Andelen af unge iværksættere er større end for 10 år siden. Det er der en god grund til eller faktisk flere grunde til. Det er nemt at starte virksomhed i Danmark, det tager nogle ganske få sekunder, at få sit CVR nummer og så er man i gang. Det kræver selvfølgelig en masse arbejder efterfølgende, men i øjeblikket er endnu en virksomhed blevet registeret i Danmark. Unge iværksættere er blevet et hit. Når man starter sin egen virksomhed under studiet står man i en gunstig position, fordi man ikke er afhængig af faste månedlige afdrag på et hus, indkomsten fra sit arbejde og andre ”voksne” ting. Under sin studietid modtager man SU, der er med til at give en nogenlunde økonomisk stabilitet. Du har så at sige nogle rigtig favorable vilkår for at udvikle din virksomhed i mens du studerer.
Selvom det kan lyde hårdt at drive forretning og studerer på universitet, kan det i de fleste tilfælde sagtens lade sig gøre. Det kan jeg i hvert fald. Man bliver nødt til at lave en stram planlægning af sin skoletid og sin tid til virksomheden, men i det store hele bliver du nødt til at droppe spildtid såsom øllen med studievenner efter en lang dag eller fredagsbyturen med vennerne – det har du ikke tid til eller råd til. Når man dropper disse ting, vil man kunne fordele sin tid ud på de ting man vil prioritere.
Ovenstående lyder måske lidt underligt, men undersøgelser viser succesraten stiger ved et projekt, hvis man tidligere har fejlet. Og hvorfor det? Når man ikke fik succes med sit tidligere projekt, har man i stedet tilegnet sig vigtige egenskaber og erfaring som man senere hen kan trække på. Du vil kunne udnytte dine mange timers tidligere arbejde og træffe klogere beslutninger, hvis du kommer ud for lignende situationer igen og ved du skal gå den anden vej, fordi du sidste gang fejlede ved at gå den anden.
Du vil sikkert komme til at fejle dit første projekt. Sandsynligheden for du vil, er yderst stor, så du skal næsten have en kæmpe applaus, hvis det faktisk lykkedes dig at få succes med dit projekt i første forsøg. Selvom du kommer til at fejle dine kommende projekter, vil du formentlig ikke komme i en finansiel dårlig situation. I modsætning til ”voksne”, har du ikke børn og andre vigtige ting som du bliver nødt til at fordele din tid ud på. Du vil altså kun miste den tid du brugte på projektet, da de fleste projekter kan startes i gang med et relativt lavt budget. Det er arbejdstiden man som ung, kan og skal udnytte under opstart af en virksomhed.
Når du går i stå med din virksomhed eller pludselig kommer i problemer, som du med garanti vil komme til, kan du prøve at tage kontakt til en business angel. Det vil fx være i forbindelse med et svært valg om hvilken sti du skal forfølge. Det kan være yderst vanskeligt at træffe disse beslutninger og ender ofte ud med det forkerte valg, fordi man mangler erfaringen at trække på. Man har aldrig før skulle tage stilling til problemstillinger og det kan i værste fald være enden på din virksomhed. Derfor skal du spørge en business angel til råd. Det er en typisk en serieiværksætter, der har stået i præcis samme situation – blot en del flere gange. De vil typisk kunne se projektet fra en anden vinkel, fortælle hvilken vej du skal gå og hvordan du kommer til at få succes.
Jeg har været så heldig, at få et par enkelte kommentarer fra en business angel. Casper Ravn-Sørensen er business angel og har skabt flere virksomheder fra bunden siden han var ganske ung. Hans nuværende virksomhed beskæftiger sig med kviklån og kreditter til private.
”Det er ekstremt vigtigt at du har et godt netværk når du vil bygge din virksomhed. Jeg sætter en ære i at bruge mit netværk, til at tiltrække de rigtige mennesker til mine virksomheder. Mine to nyeste virksomheder arbejder både med teknologi og finansiering, det er altså vigtigt at man her finder de rigtige til at drive dem fremad, da det er en meget konkurrencepræget branche.”
Jeg spurgte om Casper kunne beskrive sin opstart som iværksætter med ét ord. Han kom med ordet; lærerrigt.
”Når du som iværksætter danner et fundament af erfaring fra tidligere forsøg på succes, bliver man bedre til at spotte hvilken retning man bør gå og i sær hvilken retning man ikke skal gå. Jeg trækker meget på mine tidligere erfaringer, når jeg skal hjælpe unge iværksættere videre i deres projekt.”
Casper Ravn-Sørensen er altså et godt eksempel på en iværksætter, som startede ud i en tidlig alder og i dag træffer sine beslutninger i sine virksomheder ud fra tidligere erfaringer.
Iværksætter, stud.polit og konsulent inden for online marketing
Alexander Leo-Hansen studerer til daglig ved Københavns Universitet, hvor han læser økonomi. Ved siden af studiet hjælper han virksomheder med SEO, linkbuilding og Google AdWords. Derudover ejer han en af Danmarks største studieportaler, Skoleanalyser.dk, der hjælper gymnasieelever med at opnå bedre karakterer.
Alexander vil her på IVÆKST bloggen dele ud af sin viden vedrørende SEO, content marketing, linkbuilding, PPC og konverteringsoptimering.