Bloggen

Smalltalk – Noget du elsker eller hader?

Tags: Salg

Har du prøvet det? At stå der og fryse fast i øjeblikket, hvor du tænker, ”hvad skal vi nu tale om?” Og så kan der blive ekstremt stille og pinligt, hvis vedkommende du står over for tænker lige sådan.

Men smalltalk, chit chat eller hvad du nu kalder det, er en vigtig disciplin at få ind under huden, når du skal være din egen chef, sælge dig selv eller dine produkter. For det indgår i alle livets discipliner.

Du gør det garanteret allerede. Du tænker bare ikke på det som smalltalk. Men vi smalltalker alle sammen jævnligt med vores venner.

Hvordan bliver du bedre til at smalltalke?

Tricket til at blive bedre til det, er også at forestille dig at det er din ven du taler med, og du gerne vil vise ham at du er vildt interesseret i at høre al sladderen fra hans weekend. Så stiller vi jo vildt mange spørgsmål og er interesserede i alle detaljer.

Samme procedure fungerer på dine kunder, kontakter og nye samarbejdspartnere. Mennesker elsker at tale om sig selv og at føle de kan bidrage med noget og hjælpe. Så hvis du spørger til, hvad de laver lige nu, hvor de var henne på ferie eller om de kan anbefale en god restaurant i lige netop deres område – så har du allerede plus point i deres bog.

Og dine kunder – de vil elske, hvis du kan huske næste gang I taler sammen, at barnebarnet havde fødselsdag – eller at de skulle på jagttur i Sverige, og du spørger nysgerrigt ind til hvordan det gik. Er du dårlig til at huske sådan noget, så lav notater til dig selv i dit kunde kartotek, CRM system eller i din telefonbog, så du kan bruge det aktivt.

Eksempelvis har jeg en gammel kollega, som altid huskede at skrive tillykke på fødselsdage, bryllupsdage osv. – også længe efter vi er stoppet med at arbejde sammen og er blevet gode bekendte. Men troligt får man en besked fra hende på mærkedagene med lykønskning. Og selvom jeg ved det er fordi hun er super god til at notere sig dem alle sammen i hendes kalender, så varmer det alligevel, hver eneste gang at hun husker det.

Øv dig i smalltalk

Prøv at give dig selv denne udfordring. Næste gang du skal til et arrangement ude i byen, hvor du ikke kender alle deltagere - det kan være et foredrag, en reception eller Tante Odas 70 års fødselsdag, så sætter du dig det mål, at du skal tale med 3 mennesker og vide noget nyt om dem inden du kommer derfra. Du skal lytte mere til dem end at selv tale – ud fra den gamle devise 2 ører, 1 mund. Så lyt dobbelt så meget, som du selv taler.

Du kan også vælge at booke dig selv til et helt nyt arrangement, der ikke ligger i kalenderen allerede. Og love dig selv, at tage alene af sted. Eller som minimum vinke pænt farvel til vennerne i indgangen og ”sige god fornøjelse” og så vælge at sidde ved siden af to nye mennesker ved hver pause, og dermed møde en lang række nye mennesker.

Samtalestop

Fryser du fast i øjeblikket, så lad for guds skyld være med at glide over i snak om vejret eller noget andet dybt ligegyldigt, men spørg ind til hvad deres største udfordring er, ved det de arbejder med.

Tænk hvis de nævnte noget, du kunne hjælpe med?

Hvis du alligevel ryger ud i et fuldt fastfrosset samtalestop – så husk det er helt lovligt høfligt at sige til dem du taler med, ”Ved du hvad, jeg ville lige drible lidt videre og se om jeg ikke kunne møde nogle flere nye spændende mennesker her i dag, det er derfor, jeg er taget herhen.”

 

Af sted med dig – talk, talk, talk

Iværksætter hilsner

Charlotte Lotus Sommer

Business Booster

Del indlægget med venner og kollegaer

Blog ekspert

EKSPERTENS BLOGINDLÆG

Miella Lotus Sommer

Direktør og virksomhedsrådgiver

Det berømte moment. Hvornår er det?

Miella Lotus Sommer

Direktør og virksomhedsrådgiver

Tags:
Økonomi

Tro er med til at flytte bjerge og har hjulpet dem på deres vej mod pengene!

Miella Lotus Sommer

Direktør og virksomhedsrådgiver

Lug ud i dine energisnyltere. 

Miella Lotus Sommer

Direktør og virksomhedsrådgiver

Tags:
Tryghed

Små ting i en stressende uge kan få hele korthuset væltet. Måske du skal arbejde efter 50/10 reglen? 

Miella Lotus Sommer

Direktør og virksomhedsrådgiver

Har du overblik over, hvad du bruger dine penge på? Her får du 10 trin, der hjælper dig til økonomisk frihed. 

Miella Lotus Sommer

Direktør og virksomhedsrådgiver

Tags:
Salg

Du kan helt sikkert blive en super kvalitetssælger, hvis du gør salget til dit eget og slipper frygten for at være Sælger Helge med de brede fælge. Han dør alligevel en stille død i disse dage, da vi i det lange løb vil have noget andet af, dem vi køber noget af.

Miella Lotus Sommer

Direktør og virksomhedsrådgiver

Tags:
Tryghed

Nogen gange ligger svaret, løsningen eller guldet til at flytte os eller vores forretning, lige for næsen af os. Men vi tager ikke skridtet. Og hvordan kan det så være?

Miella Lotus Sommer

Direktør og virksomhedsrådgiver

Tags:
IT

Hvis du ikke bliver opmærksom på dine typiske overspringshandlinger, så vil de styre dig i stedet for, at du styrer dem. Og hvis vi skal være helt ærlige overfor os selv, så kan det jo i værste tilfælde betyde forskellen på om du får succes eller ej.