Du har måske hørt om SSL certifikater og SSL-sikring før, men har du nogensinde fået sat dig ned og kigget på, hvad det egentlig er, og om det er noget, du bør få implementeret på din egen side?
Siden 2014 har Google skubbet på for at få alle hjemmesider SSL-sikrede, hvilket er rigtig godt, da SSL er et godt skridt på vejen for at gøre internettet mere sikkert. De har blandet andet gjort det ved at give et lille ranking boost til sider, der er SSL-sikrede. Senest har Google meldt ud, at deres Chrome browser fra næste år vil alarmere brugere på ikke-sikrede sider, hvis de indtaster følsomt data såsom loginoplysninger, e-mails, navne, telefonnumre og kortoplysninger.
Der er altså masser af gode grunde til at få SSL-sikret sin hjemmeside allerede nu, da det er den vej, tingene går.
Men det er jo svært at købe og installere et SSL certifikat!
Min erfaring er, at mange, som overvejer at SSL-sikre deres sider, hurtigt opgiver, fordi det virker som en meget uoverskuelig teknisk udfordring. Samtidig er et certifikat jo heller ikke helt billigt.
For blot et halvt år siden havde jeg nok været enig i dette, men inden for de seneste måneder er det faktisk blevet lettere end nogensinde før at få SSL på sin hjemmeside – det er bare de færreste, der ved det!
Hemmeligheden er et non-profit projekt kaldet Lets Encrypt. Lets Encrypt gør det muligt at udstede gratis certifikater og bruge dem på flere hjemmesider på samme server.
For dig betyder det, at hvis du har din hjemmeside hostet hos en af de store danske webhoteludbydere, så er der en stor sandsynlighed for, at du kan få SSL helt gratis, da mange af dem allerede anvender Lets Encrypt.
Her er en liste med et par af de danske webhoteludbydere, som pt. tilbyder gratis SSL via Lets Encrypt:
• Azehosting
• Surftown
• One.com
• cHosting
En komplet liste kan ses her.
Har du din hjemmeside hos en af de nævnte udbydere, kan du med stor sandsynlighed få et SSL certifikat installeret helt gratis. Du skal blot skrive til dem og forhøre dig om, hvordan du får det aktiveret. Faktisk har Surftown som standard et SSL certifikat sat op på alle deres webhoteller, så hvis du er hostet her, jamen så har du faktisk allerede et SSL certifikat på din hjemmeside eller webshop.
Lets Encrypt er rigtig smart, og udviklingen i aktive certifikater udstedt af Lets Encrypt er da heller ikke til at tage fejl af:
Kilde: https://letsencrypt.org
Nu har jeg SSL certifikatet – hvad så?
Nu har du måske fundet ud af, at du allerede har eller kan få et gratis SSL certifikat på din side, men hvad er så det næste step?
Det næste step er at tvinge din side til altid at anvende https i stedet for http. Alt afhængig af hvordan din side er bygget op, så kan dette gøres på forskellige måder, men typisk sker det via din .htaccess fil. Du skal desuden sørge for, at der ikke er noget mixed content på din side, når du skifter til https, det vil sige .css, .js, billeder og andre filer som loades på din side alle skal loades via https.
Det kan godt blive lidt teknisk, og er du ikke helt sikker på, hvordan du skal gøre det, så alliér dig med en professionel. Det er ikke et stort indgreb, og det bør ikke koste så meget.
Bruger du WordPress, kan jeg anbefale dette plugin, som hjælper dig med alt det, jeg har beskrevet ovenfor, med blot et enkelt klik.
Iværksætter og online marketing konsulent
Thomas Skov Iversen er iværksætter med fokus på online-verdenen. Siden 2011 har han stået bag NemProgrammering.dk, som i dag er Danmarks største udbyder af gratis online videoundervisning.
Udover NemProgrammering.dk er Thomas partner i webbureauet NPWS.dk, hvor fokus er på unikke WordPress løsninger. I 2015 skrev han desuden en e-bog om WordPress under navnet ”WordPress Manualen”.
Emner for blogindlæg vil bl.a. være søgemaskineoptimering, marketing via sociale medier og selvfølgelig tips og tricks til udvikling af hjemmesider i f.eks. WordPress.