Bloggen

Be My Eyes - Uddrag fra Startup Guide Copenhagen

Tags: IT

Startup Guide er en bogserie af guidebøger til startups i Berlin, Aarhus og senest Københaven. Den er fyldt med gode råd, case studies, inspiration og et både frisk og realistisk perspektiv på, hvordan man starter sit eget firma i hver by. Bogen er en lokal guide, som giver overblik over den enkelte startup-scene med fokus på steder, startups, founders, eksperter, inkubators, accelerators og uddannelse.

Den næste tid vil IVÆKSTbloggen bringe uddrag fra Startup Guide Copenhagen. Første uddrag satter fokus på Jacob Uhd fra Kødbyens Mad og Marked.

I denne uge bringer vi et indlæg om Hans Jørgen Wiberg og Christian Erfurt fra Be My Eyes.

Hans Jørgen Wiberg & Christian Erfurt - Founder & CEO hos Be My Eyes

Be my Eyes er en smartphone app, der linker den blinde bruger sammen med en frivillig, der kan se og hjælpe til med diverse opgaver. Nu er man ikke mere afhængig af vennerne eller naboen til at tage en dåse ærter ned fra hylderne.

Hans Jørgen Wiberg har nedsat syn; han har en baggrund i filosofi og arbejder som formand i Dansk Blindesamfund. Han kom op med ideen til Be My Eyes efter at have fået en Iphone. En dag havde han brug for hjælp til Skype, så han ringede til hans ven. Så ramte ideen ham: Hvad han havde brug for var et netværk af frivillige, der kunne hjælpe med visuelle opgaver ved brug af smartphonen som interface. Efter at have rodet med tanken præsenterede han ideen til Startup Weekend Aarhus.

Rejsen for Be My Eyes
Den mere erfarne iværksætter Christian Erfurt mødte Hans Jørgen Wiberg til Startup Weekend Aarhus, hvor han så projektets potentiale til at gøre verden et bedre sted. Han udviklede sig fra at være gæst til at blive CEO; ivrig for at repræsentere et så positivt initiativ. Den samme weekend samlede de et team, der skulle udvikle projektet yderligere, og da det vandt en speciel pris for den mest innovative ide, blev det fulde potentiale for Be My Eyes åbenlyst for dem. Meget hurtigt stod de som det største blinde netværk i verden og pludselig forstod de hvor hurtigt tingene gik.

På trods af diverse nederlag med funding og crowdfunding, formåede de at få opmærksomhed til Be My Eyes gennem Pengemagasinet på TV. Udsendelsen rejste en interesse fra Velux Foundation, der endte med at støtte Be My Eyes med næsten 2 millioner kroner, hvilket satte tingene i gang med prototyper og tests efter et helt år hvor projektet havde kørt uden nogen kapital.

Ikke dit almindelige IT firma
Wiberg, der oplever de visuelle udfordringer på første hånd, har haft problemer med at finde IT udviklere der havde erfaring med at programmere for de blinde. Det han gjorde var at give dem bind for øjnene for at får dem til at tænke i nye veje. Erfurt er specielt taknemmelig for at være del af et firma, der har en overordnet positive indflydelse. Duoen var bange for at flytte deres projekt fra non-profit til mening og profit ville får dem til at sælge for meget ud og skuffe deres brugere, men de føler de har fundet en model hvor ingen bliver udnyttet. Som Erfurt siger, så skal de ikke nu føle sig afhængige af drikkepenge og velgørenhed for deres business model, men har udviklet en bæredygtig model hvor alle vinder og den globale positive indflydelse er udviklet.

Kort efter Be My Eyes blev lanceret inviterede verdens fire største TV stationer ind til settet. I stedet for at tage afsted selv, sendte de en lokal blind person og en hjælper - dette virkede helt utroligt ved at autentisk  vise app’ens effektivitet og samtidig involvere det lokale samfund. Det tændte op for en masse interesse over hele verden.

Et væld af hjælp og vækst
Erfurt har hurtigt lært at arbejde med hvad han kalder en “lorte paraply”, og afgøre hvilke problemer der skal deles med ekspertpanelet og hvilke der skal deles med teamet, aflaster dem fra unødvendige anstrengelser. Uden at forstå Wiberg’s verden gør han hvad han kan for at få Wiberg’s drømme til at blive en realitet mens han fokuserer på de behov brugeren besider.

Selvom Be My Eyes kunne sælge deres data for en god profit, ved de bedre end nogen andre hvad der er behov for at blive udviklet gennem deres egen dokumentation. At kontrollere et projekt med så et eksplosivt potentiale er næsten umuligt, med ved at omgive dem selv med ærlige mennesker, der villige til at gøre det godt for råde, føler de sig sikre på at de flytter sig i den rigtige retning. Og som de siger, er det mere vigtigt end at alting går som planlagt. Deres næste skridt er at indlede Singularity Universitets accelerator program i September som de er blevet udvalgt for.

