Bloggen

Hvad vil det egentlig sige at bygge en virksomhed?

Tags: Salg

Virksomheder, især dem med fem eller færre år på bagen, er foranderlige forretningsmodeller. Som serie-iværksætter har jeg gang på gang oplevet, at slutproduktet næsten aldrig blev, som jeg oprindeligt havde forestillet mig. Uanset hvor mange analyser investorerne bad os om at foretage, endte de fleste i sidste ende i skrivebordsskuffen, fordi virkeligheden overhalede dem indenom.

Derfor kan det også være svært at vide, hvornår man gør noget rigtigt, når man ikke kender slutresultatet. Tænk på at nye virksomheder ofte etableres i en virkelighed, hvor:

• Kunderne tvivler stærkt på, om de overhovedet vil betale for dit produkt / service
• Banken er skeptisk
• Dine distributionskanaler er usikre

Læg dertil at statistikkerne fortæller os, at 80-90% af alle features i det produkt eller den service, I udvikler, reelt viser sig at være overflødige i kundernes øjne.

Iværksætteri handler om eksperimenter
Den gode nyhed er, at iværksætteri netop IKKE handler om evnen til at forudsige eller analysere sig frem til fremtiden. Som iværksættere skal vi i stedet træne os til at blive verdensmestre i at eksperimentere.

Et eksperiment vil i denne sammenhæng sige evnen til at sætte vores forudindtagethed på prøve. Som mennesker antager vi hele tiden, at virkeligheden er på en bestemt måde. Den samme logik overfører vi på fremtiden, som vi – i hvert fald til en vis grad – forsøger at styre igennem vores planlægning, rutiner og strukturer. Derudover har vi en lang række opfattelser af vores liv og omverden, som betyder, at vi har en masse holdninger til, hvad der er rigtigt og forkert, og hvad der fungerer og ikke fungerer.

Det er også ud fra dette verdensbillede, vi kommer på nye idéer.

Kunsten for os iværksættere er at droppe idéerne og i stedet gribe fat om visionen. Altså visionen for hvad vi vil med vores iværksætterliv. Forskellen på idéer og visioner er enkel:

• En idé kan være et bestemt produkt eller service, som vi forestiller os vil løse et givent behov eller problem.
• En vision er derimod større og mere fleksibel. Den kunne f.eks. være, at ”Jeg vil starte en virksomhed, der gør danske skoler mere bæredygtige.”

Næste skridt for dig som iværksætter er nu at eksperimentere dig frem til, hvordan du ud fra din vision kan skabe en virksomhed. Du skal altså sætte iværk (jep, rigtig set – ”iværk-sætter”).

Et eksempel på at eksperimentere
Lad mig gi’ dig et eksempel på, hvordan man kan udleve sin vision på ovenstående måde. Eksemplet er den amerikanske betalingsgigant Intuit, der i dag er et milliardforetagende, men ligesom LEGO, Grundfos, Apple og alle de andre tunge drenge startede som en lille, eksperimenterende start-up virksomhed.

Intuit lever i dag godt af at udvikle software til at håndtere små og mellemstore virksomheders betalinger, årsrapporter m.v. Det var imidlertid ikke den oprindelige idé.

Stifterne opstillede den vision, at tidsforbruget på at håndtere betalinger, årsregnskaber og lignende skulle være mindre. Hvorfor? Fordi det havde frustreret dem selv som iværksættere, hvor meget tid der egentlig bruges på den slags.

De samme stiftere anede imidlertid ikke, hvordan de skulle gøre det i praksis. De fandt dog ud af, at de havde nogle kompetencer, især teknologisk, som måtte kunne bringes i spil. Og så havde de et netværk, der kunne aktiveres og bruges til at opnå den første viden og indsigt, de var på udkig efter.
På baggrund af de første par møder opstillede iværksætterne en antagelse, som de siden gik ud for at teste af. Den lød: ”Amerikanerne er trætte af at skulle betale deres regninger med papir og blyant.”

