Tags: IT
For nogle år siden begyndte en udvikling der bliver en voldsom strukturændring af mediebranchen. Nemlig det at indholdet blev løsrevet fra papiret.
En avis er snart en sjældenhed i trykt form, en bog ligeså. Indholdet lever sit eget liv på tværs af forskellige typer af enheder – og af og til udkommer det mindsandten stadigvæk på papir, selvom det bliver sjældnere og sjældnere.
Nu er turen kommet til de andre typer af indhold der har været låst til en medie-kategori som for eksempel fjernsynet.
Forleden skrev jeg om nogle af de spændende ting, der sker her i 2012. En af dem er, at fjernsynet bliver en app. Akkurat ligesom radioen, kameraet og telefonen nu er blevet til apps, vi starter på vores smartphone, iPad og så videre.
IVÆKST Artikel: Få IT til at spille sammen med forretningsplanen
Tv som en APP
Vi lancerer app'en, og så har vi adgang til DR's programmer, uanset hvor vi er. Fjernsynet er i finalen - man kan faktisk se en tendens i retning af, at når hjemmets sekundære fjernsyn brænder ud, så bliver de ikke genanskaffet.
Man bruger bare iPad, PC'er og så videre i stedet for at købe en TV fladskærm. Slut med tossekassen som selvstændigt fænomen, og indhold der er låst til "fjernsynet". Prøv at smage på ordet "fjernsyn". Allerede nu en sjov gammeldags betegnelse. Der vil stadig være et stuealter, hvor man kan få 3D oplevelser med surround sound i hjemmet, men alle de sekundære fjernsyn forsvinder stille og roligt.
På samme måde med PC'en. Hvis vi overhovedet har sådan en, og ikke bare en iPad og en smartphone, så er det i hvert fald sådan, at det indhold, der indtil for ganske nyligt var på PC'er og ikke andre steder, det er nu overalt.
Slut med tekstbehandling på PC'er, mail på PC'er, homebanking på PC'er. Det foregår på alverdens mærkværdige enheder, fra iPad, smartphone og derudaf. PC'en er der, men det er kun engang i mellem, at det er den, der arbejdes på. Jeg ser mail oftere på de andre enheder, og går på homebanking hyppigere fra de andre enheder. Så det indhold der var "låst" til PC'en er nu løsrevet og ude på alle de andre enheder.
De mange skærme
Tendensen er klar. Vi kigger nu på indholdet gennem forskellige skærme, i fremtiden også min bils instrumentbræt, køleskabet og hvad ved jeg. Det er ikke længere låst til en bestemt skærmtype. TV kanaler på "fjernsynet", mail på "PC'en". Næeh, det er overalt, og endnu mere overalt i fremtiden.
Skærme vil der nemlig være mængder af overalt i fremtiden. Hjemme, ude i virkeligheden, og alle mulige steder i det hele taget. Skærmene bliver stadig flottere, fladere – og billigere. På den nyligt overståede Consumer Electronics Show i Las Vegas præsenterede de store producenter den næste generation af OLED skærme, 4mm tynde skærme i op til 55 tommers format.
Disse skærme vil tage over, og de vil falde markant i pris i løbet af de kommende år. Skærme bliver så billige, så de kan bruges til pynt, kunst-installationer, forsiden af køleskabet, en hel væg og hvad ved jeg. Også ude i virkeligheden vil der være mængder af skærme.
Alt hænger sammen - skærme i alt
Man kan allerede se brikker af fremtiden, og det der bliver vores alle sammens hverdag nu. For eksempel har stormagasinet Barney's i New York lavet et samarbejde med Lady GaGa, med flotte og imponerende interaktive installationer. Man kan sidde i restauranten i stormagasinet og kigge / shoppe online, mens man spiser. I
restauranten i det Italienske Filminstitut i Torino sidder man og spiser ovenpå en skærm, og man kan vælge, hvilken italiensk filmklassiker man vil spise "på". Hao Di Lao, der, som vi sikkert alle sammen er klar over, er den førende kinesiske hotpot restaurant-kæde installerer videokonferenceudstyr, så man kan mødes med og spise sammen med venner i Beijing og Shanghai og vice versa, hygge sig på tværs af flere hundrede kilometer.
Og nu vi er i hygge-afdelingen, så installerer Microsoft deres surface-computer - altså der hvor hele bord-overfladen er en touch skærm – i Sheraton barer og udvalgte spillekasinoer i Las Vegas.
Så mængder af skærme, skærme overalt. Og indhold der ikke længere er "låst" til en bestemt type enhed, som vi kendte det i gamle dage. PC'en, TV'et vil snart joine radioen, kameraet og telefonen på teknisk museum.
Bestyrelsesformand, Innovation Lab
Foredragsholder og konsulent
Videnkilde og storinspirator, af Computerworld kåret til en af Danmarks ti mest indflydelsesrige IT personer og af Børsens Nyhedsmagasin valgt til mest nyskabende danske IT personlighed. Uddannet boghandler.
Ville egentlig læse psykologi, men brugte i stedet sin tæft for menneskevæsenet til forudsigelse af PC’ens indtog og stiftede Danmarks første og største leverandør af PC’er, DanaData. Startede senere Danmarks dengang største internetvirksomhed, TDC Internet.
Siden 2000 har Preben været involveret i en række teknologi- og forskningsorienterede aktiviteter (bl.a. IVS – det nuværende Northcap partners, Århus Universitet og Alexandra Institutet).
I 2001 startede Preben Mejer desuden Innovation Lab, der er et videnscenter omkring den nyeste teknologi.
Preben Mejer vandt Juryens Ivækstpris i 2011.