I begyndelsen troede de at finde frivillige ville være en udfordring, men for nyligt er hjælpere strømmet til appen for at bidrage. I Tyrkiet har Be My Eyes mere end 37.000 downloads alene i Juli, hvilket bringer det gennemsnitlige antal hjælpere fra 12 til 70. Teamet har pt omkring 280.000 hjælpere i verden og 21.000 blinde brugere, hvilket er en betydeligt større del end de havde turde håbe på.
Nu planlægger Be My Eyes om at flytte til USA. Selvom København er et magisk startup midtpunkt, så mener ERfurt at folk burde oftere give til andre som de gør i Californien.

Med størstedelen af den blinde befolkning, der lever med en lav indkomst, vil Be My Eyes satse på at vokse sig større og hjælpe flere med nedsat visualitet over hele verden gennem den viden som de har samlet i den vestlige verden. De stræber efter en succes i at dele deres passion hele vejen fra CEO til deres bruger igennem den bedst mulige konstruktion.

Wibergs råd: “Tingene vil højst sandsynligt tage længere tid end du tænker. Lad ikke dit liv falde fra hinanden, det er nemmere hvis din familie også er begejstret for ideen. På dage hvor der ikke kommer nogle penge ind og serveren bryder sammen, så er det en redning at have andre omkring dig. Dit team er din største egenskab. Tag diskussionerne når tingene går godt og spar ikke pengene på juridisk rådgivning”

Milestones:
1 - Den store støtte fra folkene ved Startup Weekend Aarhus

2 - Modtagelsen af støtten fra Velux Foundation på 2 millioner i 2013.

3 - ScaleIT seminaret, hvor der blev bygget bro mellem danske initiativer og amerikanske firmaer som bl.a. Google og Microsoft.. Der blev gjort meget fremgang til dette, hvilket fik Be My Eyes til at forstå hvad de kunne opnå ved at rykke sig fra non-profit til freemium.

Besøg Be My Eyes her.

Læs mere og køb Startup Guide Copenhagen her.

Del indlægget med venner og kollegaer

Blog ekspert

Founder og Managing Director

Sissel er founder og managing director af bogserien Startup Guide - En guidebog med formål at fostre det eksisterende iværksættermiljø i lokalområdet og hjælpe den nystartede iværksætter.

Berlingske Tidende kårede i 2015 Sissel til en af Danmarks top 100 talenter.

Sissel har en baggrund fra KaosPiloterne, hvor hun er i gang med at uddanne sig sideløbende med Startup Guide projektet.

Mød Sissel på LinkedIn 

Find Start-Up Guiden København på Facebook 

EKSPERTENS BLOGINDLÆG

Sissel Hansen

Founder og Managing Director

Tags:
Salg

Gulnaz Khusainova fra EasySize vil gøre online tøjkøb lettere for alle. Mød hende i vores sidste uddrag fra Startup Guide Copenhagen.

Sissel Hansen

Founder og Managing Director

Tags:
Salg

Mød Rita Christina Biza, som har lagt navn og idé til loppemarkedskonceptet Rita Blå’s Lopper.

Sissel Hansen

Founder og Managing Director

I ugens uddrag fra Startup Guide Copenhagen kan du møde Nikolaj Køster fra Drivr.

Sissel Hansen

Founder og Managing Director

Tags:
Salg

Mød manden bag Soullands salg. Uddrag fra Startup Guide Copenhagen.

Sissel Hansen

Founder og Managing Director

Tags:
Salg

IVÆKSTbloggen er i julegavehumør. Derfor får I her det første af en række uddrag fra Startup Guide Copenhagen.

Sissel Hansen

Founder og Managing Director

Sissel Hansen er en del af Top 100 Erhvervstalenter. Hun står bag Startup-guiden København, der kommer til at udgøre det tredje ben i en Start Up-bogserie til iværksættere. Hør hendes historie her. 

Founder og Managing Director

Sissel er founder og managing director af bogserien Startup Guide - En guidebog med formål at fostre det eksisterende iværksættermiljø i lokalområdet og hjælpe den nystartede iværksætter.

Berlingske Tidende kårede i 2015 Sissel til en af Danmarks top 100 talenter.

Sissel har en baggrund fra KaosPiloterne, hvor hun er i gang med at uddanne sig sideløbende med Startup Guide projektet.

Mød Sissel på LinkedIn 

Find Start-Up Guiden København på Facebook 

x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu.
Du kan altid framelde dig med et enkelt klik.