Kommunikationsassistent, Mikonomi.dk
05.03.2018Iværksætteri er et hot emne i Danmark, men hvordan går det egentlig med vores iværksætterstatus her i landet? Og hvor vigtigt er iværksætteri?
Danmarks iværksætterstatus er på nuværende tidspunkt nedadgående. Det kan konkluderes ud fra Erhvervsstyrelsens tal, som viser, at 5.482 unge under 25 år iværksatte virksomheder i 2015. I 2017 er dette tal til gengæld faldet til 4.910 unge. Der er altså sket et fald på 10%.
Det er ikke kun i forhold til Danmarks egen statistik, at vi lige nu ligger dårligt i forhold til iværksætteri. Faktisk er Danmark det land i EU, som har færrest selvstændige, når man ser på antallet af beskæftigede.
En af grundene til at kun få iværksætterdrømme bliver igangsat, kan være manglen på uddannelse. Danmark ligger nemlig på en sidsteplads i Norden i forhold til iværksætteri i undervisningen.
Børn har en naturlig nysgerrighed i at opfinde og tænke anderledes. Men uden iværksætteri på skoleskemaet mindskes deres muligheder for at udvikle deres idéer. De lærer aldrig, at netop deres idéer kan udvikles og rent faktisk blive til noget.
Et andet argument for grunden til nedadgående iværksætterstatus er, at staten afslår mange ansøgninger om dispensation fra værgemålsloven til at oprette et CVR-nummer. I 2017 var der eksempelvis kun 9 ud af 81 ansøgere, som blev godkendt.
Derudover oplyser Erhvervsstyrelsen, at andelen af unge iværksættere ud af alle iværksættere er faldet fra 16% i 2013 til 13% i 2017, når det kommer til CVR-registreringer.
Der har dog været hjælp at hente de seneste år, men måske har hjælpen ikke været tilstrækkelig.
For eksempel har Vækstfonden i tre år prøvet at hjælpe den nedadgående iværksættertendens på rette vej. De har nemlig udlånt en milliard til omkring 300 virksomheder.
Et lån hos Vækstfonden garanterer dog ikke success. I 2014 var 31% ud af de i alt 52 låntagere nødlidende eller konkursramte.
Derfor kan der endnu engang argumenteres for, at skoling i iværksætteri er nødvendigt, så unge kan få mere erfaring med iværksætteri, inden de kaster sig ud i det.
Hvis finansieringen er det eneste, som står i vejen for at igangsætte en god idé, kan man overveje at tage et lån. Der findes mange sammenligningstjenester, som kan hjælpe med at sammensætte lån, så det passer til den enkelte person. Lånio.dk er for eksempel en portal, som tilbyder dette.
Det lader til, at de negative statistikker om iværksætteri har sat gang i nye initiativer her i 2018. Så hvem ved - måske er 2018 året for Danmarks iværksættere.
For eksempel har EU’s Socialfond og Erhvervsministeriet oprettet to nye landsdækkende projekter, som skal øge antallet af selvstændige. Der er afsat 21,3 millioner kroner til projekterne.
Projekterne hedder henholdsvis “Undervisning i iværksætteri” og “Start Up i praksis”. Meningen er, at projekterne skal øge de studerendes kompetencer inden for entreprenørskab. På den måde kan flere unge blive motiveret til at starte egen virksomhed.
De to projekter kommer til at give ca. 1.200 studerende på erhvervsskoler og 300 universitetsstuderende muligheden for at forbedre deres kompetencer indenfor iværksætteri.
Denne investering i iværksætteri er vigtig, så Danmark kan være med på det internationale marked. Med iværksætteri kan vi også både skabe mere velstand i Danmark, samtidig med at vi får flere arbejdspladser.