Tags: IT, Kommunikation & Markedsføring
CIO
26.01.2018Dette er del 2 af Den ultimative guide til YouTube-annoncering. Læs del 1 her.
I anden del af den ultimative guide til YouTube-annoncering får du en introduktion til de to annonceformater, som du har mulighed for at oprette. Udover en forklaring af formater, fortæller jeg også, hvornår du bør overveje det ene format frem det andet. I forlængelse heraf får du også inspiration til, hvilke mål og kpi’er du kan arbejde med til begge formater.
Anden del kommer til at fokusere på:
Introduktion til TrueView formaterne
Under betegnelsen TrueView tilbyder Google to forskellige annonceformater, som jeg vil gennemgå en for en. Det ene er InStream, og det andet er Discovery Ads. Som sagt betegner Google begge formater som TrueView. Det dækker over, at man som annoncør kun betaler for et “rigtigt” view. Hvad et rigtig view dækker over, forklarer jeg lige om lidt.
InStream
Hvis du benytter dig af YouTube, har du helt sikkert stødt på InStream-annoncerne. Det er nemlig de annoncer, som normalt vises inden den video, du har sat dig for at se. Grunden til, at jeg skriver “normalt vises inden”, skyldes at de en gang imellem også optræder midt i videoen og efter videoen. Det vil sige, at InStream kan forekomme som pre-roll, mid-roll og post-roll annoncer. Derudover kan du skippe annoncen efter 5 sekunder.
Hvad er det og hvornår er det godt at bruge
Som sagt optræder InStream-annoncerne enten pre-roll, mid-roll eller post-roll. Du kan mere eller mindre selv bestemme længden af InStream-annoncer, men Google anbefaler et sted mellem 12 sekunder og 3 minutter. Dog er min anbefaling altid at teste, hvilken længde der fungerer bedst.
Uden at sammenligne 1:1, så kan InStream-annoncerne lidt det samme som traditionelle tv-reklamer. Det er push-markedsføring, hvor styrken ligger i at ramme brugerne tidligt i marketingtragten. Det vil blandt andet sige, at InStream egner sig godt til branding og skabe awareness. Det udelukker dog ikke formatet fra at konvertere i form af eksempelvis salg på webshoppen.
Mål og kpi’er
Selvom InStream-annoncer godt kan bidrage til direkte konverteringer, er det vigtigt at forventningsafstemme i forhold til mål og kpi’er og udnytte formatet til det, som det er bedst til - nemlig awareness og branding. Men i modsætning til traditionelle tv-reklamer, så har YouTube den fordel, at man kan samle alle de brugere, som har vist interesse for annoncen op i en retargeting liste, som man efterfølgende kan målrette nye budskaber til. Hos Lendme benytter vi os i høj grad af denne strategi, da effekten er rigtig god når folk skal låne penge.
På samme måde som alle mulige andre marketingaktiviteter, så er det vigtigt at få defineret nogle mål og kpi’er med indsatsen. Det er en forudsætning for efterfølgende at kunne vurdere, om indsatsen var en succes eller ej.
Hvis målet med kampagnen er øget brandkendskab, findes der en række forskellige oplagte kpi’er at måle på:
Derudover tilbyder Google også at lave en decideret Brand Lift Survey, hvor de efter endt kampagne spørger brugeren, om de kan huske at have set en annonce for virksomheden. Et ekstra fif til at kunne måle brandeffekten af sine InStream-kampagner, er ved at tjekke sin AdWords-brandkampagne. Du har nemlig mulighed for isoleret at se, om der er flere, der har søgt på dit brandnavn i samme periode, som du har kørt InStream.
Betalt for et TrueView
Som tidligere nævnt opererer Google med begrebet TrueView, som indbærer, at du som annoncør kun betaler for “rigtige” views. Et TrueView i forbindelse med InStream, er når brugeren har set minimum 30 sekunder af videoannoncen (eller hele videoen, hvis den er kortere end 30 sekunder), eller hvis brugeren klikker sig videre til eksempelvis dit website. Det vil altså sige, at du kun betaler for dem, som i et eller andet omfang viser interesse.
InStream-annoncerne kan som tidligere nævnt skippes efter 5 sekunder, hvilket betyder, at du ikke ender med at skulle betale for dem, som måtte skippe din videoannonce.
De første 5 sekunder
I modsætning til tv-reklamer, hvor det vigtige og konklusionen ofte kommer til sidst i reklamen, så skal videoen vendes på hovedet, når det kommer til InStream-annoncer. De første 5 sekunder er nemlig der, hvor brugerne ikke kan skippe og derfor “tvunget” til at se din annonce. Derfor skal du altid tænke ind, at du i løbet af de første 5 sekunder skal identificeret hvem du er, og hvad du kan. Samtidigt skal du give brugerne en grund til at forsætte med at se resten af din videoannonce.
