Kender du nogen, eller skal du selv være blandt de nominerede til IVÆKSTprisen 2016?
Årets Væksteventyrer 2015: Matias Møl Dalsgaard, GoMore
Der er efterhånden et fåtal, der endnu ikke har hørt om GoMore. Firmaet er med rette også kendt som Skandinaviens største mødested for samkørsel og privat biludlejning. I 2015 har GoMore rundet 900.000 brugere og founder Matias Møl Dalsgaard er klar i mælet, når han siger, at han vil indtage resten af Europa.
GoMore er et af tidens hotte deleøkonomiske start-ups og har den grad været årsag til deleøkonomien er den hurtigste voksende økonomi. En sammenligning af liftanmodninger fra sommeren 2014 og sommeren 2015 viser en dramatisk eksponentiel vækst på hele 307 procent. Med nylig optankede venturemillioner står GoMore teamet klar til at erobre nye markeder i hele Europa.
Årets Guldkantsiværksætter 2015: Thomas Henriksen & Peter Mortensen, eGastro
eGastro er historien om et venskab mellem en slagter og en fotograf fra Lemvig. De er gået sammen om at starte et slaraffenland for den madglade og kvalitetsbevidste forbruger. Slagter Mortensen er et familiefirma solidt funderet i den vestjyske muld, som har udvidet sin forretning med at gå online og leverer nu kvalitetsprodukter til hele Danmark.
På den måde tager Thomas og Peter et traditionelt erhverv og bringer det ind i den digitale tidsalder. eGastro er et lysende eksempel på, at man somslagterforretning i Lemvig sagtens kan se hele Danmark som sin markedsplads.
Årets Vovehals 2015: Lea Korsgaard, Zetland
Lea har tidligere slået sine journalistiske folder for store traditionelle dagblade. Som journalist, ansvarshavende redaktør og partner i Zetland har hun vist, at der i Danmark er et marked for fortællende journalistik i formater, der tager dybdeborende journalistik til nye digitale højder. Zetland adskiller sig fra øvrige danske medier ved at tage afstand fra de hurtigt konsumerede nyheder, der blot skøjter på overfladen.
Det kræver mod i disse tider, hvor medier kæmper om læsernes opmærksomhed. Zetland skærer gennem støjen og giver læseren en dybde med den gode feature og fortællende journalistik.
Årets Idealist 2015: Jesper Kjeldsen, Postevand
Jesper er et skoleeksempel på idealisme og handlekraft. Med hans engagement i virksomheden Postevand der sælger - ja, postevand - har Jesper bevist, at med klare værdier og ufravigelige principper kan selv den mest simple idé få succes. Postevand sælger dansk vandhanevand på miljøvenlig karton, fordi netop det danske grundvand er noget af det bedste i verden.
Med opfordringen om altid at drikke vand fra vandhanen sætter Jesper fokus på sagen og gør danskerne opmærksomme på værdien af det vand, som alle her i landet har fri adgang til. Postevand handler om at tage imod det, som naturen tilbyder, skåne miljøet og værne om det danske grundvand.
Årets Unge Håb 2015: Jesper Theil, Hjalte Wieth & Christoffer Nyvold, SoundBoks
SoundBoks startede, da Jesper, Hjalte og Christoffer som hobbyforretning byggede musikanlæg til festivalgængere og solgte dem på DBA. De første anlæg blev bygget med bilbatterier, men nytårsaften 2014 kom en skarp idé - et unikt batterisystem med miljøvenlige batterier. Projektet tog fart, og drengene gik fra en idé til milllionomsætning på under 6 måneder.
Efterspørgslen var overvældende og der blev hyret 16 fuldtidsansatte til at producere i døgndrift på det lille lager. I dag er SoundBoks det mest solgte festivalanlæg i Danmark, og ligeledes benyttes det landet over til blandt andet udendørs fester og fitness. SoundBoks har planer om at udvide til Tyskland og Holland, og målet er at sælge 10.000 højtalere i 2016.
Årets Kvindelige Iværksætter 2015: Herle Jarlsgaard Hansen, FINDERSKEEPERS
FINDERSKEEPERS har efterhånden vokset sig godt ind under huden på de nysgerrige, som elsker nytænkende og anderledes design - og ikke mindst også på den nyudklækkede designer, der drømmer stort. Med FINDERSKEEPERS har Herle formået at skabe en platform, der hjælper op mod 500 up-coming designvirksomheder om året via virksomhedens designmarkeder, pop-up shops og webshops.
Herle har gjort et marked i TAP1 hallen i København så populært, at det er blevet udvidet til både Aarhus og Odense. Et unikt koncept og springbræt for uprøvede iværksættere, som ved at gøre afstanden fra designtalent til forbruger kortere, har banet en ny vej for, hvordan vi oplever design.
Årets Gyldne Hat 2015: Camilla Hessellund Lastein, Lix Technologies
22-årige Camilla Hessellund Lastein, gør det med Lix.tech nemmere og ikke mindst billigere at være studerende. Med Lix.tech slipper studerende for tunge og dyre bøger og kan i stedet abonnere på sine studiebøger på den digitale læringsplatform, som bl.a. giver mulighed for at samarbejde med sin studiegruppe digitalt.
Camilla og holdet bag Lix.tech vandt tidligere på året 'Best Newcomer' ved Nordic Startup Awards i Danmark, og 'Peoples Choice Award' ved den Nordiske finale i Helsinki, samt var en af de første legatmodtagere hos WeLoveStartups. Det har hun nu, på blot seks måneder, konverteret til en millioninvestering og lukket aftaler med internationale forlag.
Årets Pitch 2015: Andreas Ydesen & Anders Sørensen, Intelligent Marking
De unge iværksættere Anders og Andreas fra henholdsvis Vrå og Hjørring er bare 20 og 22 år. Ideen om verdens første fuldautomatiske markeringsrobot stammer fra et skoleprojekt på HHX, som i dag har gjort dem til iværksættere og foundere af en virksomhed med et stort internationalt potentiale. Anders og Andreas har formået at overbevise private investorer og fonde, indgået i et samarbejde med en af europas førende R&D-virksomheder samt stablet en finansiering i millionklassen på benene for at skalere virksomheden.
De er desuden det første jyske hold til at deltage i Danish Tech Challenge. Intelligent Marking stormer fremad på markedet og de internationale partnere er allerede klar til at sælge produktet ud over Danmarks grænser i mere end 35 lande verden over.
Årets Jurypris 2015: Peter Aalbæk Jensen
IVÆKSTprisen hylder de iværksættere, der sætter dagsordenen lige nu. De er et billede på, hvor vi står nu og her, og samtidig sætter de tonen for fremtidens iværksættere. De er fremgangsmænd- og kvinder, selvom deres egne iværksættereventyr endnu er unge.
Men vi ønsker også at hylde de iværksættere, der allerede er i mål. Derfor har vi Juryprisen. Juryprisen gives til dem, der har banet vejen for nutidens iværksættere – det er dem, unge iværksættere kan vende sig imod for inspiration og for vejledning. De er forbilleder for vor tids genereration af iværksættere.
Vinderen af årets Jurypris er ingen undtagelse. Peter Aalbæk ”Ålen” Jensen er manden bag Zentropa – det vel nok mest betydningsfulde danske filmselskab nogensinde. Han er lig med moderne filmklassikere, nye genrer og modet til at tænke langt ud over de danske standarder for, hvordan man producerer film.
Peter Aalbæk Jensen er en pioner inden for sit felt. Han er en kulturiværksætter, som har bevist, at kunst og forretning sagtens kan følges ad.
Derfor er han vinderen af Juryprisen 2015.