En online blog er ikke raketvidenskab. Men alligevel er der mange ting, du skal huske på, når du opretter en blog – også flere end man lige skulle tro.
Derfor vil jeg her komme med en tjekliste, som kan gøre det lidt lettere at komme godt fra start med sin blog.
Jeg tager udgangspunkt i Wordpress, da det er det mest brugte CMS til både blogs og hjemmesider, men mange af disse tips kan overføres direkte til et hvilket som helst CMS system.
1) Sikkerhed – undgå at blive hacket
En af de første ting, du bør få styr på, er sikkerheden omkring log-in på bloggen. Det er vigtigt, fordi Wordpress platform er så populær, at mange hackere målretter deres arbejde mod denne platform.
Du kan installere et (gratis) plugin der hedder iThemes Security. Med dette plugin kan du med et enkelt klik sikre en masse grundlæggende funktioner, og det vises på en pædagogisk måde med rød, grøn og gul farve, hvad du bør gøre for, at der ikke kommer ubudne gæster på besøg i systemet bag din side.
Derudover skal du naturligvis undlade at give dit password til nogen. Det giver ret meget sig selv. Behandl disse informationer på samme måde som koden til dit visa kort.
2) Gør det let både at dele indholdet…
En af kriterierne for at få succes med sin blog er, at det er let og hurtigt at dele indholdet til sociale medier. Mange temaer har dette indbygget i funktionaliteten, og så handler det blot om, at du finder denne indstilling i temaet og får det slået til.
Det er en god ide at gøre deling mulig direkte i bunden af hvert blogindlæg, da læserne ofte vil have lyst til at dele umiddelbart lige efter, at de har læst teksten. Du kan se det i brug på Onlime.dk her:
3) … og at kommentere på indholdet.
Derudover bør du sikre dig, at det er let for dine læsere at kommentere på dine indlæg, samtidig med at det skal være vanskeligt for bots.
Du vil hurtigt opdage, at man desværre ofte får uønskede kommentarer, som er dybt irrelevante for dine læsere. Samtidig er det vanskeligt at få danskere til at smide en kommentar. Derfor er det afgørende, at du bruger et plugin, som arbejder for dig her.
Jeg bruger Disqus på alle mine sites, og du kan eksempelvis se det i auktion på Boligjournalen.dk. Det er en god platform, fordi du kan lægge en kommentar med få kliks. Derudover er de rigtig skarpe til at holde bots ude.
4) Udnyt Widget området
Under Kontrolpanel > Udseende > Widget kan du ændre, fjerne og tilføje de såkaldte widgets. Det er et Wordpress-udtryk for ”side-elementer.” Som udgangspunkt indsætter Wordpress en række ligegyldig information på din blog, som du kan starte med at fjerne.
Det er typisk i højre kolonne, hvor du vil finde et felt med log-in, metadata og seneste kommentarer osv. Elementer som enten er irrelevante, eller som bør vente med at blive aktiveret, til der er mere aktivitet på siden.
Her kan du også indsætte en Facebook-boks, hvis du har en Facebook-side tilknyttet bloggen, og du kan indsætte en søgefunktion, så det er let for besøgende at finde rundt på din side.
5) Test din side for hastighed
Hastighed er alfa og omega. For at bevare dine besøgende på siden er det enormt vigtigt, at din side er hurtig, så den besøgende ikke bliver irriteret over ventetiden.
Den nemmeste måde at komme i gang på er ved at installere det meget brugervenlige plugin WP Super Cache eller det lidt mere tekniske plugin W3 Total Cache.
Typisk er det ikke nødvendigt at ændre noget i opsætningen udover at aktivere caching. Hvis du vil se effekten af et Cache plugin og den hastighed, du kan forvente, når du selv installerer det, så prøv at surfe lidt rundt på Katoni’s blog. Den bruger nemlig WP Super Cache.
WP Super Cache kan automatisk fjerne ligegyldige mellemrum og linjeskift fra dine plugins, CSS og JavaScript filer, så de fylder mindre. Derudover kan den også sammensætte dem i én fil, så browseren skal hente færre filer – en fordel både for den besøgende og din webserver!
Med placering af ressourcerne menes, at hvis du placerer al JavaScript (hvis muligt) i bunden af hjemmesiden, vil alt det vigtige på siden blive indlæst først, hvilket får siden til at virke hurtigere. Og det er noget, Google kan lide.
6) Lav en personlig ’Om os’-side
Det er vigtigt, at læseren kan se, hvem der står bag din side, og at man kan mærke pulsen og passionen bag indholdet. Derfor bør du lave en personlig ’Om os’-side, hvor du fortæller lidt om dig selv.
Der er mange komplet ligegyldige blogs derude, så det betyder noget, at have en blog med et stærkt indhold og noget på hjerte.
Hvis du har et lidt mere professionelt site, og ikke ønsker at være alt for personlig, kan du nøjes med at have en side med et godt billede af dig. Det kommer an på, hvad der passer bedst til netop din blog.
Sidst men ikke mindst skal du naturligvis finde et godt domænenavn til din blog. Det har jeg tidligere skrevet et indlæg om på denne side.
Iværksætter og founder af SUMOpix.com.
I dag arbejder Morten med online markedsføring og strategi for en række større webshops, og driver i øvrigt IT-bloggen netkablet.dk og erhvervsmagasinet fagmagasinet.dk.
Han har desuden bloggen GoDownsize sammen med sin kone, hvor de skriver om simple living, geografisk uafhængighed og om at arbejde fra mange forskellige lokationer rundt omkring i verden. Der hører også en Youtube kanal og en rejse-youtube kanal til med tilsammen ca. 100.000 subscribers og +10 mil. plays.