Bloggen

Sådan bliver du klar til at omregistrere dit iværksætterselskab til et anpartsselskab

Tags: Jura

Folketinget vedtog den 9. april 2019 som ventet et lovforslag om afskaffelse af iværksætterselskaber og nedsættelse af kapitalkravet for anpartsselskaber.

Ændringen af selskabsloven trådte i kraft den 15. april 2019, hvorefter det ikke længere er muligt at registrere nye iværksætterselskaber. Samtidig nedsættes kapitalkravet for anpartsselskaber fra 50.000 kr. til 40.000 kr.

Foran de ca. 45.000 eksisterende iværksætterselskaber venter nu en overgangsperiode til 15.  april 2021, hvor iværksætterselskaberne skal sikre, at selskabet har en reserve, som sammen med selskabskapitalen er på 40.000 kr. Når selskabet opfylder kravet om 40.000 kr., skal iværksætterselskabet omregistreres til et anpartsselskab. Hvis iværksætterselskabet ikke omregistreres inden udløbet af overgangsperioden, vil selskabet risikere at blive taget under tvangsopløsning.

Generalforsamlingen i iværksætterselskabet skal inden udløbet af overgangsperioden beslutte, at iværksætterselskabet skal omregistreres til et anpartsselskab. Det er en betingelse for, at det kan lade sig gøre, at der udarbejdes en erklæring fra en vurderingsmand om, at iværksætterselskabet opfylder kapitalkravet på 40.000 kr. I stedet for en erklæring kan det seneste årsregnskab anvendes, såfremt det blandt andet er revideret og udviser en selskabskapital og reserve, som kan overføres til selskabskapitalen på samlet minimum 40.000 kr. Derudover stilles en række krav til indholdet af årsregnskabet og til balancedagen.

Det er derfor vigtigt at iværksætterselskaber forbereder sig på at være i stand til at gennemføre omregistreringen herunder sørge for afholdelsen og udarbejdelsen af

- generalforsamling hvor omregistreringen til et anpartsselskab besluttes med det stemmeflertal, der kræves til vedtægtsændring,

- generalforsamlingsprotokollat hvoraf beslutningen om omregistrering fremgår,

- ændrede vedtægter, der opfylder de sædvanlige krav til anpartsselskaber, særligt hvad angår kapital og selskabsbetegnelse og

- en erklæring fra en vurderingsmand om, at kapitalen er tilstede eller

- revideret årsregnskab, som skal opfylde en lang række krav, samt en ledelseserklæring om, at selskabskapitalen er tilstede på beslutningstidspunktet.

Hvis kapitalen på 40.000,00 kr. er til stede, skal man således blot sørge for at få udarbejdet de fornødne selskabsretlige dokumenter, gennemføre en evt. kapitalforhøjelse og få sin revisor til at udarbejde revisorerklæringen.

Hvis kapitalen derimod ikke er tilstede skal man for det først overveje, om man kan nå at oparbejde kapitalen ved selskabets egne overskud inden den 15. april 2021, idet man ellers skal overveje andre måder at opfylde kapitalkravet, f.eks. ved indskud af kontanter eller en investering fra en investor.

For at gennemføre omregistreringen er det nødvendigt at engagere selskabets revisor og evt. advokat, for at få udarbejdet de nødvendige dokumenter, så ovenstående krav kan opfyldes inden udløbet af overgangsperioden.

Del indlægget med venner og kollegaer

Blog ekspert

EKSPERTENS BLOGINDLÆG

Morten Einshøj…

Advokat, cand.jur.
Partner i AGENDA advokater

Salgsmedarbejdere, handelsagenter eller forhandlere. Hvad er egentlig forskellen? Få styr på begreberne.

Morten Einshøj…

Advokat, cand.jur.
Partner i AGENDA advokater

Tags:
Jura

Folketinget har for nylig foretaget markante ændringer i selskabsloven. Der er særligt to vedtagelser, som springer i øjnene: 1) Der indføres mulighed for at stifte et selskab i en ny selskabsform 'iværksætterselskab' (IVS), hvor kapitalkravet blot er én kr.. 2) En nedsættelse af kapitalkravet i anpartsselskaber fra de nuværende 80.000 kr. til 50.000 kr.. Læs med her.

Morten Einshøj…

Advokat, cand.jur.
Partner i AGENDA advokater

Er du i tvivl om, hvilken selskabsform, som passer din virksomhed bedst? Advokaten Morten Einshøj Petersen fortæller kort og godt om, hvorfor et holdingsskab kan være den rette løsning for dig.

x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu.
Du kan altid framelde dig med et enkelt klik.