Den første test var simpel: Slå op i telefonbogen. Ring til en række tilfældige, mindre virksomheder og spørg ind til, hvorvidt denne antagelse holder stik i virkeligheden. Et lille eksperiment og derfor også et hurtigt og billigt tidsspilde, hvis antagelsen skulle vise sig at slå fejl.

Det gjorde den ikke, men iværksætterne var alligevel ikke overbevist. Derfor udbyggede de deres eksperiment og igangsatte samtidig udviklingen af den første prototype, der skulle præsenteres for de potentielle målgrupper. Denne proces gentog de op til første produktlancering fem gange, og hver gang de fik feedback og indvendinger, gik de tilbage og tilpassede deres idé.
I de følgende år fortsatte de med denne proces og gentog den et utal af gange. For hvert forsøg og eksperiment blev de bedre til at sætte tempo på processen, så gentagelserne tog kortere tid men alligevel affødte stadigt mere læring. Intuit blev på denne måde verdensmestre i at eksperimentere indenfor deres felt!

Det var samtidig en kernelæring i ovenstående eksempel, at iværksætterne reelt ikke byggede et produkt. Deres fokus var ikke den gode idé, men deres evne til at bygge en virksomhed. Dét, de trænede og samtidig lidt efter lidt tjente (mange) penge på, var deres evne til at sætte iværk igennem effektive eksperimenter.

Del indlægget med venner og kollegaer

Blog ekspert

Jonathan Løw er iværksætter og direktør for innovationsvirksomheden Listen Louder

Jonathan Løw har en baggrund som iværksætter, online chef hos Bog & idé, marketingchef hos KaosPiloterne samt investor og rådgiver for startupfonden Accelerace.

Løw blev tilbage i 2007 udnævnt som ét af Danmarks 100 største ledertalenter af Berlingske Nyhedsmagasin. I 2008 vandt hans daværende virksomhed engodsag.dk prisen som Årets IT-virksomhed.

Jonathan Løw tror på, at fremtiden tilhører de nysgerrige. Han har i 18 år været iværksætter og været med i opstarten af 4 virksomheder – senest Listen Louder, hvor han hjælper iværksættere og virksomheder med en kombination af PR, forretningsudvikling og nytænkning.

Løw var i 2012 og 13 involveret i opstarten af virksomheden Sprout, der i dag er i 60 lande og omsætter for et større 2-cifret millionbeløb. Sprout står bag verdens første blyant, der kan plantes og blive til krydderurter.

Jonathan Løw er forfatter til bøgerne ”Listen Louder” og ”GURUBOGEN”, der begge har ligget #1 på de danske bestsellerlister. Senest udgav han i efteråret 2017 ”Disruptionbogen”, mens foråret 2018 byder på udgivelsen af ”The GuruBook” – udgivet på ét af verdens største forlag – Taylor & Francis.

Jonathan Løw har brugt de 3 seneste år på at rejse rundt i 13 forskellige lande og interviewe flere end 150 førende iværksættere og ledere. Idéen er at kunne inspirere danske iværksættere ved at give dem en forståelse af, hvordan internationale virksomheder bliver startet og får succes. Jonathan Løw bruger også rejserne til selv at gøre sig klogere på området – en viden Løw siden forsøger at omsætte til foredrag og workshops til både startups og etablerede virksomheder.

Jonathan Løw er født og opvokset i Aarhus-forstaden Højbjerg. Han bor sammen med hunden Esther – en livsglad labrador med snuden i jorden. Præcis denne jordnærhed er også noget, Jonathan Løw selv forsøger
at holde fast i som afgørende for iværksætteri. Nemlig at man, ifølge Jonathan Løw, opnår succes igennem hårdt dagligt arbejde og nørdethed frem for kun store og abstrakte idéer.

