Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu.
Du kan altid framelde dig med et enkelt klik.
Gratis viden, kurser og webinarer inden for online markedsføring og drift af små virksomheder

Bloggen

Hvad er iværksætteren for et væsen?

Ordene iværksætter, selvstændig og entrepreneur og deres betydning ligger utrolig tæt op ad hinanden, at de mere eller mindre er det samme. Iværksætter er den betegnelse vi oftest hører, så den vil jeg lige fokuserer på i et øjeblik.

Allerede når man hører ordet iværksætter, høre man succes/succesfuld, da medierne ofte fremstiller iværksætteren, som Løven i tv-programmet Løvens Hule. Det er en person som har været iværksættere længe, kender markedet og har opbygget en utrolig stor kapital. Det er måske ikke den mest heldige diskurs om iværksættere, for faktum er, at lige så snart du kan betale dine regninger og måske har lidt til en løn, så er du en succes!

Mediets fokus på succeshistorierne er også problematisk. De få gange vi hører om en fejlhistorie, er det ofte en meget lille fodnote, til den overordnede fortælling om vejen til succes. Det er vigtigt, ikke kun at bygge et narrativ op omkring den gode idé, men vise, at der er meget kamp i at gøre det rigtig og hvad man lærte af det. Det er ligesom et eventyr: det er heltens modstand og kamp, der er det interessante og inspirerende. Det er også med til at gøre iværksætteri mere alment og lettere at relatere til.

Ofte bliver iværksætteri også forbundet med ord som: initiativ, lederskab, dynamisk, risikovillig, udadvendt og metal frihed. Begreber vi ofte ikke bliver sammenlignet med er: rutine, tradition, ren ledelse og forbundethed. Vi støder også ofte på spørgsmålet om man er born or made iværksætter. For nogle ligger det mere naturligt, men det er helt klart også noget man kan lære.

Men i dagligdagstale, tyder det på, at der er forskellige opfattelser af de forskellige ”titler”. En af mine medarbejder fortæller, at han har en oplevelse af, at i storbyerne kalder man sig selv for iværksætter, hvorimod, i de mindre byer og på landet, så er man selvstændig. Entrepreneur er ikke en betegnelse, som vi hører særlig ofte. Min kollega har ligeledes oplevet, at det at kalde sig selv iværksætter, er det nye sort, det er blevet trendy. For måske 10-15 år siden, var iværksættere nogle mystiske væsner, man ikke helt vidste, hvad var. Men nu er det blevet en livsstil, som mange flere gerne vil identificere sig med. Samtidig er der er underliggende opfattelse, at titlen som iværksætter, giver en slags anerkendelse fra omverdenen. Man er ikke bare en, som er blevet placeret i en stol for at gøre et stykke arbejde, men en som vil skabe noget fra bunden.

Det hele er en meget ensidig repræsentation. Vi er meget mere en kapital, mænd i slips og jakkesæt og lange arbejdsdage uden fritid. 9 ud af 10 gange går det ikke som planlagt. Vi er en broget flok. Det er det, der gør iværksættermiljøet utrolig spændende at være en del af.

Danmarks iværksætterminister
Anders Fogh

Del indlægget med venner og kollegaer

Blog ekspert

CEO og founder af Startup Central

Iværksætter med stort I. Jeg brænder for at hjælpe iværksættere fra idéfasen og godt i gang med deres virksomhed. Privat er jeg gift med Nanna og far til fire.

LinkedIn

EKSPERTENS BLOGINDLÆG

Anders Fogh
CEO og founder af Startup Central
Tags: Arbejdsliv & Tendenser, IT, Kommunikation & Markedsføring, Økonomi, Tryghed

Coronakrisen har sat de fleste iværksættere og selvstændige tilbage til udgangspunket. I dette indlæg kommer jeg med mine bud på, hvordan du kan vende krisen til din og din virksomheds fordel. 

Kold Kanvas Anders Fogh Startup Central
Anders Fogh
CEO og founder af Startup Central
Tags: Salg

Overvejer du, om kold kanvas er noget, du skal begynde at bruge i din virksomhed? Da Poul Reichardt sang ”du går ind i alle hjerter med træsko på”, så var det næppe telefonsælgere, han havde i tankerne. Men ikke desto mindre er det faktisk lige netop dén effekt, du håber på at have hos modtageren

Ram din mål gruppe på de sociale medier Anders Fogh Startup Central
Anders Fogh
CEO og founder af Startup Central
Tags: Kommunikation & Markedsføring, Salg

Man kan få meget ud af at ramme sin målgruppe på de sociale medier - får du ram på din?

Anders Fogh
CEO og founder af Startup Central
Tags:

Husker du at spørge erfarne coaches og mentorer fra erhvervslivet om hjælp, når du er kørt fast i et problem? 

CEO og founder af Startup Central

Iværksætter med stort I. Jeg brænder for at hjælpe iværksættere fra idéfasen og godt i gang med deres virksomhed. Privat er jeg gift med Nanna og far til fire.

LinkedIn

170 indlæg
37 indlæg
76 indlæg
17 indlæg
58 indlæg
189 indlæg
216 indlæg
45 indlæg
OM BLOGGEN
RELEVANTE INDLÆG

I ET STOLT SAMARBEJDE MED

Endnu ikke bruger på IVÆKST? Opret dig her