Sprognørd, SEO-specialist og content-specialist.
20.11.2017Der kan være væsentlige UX-mæssige og økonomiske gevinster forbundet med at implementere en eller flere prisberegner(e) på sin hjemmeside. Jeg nuancerer i denne artikel fem af de største potentielle gevinster.
Allerførst er det vigtigt at understrege, at man kun opnår gevinster, hvis man implementerer beregnere på landingssider, hvor det giver mening.
Hvornår giver det så mening? Det gør det, når beregneren skaber værdi og har et formål. Hvis den udregner regnestykker, som andenklasseselever kan klare i hovedet, er den ganske overflødig.
Eksempel 1 - beregnertype, hvor den besøgende skal trække i en markør:
Kilde: Fyringsolie.dk
Eksempel 2 - beregnertype, hvor den besøgende skal indtaste et tal i en tom kolonne:
Kilde: Fyringsolie.dk
Ovenstående eksempler er de to mest benyttede beregnertyper.
Man kan ikke sige, at den ene beregnertype er bedre end den anden. Hvilken beregner der bliver den største succes, er afhængigt af konteksten.
Man bør naturligvis altid forsøge at vælge den beregnertype, der giver mest værdi i en given situation. Sommetider kan det dog være svært at afgøre udelukkende ved hjælp af fingerspidsfornemmelse. I sådanne situationer anbefaler jeg, at man splittester.
Hvis man splittester, skal man naturligvis opsætte en række KPI’er, så man får defineret succeskriterierne for implementeringen af beregneren. Er formålet, at salget øges, at folk bruger længere tid på siden eller noget tredje?
1. Forbedret brugeroplevelse: Er brugeroplevelsen på ens hjemmeside god, har det mange positive sideeffekter. En god brugeroplevelse kan blandt andet resultere i en høj konverteringsrate samt en fremstilling af ens virksomhed som værende grundig og professionel. Man kan ofte øge kvaliteten af brugeroplevelsen ved at implementere en prisberegner på en landingsside, hvor det giver mening.
2.Interaktionselementet: Enhver beregner involverer en eller anden form for interaktion med den besøgende, og det vil være stimulerende for den besøgende, at denne kan se, at hans/hendes handlinger resulterer i synlige effekter.
3. Styrker overblikket: Komplekse regnestykker kan være svære at overskue, medmindre man er Rain Man. Derfor er det god service at spare ens besøgende for tid og tankevirksomhed ved at forære dem facit for komplekse udregninger via en prisberegner.
4. Øg din omsætning: Et lidt tricky punkt, for det fordrer, at man eksperimenterer lidt, men hvis man skruer på de rette knapper, kan omsætningen øges. Man kan prøve at justere intervallet i ens beregner, hvis beregneren ligner eksempel 1. Ydermere kan man eksperimentere med markørens startposition. Hvilke effekter der vil være grundet justeringerne, er ikke givet på forhånd. Det er nemlig forskelligt fra landingsside til landingsside, hvad der fungerer bedst - mange faktorer spiller ind. Derfor er man nødt til at opsætte målepunkter og tilpasse sine justeringer efter de data, man løbende får.
5. Effektivisering: Implementering af en prisberegner kan i mange tilfælde bidrage til effektivisering. Hvis man sælger et produkt i mange forskellige mængder, er der risiko for, at ens kundeserviceafdeling får mange opkald vedrørende priser. Antallet af disse opkald kan sænkes markant med en beregner, der viser kunderne, hvad de forskellige mængder koster.