Tags: Salg
Forestil dig, at du hver morgen stiller dig hen foran spejlet og siger til dig selv: ’Jeg er ikke god til mit arbejde.’ ’Folk bryder sig ikke om mig.’ ’I virkeligheden burde jeg droppe min forretning.’
Det siger sig selv, at det påvirker din mulighed for at få succes i negativ retning.
Ikke desto mindre sker det for mange menneske, når de skal holde et oplæg: ’Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige.’ ’Jeg hader at holde oplæg.’ ’Jeg har ikke haft nok tid til at forberede mig.’
Alt sammen tanker, som påvirker det, man i fagsproget kalder for den kognitive taleskræk.
Dvs., at du fortælle din hjerne, at den er på vej ind i en farlig situation, og derfor tænker den: ’Du har ikke brug for at kunne tale, du har brug for at kunne løbe meget hurtigt.’ Det er derfor, du får hjertebanken og høj puls, fordi kroppen er ved at forberede sig på at kunne reagere, hvis det bliver nødvendigt.
PDF: Sådan opbygger du din elevatortale
Løsningen er enkel, men den er ikke nem: Du er nødt til at ændre dit tankemønster. Flyt f.eks. fokus væk fra dig selv, og dine følelser ved at blive pragmatisk:
Men du er nødt til at have tålmodighed. Man ændrer ikke sit tankemønster ’over night’. I starten vil du stadig være nervøs, men i det mindste har du taget de første livtag med taleskrækken.
Michael Lykke holder IVÆKST kurser om elevatortale og kommunikation. Se det seneste her
Retorisk konsulent
Founder af Øverst Oppe
Michael Lykke er med sin baggrund som retoriker, skuespiller og mange års erfaring som underviser en garvet instruktør, der arbejder med kommunikation på både personligt og strategisk niveau i små - såvel som store organisationer.
Han løser opgaver i organisationer som Syddansk Universitet, Advokatsamfundet og Steno Health Promotion Center. Derudover arbejder han også med at coache iværksættere og start up’s i personlig præsentationsteknik.