Tags: Arbejdsliv & Tendenser
Med nogle år på bagen og en stor erfaring i at hjælpe andre selvstændige på deres rejse, kan jeg fortælle, at det er flere af de samme udfordringer selvstændige støder på.
Nogle af disse udfordringer løses nemt, hvor andre kræver mere arbejde fra den selvstændige selv.
De 3 udfordringer vi oftest ser, er følgende:
Økonomi
Økonomien er altid en faktor, når man starter selvstændigt. Mange gange er økonomien grunden til, at man aldrig kommer i gang. Flere af vores medlemmer fortæller, at den også har en indvirkning på, om de går all in eller ej. Da de har familier og et privatliv, som skal hænge sammen økonomisk, her tænkes der på husleje, bil, sommerferie, fritidsaktiviteter til børnene osv.
Nogle selvstændige har fundet en løsning på det økonomiske. Nogle har en partner, som står for alt det praktiske indtil virksomheden, genererer overskud. Andre har en god opsparing, så de ikke skal tænke på at kunne få de faste udgifter betalt.
Disse er begge gode måder at løse det økonomiske aspekt i at starte og drive en virksomhed. Men der er andre måder. Du kan blandt andet tage et lån i banken for at starte din virksomhed eller du kan søge investering og crowdfunding.
Der er rigtig mange ting, du skal overveje når du vil have en investor. Først og fremmest skal det være en investor, som du skal kunne sammen med og så skal du overveje om, du vil have en investor, som kan give mere til virksomheden end økonomiske ressourcer. Investoren kan også bidrage med viden, netværk og kompetencer.
Søger du mod crowdfunding er der 4 overordnede former: Rewardbaseret, donationsbaseret, lånebaseret og aktiebaseret. Dem kan du læse mere om her.
Går du til banken om et lån, vil det være en god idé at have udarbejdet en forretningsplan, det vil din bankrådgiver uden tvivl efterspørger. En forretningsplan beskriver fundamentet og grundstenen i din virksomhed. Læs mere om forretningsplanen her.
Netværk
Som selvstændig har man brug for et godt netværk. Et godt netværk er fyldt med mennesker med forskellige kompetencer, som gerne vil hjælpe når der er brug for det. Man skal dog huske på, at hjælpen skal gå begge veje, man kan ikke forvente hjælpe, hvis man ikke selv er villig til at give noget igen.
Ens personlige netværk rækker ikke altid til det, man skal bruge af kompetencer til virksomheden. Derfor kan diverse netværksgrupper være en god måde at få dannet sig et godt netværk.
Man skal ikke nødvendigvis gå efter specifikke mennesker, det er ikke altid, at de rent faktisk kan gøre noget for én, også selvom de måske har meget ”magt ” inden for det område, du søger kompetencer. Man skal i stedet tage imod alt det netværk, man kan få også fra fronter, som man ikke skal bruge. Det kan nemlig være, at de på et senere tidspunkt kan hjælpe dig med noget, som du har brug for eller give dig idéer til, hvilken retning du kan gå. Det kan være med til at åbne op for nye muligheder.
Privatliv
Det kan være svært at balancere sit privatliv med en nyopstartet virksomhed. Man vil gerne lægge al sin tid og energi ind i virksomheden, det er jo en drøm som går i opfyldelse, når man lancerer den, derfor kan familie og venner godt blive lagt en smule på hylden. Denne afstand kan nogle gange blive for lang for familien og vennerne.
Derudover har familie og venner ikke nødvendigvis den samme gejst i for hold til virksomheden, man skal huske på, at det er den selvstændiges drøm ikke familiens. Derfor kan de godt blive træt af at høre på den hele tiden.
Det kan mange gange være svært at gennemskue helt hvordan man skal adskille og give tid og plads til begge ting. Vi har coaches, som kan hjælpe dig. Du får lige dette gode råd med på vejen. Sæt tid af til det hele, struktur din tid og lad være med at tænke på arbejdet, når du er sammen med familien og omvendt. Det er altid godt at komme tilbage efter et stykke tid fra arbejdet, på den måde kan du se på det med nye øjne og fornyet energi.
CEO og founder af Startup Central
Iværksætter med stort I. Jeg brænder for at hjælpe iværksættere fra idéfasen og godt i gang med deres virksomhed. Privat er jeg gift med Nanna og far til fire.
LinkedIn