Selvom det er blevet meget bedre, så ser man desværre stadig mange virksomheder bruge den samme reklame på tv og YouTube. Hvis du både skal køre tv og YouTube, så husk, at det er to forskellige platforme, der kræver to forskellige tilgange til storytelling og produktion.
Den Gamle Fabrik lavede på et tidspunkt en YouTube-reklame, som var lavet 100% til InStream-formatet.
Bumper ads
Som det nyeste skud på stammen introducerede Google de såkaldte bumper ads. Det er også InStream-annoncer, men begrænset til kun at være 5 sekunder. Det betyder også, at man ikke kan skippe dem, da ikke kan være længere end 5 sekunder.
Discovery ads
Som tidligere skrevet, så er YouTube verdens 2. største søgemaskine, som kun er overgået af Googles egen. Flere og flere bruger YouTube, når de skal finde svar på en række “How-to”-spørgsmål, som måske kan forklares bedre i levende billeder frem for tekst. Jeg benytter selv YouTube, når jeg har brug for hjælp til både private og arbejdsrelaterede spørgsmål. Og det er blandet i disse situationer, at formatet Discovery Ads kommer til sin ret.
Hvad er det og hvornår er det godt at bruge
Når du bruger YouTube (både desktop og mobil), vises der ofte annoncer, som du kan klikke på ligesom AdWords-annoncer i Google. Men i stedet for at linke til et website, så linker annoncen dig videre til en YouTube-video. Disse annoncer kaldes som sagt for Discovery Ads, og de kan optræder på tre forskellige måder:
I modsætning til InStream så er Discovery Ads i højere grad pull markedsføring, hvor det er brugerne der mere aktivt “leder” efter svar på spørgsmål. Derfor egner formatet sig godt, hvis du kan give svar på et eller flere spørgsmål. Hvis du eksempelvis ønsker at bygge din egen YouTube-kanal, hvor du kommer med tips og tricks, kan Discovery Ads også være en god måde at få subscribers på. Et af mine yndlings eksempler på en simpel, men yderst relevant YouTube-kanal, hvor Discovery Ads er oplagt, er Basic Clean.
Kanalen ejes af Louise, som er rengøringsentusiast og ejer af webshoppen Basic Clean. Hun har lavet en række tips og tricks-videoer til, hvordan du rengør alt lige fra toiletkummen til ovnen. Og det er godt set, for der er mange, som søger hjælp til disse problemer via YouTube. Nu har Basic Clean allerede en masse subscribers, men hvis de ikke havde, ville det være oplagt at anvende Discovery Ads til at tiltrække folk. Så hvis jeg søgte “Hvordan gør jeg min ovn ren”, ville jeg blive mødt af en annonce fra Basic Clean med et budskab a la “Sådan får du din ovn til at skinne igen”.
Selvom Discovery Ads i højere grad er pull markedsføring, er det ikke nødvendigvis den bedste kanal til at lukke et direkte salg på din webshop. Men kigger vi igen på Basic Clean, så bruger hun sjovt nok de samme produkter, Louise bruger i sine videoer, og som hun sælger i sin webshop.
Mål og kpi’er
Hvis målet er at få subscribers til din YouTube-kanal, vil det være oplagt at kigge på kpi’er som eksempelvis:
Betal for et TrueView
I følge Google defineres et TrueView ved, at brugerne klikker på annoncen. Det vil sige, at du kun betaler, når en bruger klikker på din annonce og derved viser interesse. Det er på samme måde, som vi kender det fra AdWords-annoncerne.
God tekst og thumbnail
Din video kan være nok så god, men hvis du ikke forstår at sælge den korrekt, kommer du ikke så langt. Så udover at du selvfølgelig skal målrette annoncerne mod de rigtige brugere, skal du sørge for at skrive en skarp annoncetekst, men lige så vigtigt, vælge et godt thumbnail billede. Det er nemlig disse to elementer, som skal tiltrække brugerne. Nedenfor kan du se nogle eksempler på, hvordan man kan skrive tekster og benytte thumbnail-billeder, som virkelig appellerer til, at man klikker for at se videoen.
Selvom det næsten kun er fantasien (så længe man overholder Google’s retningslinjer), der sætter grænsen for thumbnail og tekst, så husk at der skal være sammenhæng mellem det du lover, og det du reelt viser i din video. Ellers kan du være sikker på, at brugerne forsvinder lige så hurtigt du kommer.
Læs videre i del 3, hvor vi beskriver, hvordan du rammer din kernemålgruppe med dine videoannoncer.