Tags: IT
Både ja og nej. Først bør du lige blive helt skarp på, hvad et webhotel egentlig er, og så kan vi tale mere om, du har brug for det eller ej, for selvom man ved hvad et webhotel er, kan man ofte godt blive i tvivl om man overhoved har brug for det.
Når man starter en hjemmeside, eller webshop for den sags skyld, så afhænger det meget af, hvilket system man vælger at lave din hjemmeside med, om man har brug for et webhotel eller ej.
Vælger du en tjeneste som Wix, Squarespace eller Shopify, så behøver du nødvendigvis ikke et webhotel, da du igennem det du betaler for at bruge deres systemer, også får hosting samt DNS hos dem.
Mange af disse tjenester tilbyder dog ikke mail inkluderet, og vil du have en mail tilknyttet din webshop, f.eks. kontakt@minwebshop.dk, så er du alligevel nød til at gå ud og finde et webhotel eller mailhotel.
Hvornår har man så brug for det?
Hvis du har valgt at lave din hjemmeside i et self-hosted CMS, f.eks. WordPress, Joomla, Magento eller Prestashop, så har du med al sandsynlighed brug for et webhotel, hvor du kan have din hjemmeside liggende.
Uden et webhotel, kan din shop eller hjemmeside ikke ses på nettet, og derfor er det, inklusiv en DNS-tjeneste, nødvendigt, hvis du skal live på nettet.
Heldigvis koster webhoteller ikke ret meget i dag, og du kan typisk slippe med 29-50 kroner om måneden for et godt webhotel med masser af plads, inklusiv mulighed for mail, sikkerhed osv.
Hvordan vælger man så et godt webhotel?
Ja, det er faktisk ikke så lige til at vælge et webhotel, for der er mange af dem, og de ligner ofte hinanden meget, og så alligevel ikke helt.
Der er ofte stor forskel på prisen, hvor du nogle steder kan få et webhotel for 20 kr. om måneden, mens du andre steder skal betale 99 kroner om måneden for noget, der umiddelbart ligner det samme som det der koster 20 kroner om måneden.
Det der gør udslag i prisen, og som ofte er det er forskellen på de forskellige webhoteller er:
Pladsen er ret afgørende for prisen, og det er typisk sådan, at prisen stiger jo mere plads du skal have. Der er dog forskel på harddiske og nogle steder kan 10 GB koster de samme som 100 GB et andet sted, men det er typisk fordi dem der tilbyder en billig 100 GB løsning, ikke bruger de bedste og hurtigste harddiske, og derfor kan sætte prisen lavt.
Om der er telefonsupport, er også afgørende for prisen. Telefonsupport er dyrt at drive, og derfor er webhoteller med telefonsupport ofte betydeligt dyrere end andre, der ikke har.
Sidst men ikke mindst har mængden af CPU/RAM også en indflydelse på prisen. Jo flere ressourcer du har, jo dyrere bliver det webhotel ofte.
Det bedste webhotel vil selvfølgelig være det, som prismæssigt er fornuftigt, og hvor du får godt med plads og rigeligt med ressourcer med i prisen.
Iværksætter og online marketing konsulent
Thomas Skov Iversen er iværksætter med fokus på online-verdenen. Siden 2011 har han stået bag NemProgrammering.dk, som i dag er Danmarks største udbyder af gratis online videoundervisning.
Udover NemProgrammering.dk er Thomas partner i webbureauet NPWS.dk, hvor fokus er på unikke WordPress løsninger. I 2015 skrev han desuden en e-bog om WordPress under navnet ”WordPress Manualen”.
Emner for blogindlæg vil bl.a. være søgemaskineoptimering, marketing via sociale medier og selvfølgelig tips og tricks til udvikling af hjemmesider i f.eks. WordPress.