Tags: Økonomi
Som iværksætter er der mange nye forhold, der skal tages stilling til. Det samme er gældende, når firmabilen skal anskaffes. Skal bilen leases eller købes? Såfremt den skal leases, hvilken leasingaftale skal der indgås? Nedenfor kan du blive klogere på, hvilke muligheder du har, hvis du ønsker at flexlease din nye firmabil.
Flere og flere har fået øjnene op for leasingmarkedet, og flexleasing er inden for de seneste år ekspanderet. Det er blandt andet muligheden for at køre afsted i eksempelvis en BMW X5 med en mere overskuelig totaløkonomi, der gør det attraktivt at lease fremfor at eje.
Ifølge Autobranchen Danmark leaser erhvervslivet mere, end de køber. Der er flere grunde til, at det er blevet yderst populært at lease sin firmabil. En leasingaftale består oftest af en startudbetaling efterfulgt af en fast månedlig ydelse, hvilket tilsammen gør det billigere at lease end at eje. Derudover er muligheden for at skifte bil med kortere interval langt nemmere, når man leaser en bil.
Det er muligt at skræddersy din leasingaftale efter dit behov. Når du overvejer at flexlease din nye firmabil, er der flere leasingformer at vælge imellem. Den typiske form er erhvervsleasing, hvor du privat bliver beskattet af fri bil. I flere tilfælde kan splitleasing, sæsonleasing eller leasing på gule plader være relevant.
Ved spiltleasing fordeler du omkostningerne på bilen mellem din private kørsel og din erhvervsmæssige kørsel. Fordelen ved denne leasingform er, at du ikke bliver beskattet af fri bil, og der er færre udgifter for firmaet. Splitleasing kan betale sig, hvis du kører mere end 60 % erhvervskørsel.
Hvis du kan undvære bagsæderne i din firmabil, kan der være mange fordele ved at lease din nye firmabil på gule plader. Den lave registreringsafgift gør det noget billigere at lease din firmabil. Derudover er beskatningen af fri bil væsentligt lavere. Hvis du har brug for en bil på gule plader på nuværende tidspunkt men får brug for en bil på hvide plader senere hen, kan den nemt tilbageføres til hvide plader.
Vil du køre i forskellige biler i løbet af året, er sæsonleasing relevant for dig. Med sæsonleasing kan du lease den ønskede bil med fx 6 aktive og 6 passive måneder. Prismæssigt vil betalingen være lavere, da bilen står uden nummerplader i 6 måneder, og du betaler derfor ikke afgift for disse måneder. Dette giver dig en lavere månedlig ydelse samt færre udgifter til grøn afgift og forsikring. Med sæsonleasing er der mulighed for at have to eller flere biler på leasingkontrakt. Dette giver dig mulighed for at køre i fx en cabriolet i sommermånederne og fx en SUV i vintermånederne. Sæsonleasing kan derudover også laves som splitleasing.
Ved leasing er der nogle økonomiske krav, som kan være svære for nystartede virksomheder at opfylde. Før man kan komme ud at køre i sin nye bil, skal virksomheden kreditgodkendes. Da en nystartet virksomhed ikke har nogen historik, kan der være brug for en selvskyldnerkaution. Dette betyder, at man som privatperson ”står på mål” for sin virksomhed og vil dække omkostningerne, hvis det skulle gå galt. Dette skal dog ikke ses som en hindring for at lease din nye firmabil.
Stifter af MUUV og marketingspecialist hos Spilbræt
Glen Michaelsen er uddannet Mediegrafiker, men har de seneste 15 år haft fokus på online markedsføring. Glen har over 15 års erfaring med SEO, og har hjulpet adskillige lokale, nationale og internationale virksomheder med at indtage førstepladsen på Google - i alle tænkelige brancher.