Tags: Salg
Forestil dig, at du er godt i gang med dit oplæg.
På et tidspunkt kigger du ned i gulvet et kort øjeblik, og i det du igen løfter blikket, sker det, der ikke må ske.
Klappen går ned. Du forsøger at lade som ingenting. Smiler overbevisende.
Laver en kunstpause, hvor du går tilbage og kigger i dit manuskript, men det, der var et veltilrettelagt og struktureret oplæg har forvandlet sig til en tyk grød, der svulmer mere og mere op i munden på dig.
Alligevel fortsætter du, men det ender med, at du fumler og famler dig frem i resten af oplægget.
Din hjerne er skurken
I fagjargonen skelner man mellem kognitiv og emotionel taleskræk.
Som nævnt i en tidligere blog tager kognitiv taleskræk udgangspunkt i, at man inden oplægget tænker negative tanker, men det kan man rent faktisk ændre på ved bevidst at arbejde med sit ’mind set’.
Emotionel taleskræk er straks værre, fordi det er en reaktion, der bliver startet dybt inde i hjernen.
Konkret er det den lille mandelformede Amygdala, der er skurken, og det snedige ved den er, at den reagerer på en femtedel af sekund, så vi har ikke en chance for at nå at reflektere og forholde os rationelt til situationen, inden klappen går ned.
Lad IKKE som ingenting!
Du er oppe imod kroppens urinstinkter, og det bedste kan derfor være at lade angrebet løje af. Bed om en pause, hvis det er muligt.
Personligt har jeg selv prøvet at bede 200 mennesker om at forlade en sal og komme tilbage igen. Og ja – det kunne godt lade sig gøre.
Få kontrol over åndedrættet!
Hjernen og kroppen kan ikke kende forskel på en situation, der er farlig, og en situation, der kun bliver oplevet som sådan. Derfor skal man hjælpe kroppen på vej med et roligt åndedræt.
Spørg tilhørerne!
Et mildt angreb af emotionel taleskræk kan ofte overkommes ved, at du holder en kort pause og trækker vejret dybt et par gange.
Når det værste er overstået, kan du sige: ’Jeg tabte lige tråden. Hvor nåede vi til?’ Som regel er der en tilhører, der svarer.
Paradokset er, at tilhørerne ofte oplever det som noget positivt, fordi de føler sig mere inddraget.
Michael Lykke holder IVÆKST-kurser om elevatortale og kommunikation. Se det seneste her
Retorisk konsulent
Founder af Øverst Oppe
Michael Lykke er med sin baggrund som retoriker, skuespiller og mange års erfaring som underviser en garvet instruktør, der arbejder med kommunikation på både personligt og strategisk niveau i små - såvel som store organisationer.
Han løser opgaver i organisationer som Syddansk Universitet, Advokatsamfundet og Steno Health Promotion Center. Derudover arbejder han også med at coache iværksættere og start up’s i personlig præsentationsteknik.