Bloggen

Billede til væg i stort kontorlokale

Undskyld vi roder!

Jeg har det svært med rod. Især når jeg skal arbejde. Svært ved at slappe af og bare acceptere tingenes tilstand, når tingene ligger, som var de skudt ud af et konfettirør.

Jeg tænkte, at det måske bare var mig. Og det er det også, men der er faktisk en god forklaring og gode argumenter for, at jeg har det på den måde. Det er nemlig sådan, siger psykologien, at det fysiske miljø har stor indflydelse på et menneskes kognitive processer og præstation. Arbejdsmiljøet er et område, der heldigvis får mere og mere opmærksomhed. Papirstakke, bøger, blokke, skriveredskaber, computere, udstyr, takeawaybøtter, printouts og postits i én stor pærevælling virker måske harmløst, men studier viser konsekvent, at en rodet arbejdsplads påvirker både koncentration og effektivitet negativt.

Så hvis du er én af dem, der ikke tillægger kontorets indretning, udseende og ryddelighed nogen særlig værdi, så læs med her. Måske jeg kan overbevise dig om, at et lækkert, overskueligt kontor med rene flader og systemer, pæne billeder til væggen og plads til det hele er indsatsen værd.

Derfor skal du holde orden på kontoret

Rod er meget mere end bare en øjebæ. Rod konkurrerer om opmærksomhed, stjæler hjernekapacitet og leder kognitive ressourcer væk fra den aktuelle opgave. Konstant udsættelse for visuelle stimuli, der ikke er relateret til dine arbejdsopgaver, øger mental træthed og forringer koncentrationsevnen, hvilket gør det sværere at fokusere og holde opmærksomheden over tid.

Rod stresser
Rod fremkalder følelser af stress, som udløser kroppens fysiologiske stressrespons, viser undersøgelser. Med andre ord skal du kæmpe med forhøjede niveauer af stresshormonet kortisol, som forringer kognitive funktioner såsom beslutningstagning, problemløsning og kreativ tænkning. Som følge heraf oplever personer, der arbejder i rodede miljøer, stor uro og føler sig mindre produktive.

Rod hæmmer beslutningsprocesser
En rodet arbejdsplads overvælder hjernen, hvilket fører til beslutningslammelse. Når man er omgivet af bjerge af papirer og materialer, er det sværere at prioritere opgaver og træffe beslutninger effektivt.

Rod er en tidssluger
Udover den mentale utilpashed, som rod kan fremkalde, kan det også blive en lavpraktisk udfordring. Bøger, kasser, maskiner og andre større ting optager plads og skabe forhindringer, der forstyrrer arbejdsflowet. Konstant navigering i en labyrint af henkastet dims og sager er en tidssluger. Det tager tid at komme frem og tilbage, tid at finde ting og tid at komme sig over de ømme tæer, du får af konstant at ramme foden ind i bunkerne.

Løsningen er enkel – ryd op!

Der er ingen genvej og ingen pille. Du skal i gang. Ryd op regelmæssigt, og gør det til en vane.

Rod kommer i mange forklædninger, og hvad der gør dit kontor til efterladenskaberne fra en nytårsfest ved jeg ikke. Måske er det din trang til at skrive noter i hånden, hvorefter du har 37 forskellige blokke liggende rundtomkring dig. Jeg rækker selv hånden op her og har måttet erkende, at en digital løsning nok er bedre.
Måske er det fysiske bilag, der aldrig rigtig kommer videre. Eller også er du lidt af en samler og har gadgets fra dine otte sidste skattejagter liggende fremme.

Prioriter det vigtige og relevante, og fjern alt det overskydende fra dit bord. Behold kun det, der er nødvendigt til dagens opgaver, og så væk med alt, hvad der ikke tjener et umiddelbart formål.

Du skal ikke rydde op, fordi nogen siger, du skal. Din motivation skal helst komme fra den enorme tilfredsstillelse og det effektivitetsboost, du føler, når du har sat dit arbejdsliv i system. For den følelse får du.

Del indlægget med venner og kollegaer

Blog ekspert

EKSPERTENS BLOGINDLÆG

Charlotte Schm…

Freelance SEO-tekstforfatter

Dropshipping - hvad er det, og hvad skal du være opmærksom på?

Charlotte Schm…

Freelance SEO-tekstforfatter

Effektiv SEO kræver overvåging af indsatsen. Derfor er en en rank tracker et must i din SEO-værktøjskasse.

Charlotte Schm…

Freelance SEO-tekstforfatter

Tags:

Optimal intern linkbuilding kan give dig en markant bedre placering i SERP.

Charlotte Schm…

Freelance SEO-tekstforfatter

Vi har allesammen noget i bagagen. Hvad skal der være i din kommende tekstforfatters rygsæk? Altså i rummet med uddannelse of erfaring?

Charlotte Schm…

Freelance SEO-tekstforfatter

Der er én ting, du ikke må glemme, når du nøjsomt udvælger dine annonceord: brugernes intention.

Charlotte Schm…

Freelance SEO-tekstforfatter

Hvor mange gange har du hørt, at du skal skrive kvalitetsindhold til nettet? Sandsynligvis flere gange end du har fået en forklaring på, hvad kvalitet egentlig er.

Charlotte Schm…

Freelance SEO-tekstforfatter

Vi er trætte af traditionelle reklamer. Ingen har lyst til at give en sælger et kram - eller opmærksomhed for den sags skyld. Men hvad nu hvis han, i stedet for en salgstale, tilbyder dig en god historie om sit produkt?

Charlotte Schm…

Freelance SEO-tekstforfatter

Du kan skrive dig til mere trafik på din webside ved at dreje tidens varmeste emner, så de bliver relevante for dit eget.

Charlotte Schm…

Freelance SEO-tekstforfatter

I lang tid har metabeskrivelser i Google været omkring 160 karaterer lang. Nu er der kommet nye retningslinjer, og hver metabeskrivelse må nu være helt op til 320 karakterer. Så hvad skal du gøre nu?

Charlotte Schm…

Freelance SEO-tekstforfatter

Har du hørt om long-tail-søgeord? Vidste du, at søgeordene med den lange hale kan give dig flere salg? 

x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu.
Du kan altid framelde dig med et enkelt klik.