Tags: Arbejdsliv & Tendenser
Forleden sad jeg sammen med en af mine samarbejdspartnere, som er iværksætter i en virksomhed med tre partnere. Han var stresset. Ked af det. Modløs. Udbrændt. Sygemeldt med stress på 7. uge. Og nyskilt. Vi talte om, hvorfor han var kommet hertil, og hvad han fremadrettet kan gøre for at undgå at blive udbrændt.
Måske du kan lære af hans erfaringer, inden du ender der selv?
Man regner med, at ca. 500.000 danskere føler sig udbrændte på jobbet. Seniorforsker Bo Netterstrøm på Arbejdsmedicinsk Klinik på Bispebjerg Hospital udtalte til Berlingske Tidende i oktober 2015: ”Problemet er, at vi mangler prioritering. Vi vil det hele.”
Med andre ord: Der er enormt mange tilbud. Vi vil gå til al mulig sport, være i form, more os, rejse, opnå noget karrieremæssigt og have en familie, der fungerer. Men hvad er vigtigst?
Et godt råd er at stoppe op og lave en bevidst prioritering af den endeløse række af udfordringer og muligheder, du stilles over for hele tiden.
På den ene side er der vores egne forventninger, og på den anden side er der omgivelsernes forventninger til os. Her er det en god idé at kende sine egne ressourcer, så man kan prioritere sine aktiviteter i overensstemmelse med, hvem man er som menneske, og hvad man oplever som krævende eller energigivende aktiviteter.
Min erfaring er, at man godt kan fylde mange forskelligartede aktiviteter ind i sit liv, hvis man samtidig er opmærksom på at få slappet af. Her er det op til hver enkelt at afklare, hvorledes man bedst slapper af – og evt. med hvem. Nogle relationer og aktiviteter dræner mere end de gavner ... og hvis det opleves sådan, kan det være en god idé at tage et fravalg.
Det er vigtigt, at du som leder i en virksomhed står klar til at skaffe hjælp, hvis en af dine medarbejdere rammes af stress. Samtidig er det vigtigt, at dine ansatte – fx HR-medarbejdere – er opmærksomme på det, hvis du selv har symptomer på stress. Sådanne symptomer kunne være: Du sover dårligt om natten, du er irritabel og indesluttet, du har hyppigere sygefravær, du er plaget af hovedpine, og meget andet.
Stress og udbrændthed kan undgås, men vi skal turde at tale højt om det og gribe ind.
Læs også IVÆKST’s serie om konkrete redskaber til at komme stress på arbejdspladsen til livs:
Fokus på stress #1: Drop rodesystemet
Fokus på stress #2: Fem skridt mod færre forstyrrelser
Fokus på stress #3: Prioritér på den hårde måde
Fokus på stress #4: Få strategien ned i øjenhøjde
Ekspert indenfor HR og rekruttering
Alle kan rekruttere, men ikke alle finder den bedst egnede kandidat. Det har mange kunder hos HR-bureauet fundet ud af. Udover at være tovholder på rekrutteringen, sikrer vi, at etikken er høj, og at kunde og kandidat får den bedst mulige oplevelse af forløbet og føler sig trygge hele vejen gennem processen.
Efter at have høstet erfaring som HR konsulent i en dansk international virksomhed stiftede jeg i 2009 HR-bureauet, som tilbyder service inden for HR området, herunder rekruttering, fastholdelse og afvikling.
Med denne blog ønsker jeg at dele gode og dårlige erfaringer - til glæde og gavn for IVÆKSTs brugere.