Tags: Administration
Jonathan Løw er iværksætter og direktør for innovationsvirksomheden Listen Louder
06.11.2014Hvorfor sproget er så magtfuldt
Sproget er én af de ting, alle mennesker har til fælles. Det menes at være mindst 500.000 år gammelt, mens skriftsproget dateres over 5000 år tilbage. Og man kan, hvis man er historisk interesseret, konstatere, hvorledes sproget igen og igen har bevist sin magt i både tilblivelsen og destruktionen af hele kongeriger.
Af samme grund har sprog altid fyldt meget i litteraturen, filosofien og i den offentlige debat. Filosoffen Ludvig Wittgenstein blev berømt for ordene: ”mit sprogs begrænsninger er også min verdens begrænsninger”, mens en anden filosof og forfatter, Alan Wilson Wats, konstaterede, ”at det er vanskeligt at registrere noget, som vores sprog ikke har ord for.” I en mindre dansk kontekst diskuterer vi for tiden alt fra ytringsfrihed til blasfemiparagraffer og fremmedord.
Sproget er altså genstand for store filosofiske betragtninger og ophedede debatter, men det er samtidig et meget konkret instrument og værktøj for dig som iværksætter. Det er eksempelvis din mulighed for igen at tage kontrol over, hvordan du prioriterer din dag, og hvordan du skaber de relationer og resultater, du ønsker.
At lytte højere til sproget – Listen Louder
Som iværksætter kender du til at have travlt. For travlt måske? Du kender sikkert også oplevelsen af at ”måtte” sige til dine kolleger, venner, familie eller kæreste: ”Jeg har ikke tid lige nu.”
Prøv at vende sætningen om og vær helt ærlig overfor dig selv. Du HAR tid, men du vælger at bruge den på noget andet. Så burde dit autentiske svar måske i stedet være: ”Jeg vælger ikke at prioritere tid til det lige nu?" - Kan du se forskellen?
Lad mig give dig endnu et eksempel: “Jeg dyrker ikke motion, fordi mit helbred ikke er en prioritet for mig.” Kan du mærke, hvordan den sætning hverken lyder eller føles ret godt? Ikke desto mindre er der en direkte sammenhæng imellem dit helbred og hvorvidt du husker at leve en aktiv livsstil, men det er sjældent noget, som vi sprogligt bevidstgør os selv omkring.
Men netop denne sproglige bevidstgørelse er selve nøglen til forandring. Ved at ændre dit sprog og den måde, du stiller handling og konsekvens op overfor hinanden rent retorisk, minder du dig selv om, at den måde, du vælger at bruge din tid på, er præcis dit valg med de deraf følgende konsekvenser.
Du kan starte allerede i dag ved at blive en smule mere bevidst omkring sprogets muligheder og faldgruber. Prøv i én uge at lægge mærke til, hvor mange gange du anvender sproget som en undskyldning for at maskere dine egne beslutninger. Observer det, prøv at forandre det og læg mærke til hvilken forskel, det gør i din hverdag og i dit sind, at du pludselig er blevet ærlig overfor dig selv igennem dit sprog.
Jonathan Løw er iværksætter og direktør for innovationsvirksomheden Listen Louder
Jonathan Løw har en baggrund som iværksætter, online chef hos Bog & idé, marketingchef hos KaosPiloterne samt investor og rådgiver for startupfonden Accelerace.
Løw blev tilbage i 2007 udnævnt som ét af Danmarks 100 største ledertalenter af Berlingske Nyhedsmagasin. I 2008 vandt hans daværende virksomhed engodsag.dk prisen som Årets IT-virksomhed.
Jonathan Løw tror på, at fremtiden tilhører de nysgerrige. Han har i 18 år været iværksætter og været med i opstarten af 4 virksomheder – senest Listen Louder, hvor han hjælper iværksættere og virksomheder med en kombination af PR, forretningsudvikling og nytænkning.
Løw var i 2012 og 13 involveret i opstarten af virksomheden Sprout, der i dag er i 60 lande og omsætter for et større 2-cifret millionbeløb. Sprout står bag verdens første blyant, der kan plantes og blive til krydderurter.
Jonathan Løw er forfatter til bøgerne ”Listen Louder” og ”GURUBOGEN”, der begge har ligget #1 på de danske bestsellerlister. Senest udgav han i efteråret 2017 ”Disruptionbogen”, mens foråret 2018 byder på udgivelsen af ”The GuruBook” – udgivet på ét af verdens største forlag – Taylor & Francis.
Jonathan Løw har brugt de 3 seneste år på at rejse rundt i 13 forskellige lande og interviewe flere end 150 førende iværksættere og ledere. Idéen er at kunne inspirere danske iværksættere ved at give dem en forståelse af, hvordan internationale virksomheder bliver startet og får succes. Jonathan Løw bruger også rejserne til selv at gøre sig klogere på området – en viden Løw siden forsøger at omsætte til foredrag og workshops til både startups og etablerede virksomheder.
Jonathan Løw er født og opvokset i Aarhus-forstaden Højbjerg. Han bor sammen med hunden Esther – en livsglad labrador med snuden i jorden. Præcis denne jordnærhed er også noget, Jonathan Løw selv forsøger
at holde fast i som afgørende for iværksætteri. Nemlig at man, ifølge Jonathan Løw, opnår succes igennem hårdt dagligt arbejde og nørdethed frem for kun store og abstrakte idéer.
Jonathan Løw kalder sig selv en idealist med interesse for business. Han arbejder ud fra filosofien ’at lytte højere’, hvilket vil sige, at man skal lytte ligeså meget, som man taler. Det gælder ifølge Jonathan Løw
ikke kun inden for iværksætteri, men er også en brugbar tilgang i forholdt til salg, ledelse, markedsføring og innovation.