Bloggen

Sådan plejer du din taleskræk - Del 2

Tags: Salg

Forestil dig, at du er godt i gang med dit oplæg.

På et tidspunkt kigger du ned i gulvet et kort øjeblik, og i det du igen løfter blikket, sker det, der ikke må ske.

Klappen går ned. Du forsøger at lade som ingenting. Smiler overbevisende.

Laver en kunstpause, hvor du går tilbage og kigger i dit manuskript, men det, der var et veltilrettelagt og struktureret oplæg har forvandlet sig til en tyk grød, der svulmer mere og mere op i munden på dig.

Alligevel fortsætter du, men det ender med, at du fumler og famler dig frem i resten af oplægget.

Din hjerne er skurken

I fagjargonen skelner man mellem kognitiv og emotionel taleskræk.

Som nævnt i en tidligere blog tager kognitiv taleskræk udgangspunkt i, at man inden oplægget tænker negative tanker, men det kan man rent faktisk ændre på ved bevidst at arbejde med sit ’mind set’.

Emotionel taleskræk er straks værre, fordi det er en reaktion, der bliver startet dybt inde i hjernen.

Konkret er det den lille mandelformede Amygdala, der er skurken, og det snedige ved den er, at den reagerer på en femtedel af sekund, så vi har ikke en chance for at nå at reflektere og forholde os rationelt til situationen, inden klappen går ned.

Lad IKKE som ingenting!

Du er oppe imod kroppens urinstinkter, og det bedste kan derfor være at lade angrebet løje af. Bed om en pause, hvis det er muligt.

Personligt har jeg selv prøvet at bede 200 mennesker om at forlade en sal og komme tilbage igen. Og ja – det kunne godt lade sig gøre. 

Få kontrol over åndedrættet!

Hjernen og kroppen kan ikke kende forskel på en situation, der er farlig, og en situation, der kun bliver oplevet som sådan. Derfor skal man hjælpe kroppen på vej med et roligt åndedræt.

Spørg tilhørerne!

Et mildt angreb af emotionel taleskræk kan ofte overkommes ved, at du holder en kort pause og trækker vejret dybt et par gange.

Når det værste er overstået, kan du sige: ’Jeg tabte lige tråden. Hvor nåede vi til?’ Som regel er der en tilhører, der svarer.

Paradokset er, at tilhørerne ofte oplever det som noget positivt, fordi de føler sig mere inddraget.

Michael Lykke holder IVÆKST-kurser om elevatortale og kommunikation. Se det seneste her

Del indlægget med venner og kollegaer

Blog ekspert

EKSPERTENS BLOGINDLÆG

Michael Lykke

Retorisk konsulent
Founder af Øverst Oppe

Få konkrete tips til, hvordan du beskriver din virksomhed, så banken tror på, at du er en seriøs og troværdig samarbejdspartner.

Michael Lykke

Retorisk konsulent
Founder af Øverst Oppe

Tags:
Salg

Hvis du gerne vil have et aktivt og levende kropssprog, skal du arbejde med den måde, du taler på. Michael Lykke viser dig vejen frem.

Michael Lykke

Retorisk konsulent
Founder af Øverst Oppe

Tags:
Salg

“Dit kropssprog og din stemme betyder 93% for dit kropssprog,” siger konsulenten og kigger ud på os med et fast og overbevisende blik. Der er bare ét problem. Det er forkert.

Michael Lykke

Retorisk konsulent
Founder af Øverst Oppe

Tags:
Salg

Lider du af en skræk for at tale til en forsamling eller kunne du bare godt bruge råd til, hvordan du kontrollerer nervøsiteten, når du taler? Michael Lykke giver dig redskaberne til at komme videre.

Michael Lykke

Retorisk konsulent
Founder af Øverst Oppe

Tags:
Salg

Hvis du bliver bedre til at give dig selv feedback, så kan du bedre sælge dig selv. Michael Lykke giver dig et par simple råd til, hvordan du effektivt og nemt kan give dig selv konstruktiv feedback.

Michael Lykke

Retorisk konsulent
Founder af Øverst Oppe

Tags:
Salg

Retorisk konsulent og workshop-underviser hos IVÆKST, Michael Lykke giver dig gode råd til, hvordan du får folk til at lytte og huske det du siger, f.eks. når du præsenterer dig selv. Din elevator-tale skal ikke kun være kort og præcis. Den skal også give modtageren lyst og mulighed for at fortælle videre om dig i sit netværk.

x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu.
Du kan altid framelde dig med et enkelt klik.