Jonathan Løw kalder sig selv en idealist med interesse for business. Han arbejder ud fra filosofien ’at lytte højere’, hvilket vil sige, at man skal lytte ligeså meget, som man taler. Det gælder ifølge Jonathan Løw
ikke kun inden for iværksætteri, men er også en brugbar tilgang i forholdt til salg, ledelse, markedsføring og innovation.

Mød Jonathan på Google+

Mød Jonathan på Facebook

Mød Jonathan på LinkedIn 

EKSPERTENS BLOGINDLÆG

03.02.2017
Jonathan Løw

Jonathan Løw er iværksætter og direktør for innovationsvirksomheden Listen Louder

Lige nu accepterer vi som webshops, at vi mister 20-30% af vores kunder i check-out flowet. Det gør vi formentlig, fordi det lige nu går ret godt for dansk e-handel, men også fordi vi tænker, at vi har optimeret så meget, vi kan.

07.07.2016
Jonathan Løw

Jonathan Løw er iværksætter og direktør for innovationsvirksomheden Listen Louder

Jonathan Løw har kigget på sammenhængen imellem signalstoffer, iværksætteri og ledelse. Måske kan du genkende Jonathans betragtninger fra din egen arbejdsplads?

24.05.2016
Jonathan Løw

Jonathan Løw er iværksætter og direktør for innovationsvirksomheden Listen Louder

Der findes ikke meget, som er lige så livsbekræftende som at få en fantastisk ide. Konstant går man rundt og føler sig som en boble, der er ved at springe. Når vennerne spørger ind til, hvordan man har det, så har man egentlig kun lyst til at fortælle om idéen. Bliv klogere på hvordan du eksekverer på din idé.

20.11.2015
Jonathan Løw

Jonathan Løw er iværksætter og direktør for innovationsvirksomheden Listen Louder

Tags:
Salg

Er du iværksætter, men er salg ikke lige din ting? No worries. Her er nogle gode råd til, hvordan du kan lære at elske salg.

31.08.2015
Jonathan Løw

Jonathan Løw er iværksætter og direktør for innovationsvirksomheden Listen Louder

Når vi som mennesker skal træffe beslutninger under pres, har vi en tendens til at overanalysere mulighederne, fordi vi er bange for at træffe den forkerte beslutning. Problemet er, at vores mange overvejelser faktisk sjældent gør vores beslutninger bedre – nærmere tværtimod.

05.08.2015
Jonathan Løw

Jonathan Løw er iværksætter og direktør for innovationsvirksomheden Listen Louder

Lær' at produktudvikle. Simpelt og nemt - 

24.06.2015
Jonathan Løw

Jonathan Løw er iværksætter og direktør for innovationsvirksomheden Listen Louder

Forandringer er partout ikke lig med innovation. Det sker i et velment forsøg på at gøre innovation jordnært og mindre buzzword-agtigt, men i reduktionen af innovation til blot at være forandringer misser man et kæmpe stort potentiale for udvikling og målbare forbedringer.

11.02.2015
Jonathan Løw

Jonathan Løw er iværksætter og direktør for innovationsvirksomheden Listen Louder

Lær at begå dig på de sociale medier. 

06.01.2015
Jonathan Løw

Jonathan Løw er iværksætter og direktør for innovationsvirksomheden Listen Louder

Jonathan Løw giver sit bud på, hvilke digitale trends vi i 2015 skal holde skarpt øje med. 

09.12.2014
Jonathan Løw

Jonathan Løw er iværksætter og direktør for innovationsvirksomheden Listen Louder

Tags:
Tryghed

Gode råd er dyre. Det gode netværk er gratis. Lær blot at skille dig ud. 

06.11.2014
Jonathan Løw

Jonathan Løw er iværksætter og direktør for innovationsvirksomheden Listen Louder

Lytter du højt nok til de svar, du giver dig selv og andre?

06.10.2014
Jonathan Løw

Jonathan Løw er iværksætter og direktør for innovationsvirksomheden Listen Louder

Drømmer du om din egen virksomhed? Gør drømmene til virkelighed nu. 

