I løbet af de sidste par år er antallet af podcasts steget voldsomt. Hvis du ikke allerede er hoppet med på vognen, overvejer du det måske. I dette indlæg får du fem tips til at podcaste. Disse kan formentligt bruges, hvad enten du er godt i gang eller endnu ikke startet.
Jeg sendte min allerførste radioudsendelse for over seks år siden. Der er sket meget med mig som radio- og -podcast-vært siden da. Jeg synes selv, at jeg har rykket mig ekstremt meget, og at jeg har lært en ting eller fem om at lave podcast og radio.
Jeg har kondenseret min viden og mine erfaringer til fem tips, der kan højne kvaliteten af ens podcast og ageren i æteren.
1. Vær sproglig kreativ
Man har hverken ansigtsmimik eller gestik til at overbevise sit publikum om ens pointer, når man laver podcast. Man har udelukkende sin stemme. Derfor er det vigtigt, at man er kreativ med sproget. Mal sproglige billeder – det fascinerer og fastholder.
2. Variér tonelejet
Jeg er fra Jylland, hvilket viste sig at være lidt af en forbandelse i begyndelsen af min tid som radio- og podcastvært. Jeg talte monotont og kedeligt, og det betyder altså bare, at man ikke kommer igennem højttalerne på samme måde, som man gør, hvis man lyder entusiastisk. Jeg siger ikke, at der skal gå overgearet The Voice-vært i den, men man bør stræbe efter at undgå at lyde som en robot, der snart skal have skiftet batterier.
3. Vær bevidst om egen rolle
Det er ikke nogen tilfældighed, at branchefolk i mange år har opereret med på forhånd definerede værtsroller. Det er lettere at tilpasse sin performance og adfærd, hvis man ved, hvilke rammer man bør operere indenfor. Hvilke roller man bør udstikke til de medvirkende, afhænger naturligvis af programmets koncept.
Når man har defineret konceptet, kan man med diskutere, hvem der skal være ankermand (ham/hende der styrer slagets gang), og hvem der skal være sidekick - hvis det giver mening med disse aktanter.
4. Gennemtænk dit koncept
Jeg siger ikke, at man skal have fuldstændig styr på programmets format fra første episode, men det er en klar fordel, hvis man ved, hvad man vil med programmet.
5. Lav dit forarbejde
Desto bedre forberedt man er, jo bedre en udsendelse bliver det sædvanligvis. Man kan selvfølgelig altid have en off-dag, men man kan sikre et rimelig højt bundniveau med den rette forberedelse. Forberedelsen kan både involvere spørgsmål til en eller flere interview-person(er), skæve vinkler, jokes og lignende. Man kan også klippe lydfiler på forhånd og så afspille disse i løbet af udsendelsen.
Hvis du ikke allerede podcaster, synes jeg bare, at du skal komme i gang, hvis ressourcerne er til stede.
Der er stort set ingen grænser for, hvad man kan tale om i en podcast, så mon ikke også, at det giver mening for dig at lave en podcast, uanset om denne bliver om litteratur, datingsider, politik eller infrarøde saunaer.
Sprognørd, SEO-specialist og content-specialist.
Kreativ fyr på 28 år, der har stor interesse i sprog, kommunikation, film, tv, podcast og sport. Jeg drømmer om at leve af at være kreativ, gerne som radiovært eller forfatter. Hvis man vil være god til noget, skal man også øve sig. Derfor bruger jeg en del af mine fritidstimer på at skrive skønlitterære tekster og lave podcast.
Jeg er uddannet cand.it. ved Aalborg Universitet. Her læste jeg også min bachelor i Dansk. Dagligdagen bruges for tiden hos Nutimo, hvor jeg arbejder med SEO og content i mange forskellige afskygninger.
Ovenstående indikerer, at det kører meget godt for mig, og det gør det da bestemt også det meste af tiden, men jeg har skam også lidt nederlag i løbet af livet. Jeg har blandt andet præsteret at tabe til en dværg i bordtennis samt at blive afvist af en pige, der sagde, at hun ikke kunne skrive med mig mere, fordi hun havde ondt i fingrene.
Heldigvis har jeg rejst mig, hver gang jeg har været i gulvet, og denne egenskab håber jeg aldrig, at jeg mister.