele ud af sin viden vedrørende SEO, content marketing, linkbuilding, PPC og konverteringsoptimering.