14.08.2014
Jonathan Løw

Jonathan Løw er iværksætter og direktør for innovationsvirksomheden Listen Louder

Kan man være succesfuld og lykkelig iværksætter? Ja, er svaret. Lyt til Jonathan Løws råd på IVÆKST Bloggen. 

28.05.2014
Jonathan Løw

Jonathan Løw er iværksætter og direktør for innovationsvirksomheden Listen Louder

Ekspertblogger og serieiværksætter Jonathan Løw sætter fokus på diciplinen at pitche. Det er alfa og omega, at du som iværksætter er stand til at sælge din idé. Det gælder overfor investorer, banker, medarbejdere og ikke mindst kunderne. 

08.05.2014
Jonathan Løw

Jonathan Løw er iværksætter og direktør for innovationsvirksomheden Listen Louder

Tags:
IT

Læs mere om, hvordan sociale medier kan have positiv indflydelse på arbejdspladsen. 

Jonathan Løw er iværksætter og direktør for innovationsvirksomheden Listen Louder

Jonathan Løw har en baggrund som iværksætter, online chef hos Bog & idé, marketingchef hos KaosPiloterne samt investor og rådgiver for startupfonden Accelerace.

Løw blev tilbage i 2007 udnævnt som ét af Danmarks 100 største ledertalenter af Berlingske Nyhedsmagasin. I 2008 vandt hans daværende virksomhed engodsag.dk prisen som Årets IT-virksomhed.

Jonathan Løw tror på, at fremtiden tilhører de nysgerrige. Han har i 18 år været iværksætter og været med i opstarten af 4 virksomheder – senest Listen Louder, hvor han hjælper iværksættere og virksomheder med en kombination af PR, forretningsudvikling og nytænkning.

Løw var i 2012 og 13 involveret i opstarten af virksomheden Sprout, der i dag er i 60 lande og omsætter for et større 2-cifret millionbeløb. Sprout står bag verdens første blyant, der kan plantes og blive til krydderurter.

Jonathan Løw er forfatter til bøgerne ”Listen Louder” og ”GURUBOGEN”, der begge har ligget #1 på de danske bestsellerlister. Senest udgav han i efteråret 2017 ”Disruptionbogen”, mens foråret 2018 byder på udgivelsen af ”The GuruBook” – udgivet på ét af verdens største forlag – Taylor & Francis.

Jonathan Løw har brugt de 3 seneste år på at rejse rundt i 13 forskellige lande og interviewe flere end 150 førende iværksættere og ledere. Idéen er at kunne inspirere danske iværksættere ved at give dem en forståelse af, hvordan internationale virksomheder bliver startet og får succes. Jonathan Løw bruger også rejserne til selv at gøre sig klogere på området – en viden Løw siden forsøger at omsætte til foredrag og workshops til både startups og etablerede virksomheder.

Jonathan Løw er født og opvokset i Aarhus-forstaden Højbjerg. Han bor sammen med hunden Esther – en livsglad labrador med snuden i jorden. Præcis denne jordnærhed er også noget, Jonathan Løw selv forsøger
at holde fast i som afgørende for iværksætteri. Nemlig at man, ifølge Jonathan Løw, opnår succes igennem hårdt dagligt arbejde og nørdethed frem for kun store og abstrakte idéer.

Jonathan Løw kalder sig selv en idealist med interesse for business. Han arbejder ud fra filosofien ’at lytte højere’, hvilket vil sige, at man skal lytte ligeså meget, som man taler. Det gælder ifølge Jonathan Løw
ikke kun inden for iværksætteri, men er også en brugbar tilgang i forholdt til salg, ledelse, markedsføring og innovation.

Mød Jonathan på Google+

Mød Jonathan på Facebook

Mød Jonathan på LinkedIn 

x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu.
Du kan altid framelde dig med et enkelt klik.