Bloggen

IVS eller ApS?

Tags: Jura

Står du med overvejelser om at blive selvstændig, men ved ikke helt, hvordan du skal gribe det an, kan det første skridt være at sætte dig grundigt ind i de fordele og ulemper, der er ved henholdsvis et iværksætterselskab (IVS) og et anpartsselskab (ApS). Samt danne dig et overblik over de forskelle, der er imellem de to selskabsformer.

Fordele ved et IVS

Et IVS er en relativ ny selskabsform, som kom til i 2014. Det blev skabt med det for øje at give ikke kapitalstærke iværksættere en chance for at stifte et selskab, og nyde godt af de fordele selskabsformen byder på.
De væsentligste fordele er:

Hvordan hæfter man i et IVS?

  • Da et iværksætterselskab er en selvstændig enhed i juridisk forstand, hæfter du ikke personligt i forbindelse med eventuelle erstatningskrav eller ved konkurs.
  • Det er udelukkende selskabets kapital, der kan rammes. Det vil sige, at du reelt kun kan miste det beløb, du har indskudt i selskabet.
  • Opretter du i stedet fx en enkeltmandsvirksomhed, hæfter du personligt, det vil sige, med din personlige formue, hus mv. ved fx konkurs og erstatningskrav.
  • Ved et IVS hæfter man heller ikke solidarisk med eventuelle andre ejere.
  • Stifter du fx et interessentselskab (I/S) kommer man til at hæfte, hvis ens medejere ikke kan betale i det tilfælde, at noget ikke går efter planen. De bekymringer sparer du dig selv for ved at oprette et IVS.

Selskabskapitalens omfang

En af de markante fordele ved et IVS er, at det kun kræves, at du har 1 kr. i selskabskapital, for at stifte et iværksætterselskab. Det gør det muligt for alle at oprette et IVS og komme i gang som selvstændig. Et krav er dog, at du opsparer 25% af det overskud, som dit selskab genererer, indtil du har 50.000 kr. Det er dig dog frit for at skyde et højere beløb i selskabet fra starten, så længe det ikke overstiger 49.999 kr. I et IVS skal selskabskapitalen foreligge i kontanter.

IVS som holdingselskab

Hvis du har behov for at oprette et holdingselskab (moderselskab) med et eller flere driftsselskaber (datterselskaber) under sig, har du også mulighed for det via et IVS. Et iværksætterselskab kan både fungere som holdingselskab og driftsselskab. Det giver gode muligheder på den længere bane, og er en omkostningslav måde at stifte dit første holdingselskab.

Fordele ved et ApS

De to selskabsformer IVS og ApS minder i deres overordnede struktur meget om hinanden. Man hæfter heller ikke personligt og solidarisk i et anpartsselskab. Et ApS kan også fungere både som et holdingselskab og et driftsselskab.

Selskabskapitalens omfang

Den væsentligste forskel er størrelsen på den selskabskapital, du skal indskyde ved oprettelse af selskabet.
Vil du oprette et ApS, skal du kunne stille med 50.000 kr. Det giver til gængæld et mere solidt økonomisk afsæt, som kan virke betryggende for fx leverandører, investorer og kunder.

Stiftelse med andre værdier end kontanter

Ved oprettelse af et ApS kan man benytte muligheden for et såkaldt apportindskud. Det betyder, at man kan få en revisor til at foretage en vurdering af fx produktionsmaskiner, håndværkerudstyr, biler eller en eksisterende enkeltmandsvirksomhed. Værdien af disse aktiver kan så bruges som del af selskabskapitalen. Det er selvfølgelig en stor fordel, hvis man i forvejen har investeret penge i udstyr, maskiner mm.

IVS eller ApS?

Som du kan se er det hovedsagelig spørgsmålet om selskabskapitalens størrelse, der afgør om man skal stifte et iværksætterselskab eller et anpartsselskab. Ligeledes spiller det selvfølgelig ind om man har aktiver, der kan udgøre en del af selskabskapitalen. Har man det er det et ApS man skal stifte, da det ikke er muligt at benytte apportindskud ved oprettelse af et IVS.
Det er selvfølgelig også værd at overveje, om du har brug for den ekstra good will en større selskabskapital kan give hos leverandører og investorer. Har du ikke 50.000 kr., men måske det halve, kan du også opnå et mere solidt økonomisk afsæt ved at skyde disse ind i et IVS. Det er en god ide at få juridisk bistand vedrørende disse beslutningsprocesser, da det kan få stor betydning for dine fremtidige muligheder.

Del indlægget med venner og kollegaer

Blog ekspert

EKSPERTENS BLOGINDLÆG

Jonas Jørgensen

Onlineekspert

Gennem de sidste 11 år har jeg hjulpet både iværksættere, mindre virksomheder og store brands, med at opnå vækst gennem online markedsføring.
Jeg har set et væld af koncepter og ideer, der har opnået succes, fordi de har fulgt en bestemt opskrift.

Den er den opskrift du får her i den noget kortfattede artikel (emnet taget i betragtning)

 

Jonas Jørgensen

Onlineekspert

Jonas Jørgensen afliver SEO myterne på Bloggen. 

Jonas Jørgensen

Onlineekspert

Søgeordsanalyse hjælper din Google AdWords annoncering, lær det her. 

Jonas Jørgensen

Onlineekspert

Tags:
IT, Salg

Markedsføring online er billigt og effektivt, og du når ud til masserne hurtigt. Men hastigheden kan også være en ulempe, idet spredningen af nyheder, såvel som det store antal brugere der rammes, kan give bagslag i en sådan grad, at det rammer omsætningen.

Jonas Jørgensen

Onlineekspert

Tags:
IT, Salg

Her er ikke tale om en simpel trafikorienteret søgeordsanalyse. Nej, her går vi et skridt videre og viser dig den rigtige hardcore måde, at finde de søgeord, der rent faktisk skaber konverteringer.


x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu.
Du kan altid framelde dig med et enkelt klik.