Tags: Økonomi
Oftest er finansieringen den største hurdle, når du skal starte ny virksomhed. For de fleste starter med en god ide og skal så til at finde kunderne. Derfor skal der som regel penge med hjemmefra, eller findes en anden form for finansiering, til din nye virksomhed er kommet godt fra start. Hvor finder du pengene?
Går du og drømmer om at springe ud som selvstændig? Hvad er det så, der forhindrer dig. I 9 ud af 10 tilfælde har svaret noget med penge at gøre. Enten penge at leve for til den første indtjening er sikret. Eller penge til udstyr, værktøj og inventar, så de første produkter kan produceres og leveres.
Kun et fåtal er så heldige, at kunderne allerede er på plads, og ordrebogen er fuld, når de begynder som selvstændige. Men de fleste forsøger at starte på den måde. For kan du dokumentere en sikker indtjening, når du først kommer i gang, er banker, investorer og finansieringsselskaber meget mere lydhøre og villige til at komme til lommerne.
Andre igen vælger den gode, gamle metode med at spare op til at begynde for sig selv. Det kan tage lang tid, alt efter hvor mange penge, der er behov for, før du kan starte din egen virksomhed.
Desværre har hverdagen og livet det med at gøre det nødvendigt at æde af opsparingen. F.eks. når køleskabet eller bilen pludselig står af, eller der sker noget andet uforudset. Så tit ender den slags opstartsprojekter med at blive en livslang drøm.
Atter andre er så heldige at blive sagt op og fritstillet i opsigelsesperioden. Det giver dem mulighed for at starte op for dem selv, mens de stadig får løn fra deres gamle arbejde.
Denne løsning kommer oftest uden yderligere varsel. Derfor kan den være svær at forberede sig på. Samtidig fordrer den, at du ikke behøver, skulle ud og investere i en masse dyrt udstyr, for at kunne starte op selv.
Derfor er det oftest kun praktisk ladsiggørligt, hvis du påtænker at arbejde som konsulent eller vidensarbejder. Her er det vigtigste udstyr oftest en bærbar computer og din egen hjerne.
En fjerde mulighed er at starte din egen virksomhed op, mens du stadig er på dagpenge. Det kan være noget af en udfordring, fordi både a-kasser og jobcentre i dag gør en masse for at aktivere de ledige og sikre sig, at de er aktivt jobsøgende.
Samtidig er dagpengesystemet meget fjendtligt overfor selvstændige. De passer ikke rigtigt ind i systemet, og bliver oftest trukket kraftigt i dagpengene for den tid, de arbejder på at få deres eget firma i luften.
Den sidste mulighed er at låne til at starte din egen virksomhed op for. Eller at finde en investor. Begge dele er svære at finde, hvis du ikke er villig til at satse hus og hjem, eller står med en skudsikker forretningsplan.
Kan du få et lån eller finde en investor, bliver afdrag på lån og afkast til investorer nemt en tung finansiel byrde for det nye firma. Samtidig vil en investor oftest forsøge at blande sig i den måde, du driver firmaet på. Så på mange måder bliver det nærmest, som om du stadig har en arbejdsgiver.
Alligevel starter mange danskere fortsat deres egen virksomhed. Det kan undre, når det er så svært. Men drømmen om at lykkes, får oftest folk til at finde en vej!
Iværksætter, stud.polit og konsulent inden for online marketing
Alexander Leo-Hansen studerer til daglig ved Københavns Universitet, hvor han læser økonomi. Ved siden af studiet hjælper han virksomheder med SEO, linkbuilding og Google AdWords. Derudover ejer han en af Danmarks største studieportaler, Skoleanalyser.dk, der hjælper gymnasieelever med at opnå bedre karakterer.
Alexander vil her på IVÆKST bloggen dele ud af sin viden vedrørende SEO, content marketing, linkbuilding, PPC og konverteringsoptimering.