Bloggen

Løgnen om dit kropssprog

Tags: Salg

“Dit kropssprog og din stemme betyder 93% for dit kropssprog,” siger konsulenten og kigger ud på os med et fast og overbevisende blik.

Der er bare ét problem.

Det er forkert.

Påstanden om, at vore ord kun betyder 7% for vort budskab, mens vores kropssprog og stemmenføring betyder henholdvis 55% og 38% er en de mest udbredte og sejlivede myter på kurser i præsentationsteknik i Danmark.

Billedet til venstre er fra tegneserie på en engelsk blog om præsentationsteknik: Se hele tegneserien her

 

Ordene har stadig magt 

De besnærende tal stammer fra et eksperiment, som psykologen, Albert Mehrabian, udførte i slutningen af 60’erne i USA. Her lod han en gruppe forsøgspersoner lytte til optagelser af et enkelt ord, som blev udtalt med forskellige betoninger, mens forsøgspersonerne kiggede på billeder af personer med forskellige ansigtsudtryk.

Mehrabian selv har flere gange understreget, at hans tal udelukkende siger noget om situationer, hvor:

- Taleren kun bruger ét ord.
- Taleren udtrykker en holdning eller en følelse.
- Der er en direkte modsætning mellem ordets betydning, og så den betoning og det kropssprog, der følger med.

Hvis du f.eks. spørger din kærste, om hun er sur, og hun så lægger armene over kors og bittert svarer med nedadvendte mundvige: “Nej!” Så er du desværre nødt til at regne med Mehrabians tal.

Men I alle de situationer, hvor du holder oplæg, laver salgspræsentationer, holder møder, underviser, rådgiver klienter osv., giver det ifølge Mehrabian selv ikke mening at tillægge hans tal nogen betydning.

IVÆKST Tilbud: Få 25% rabat på Michael Lykkes eksklusive workshop om elevatortalen

 

Gør stoffet relevant for tilhørerne

Nogle gange får usandheder deres eget liv, og selv om der sågar bliver ført en international kampagne under navnet: ‘Stop Mehrabian-myten!’, så lever den desværre i bedste velgående.

Det er ærgeligt, fordi det betyder, at mange kommer til at lægge deres fokus et forkert sted, når de kommunikerer.

Mit råd er:

I stedet for at gå op i dit kropssprog, så bør du gå mere op i, hvordan du gør dit stof relevant for tilhørerne. Undgå at tænke i ord som ‘power’ og ‘gennemslagskraft’, men overvej i stedet, hvordan du skaber ‘indlevelse’ og ‘imødekommenhed’.

Michael Lykke holder IVÆKST-kurser om præsentationsteknik og kommunikation. Se det seneste her

Del indlægget med venner og kollegaer

Blog ekspert

EKSPERTENS BLOGINDLÆG

Michael Lykke

Retorisk konsulent
Founder af Øverst Oppe

Få konkrete tips til, hvordan du beskriver din virksomhed, så banken tror på, at du er en seriøs og troværdig samarbejdspartner.

Michael Lykke

Retorisk konsulent
Founder af Øverst Oppe

Tags:
Salg

Hvis du gerne vil have et aktivt og levende kropssprog, skal du arbejde med den måde, du taler på. Michael Lykke viser dig vejen frem.

Michael Lykke

Retorisk konsulent
Founder af Øverst Oppe

Tags:
Salg

Forestil dig, at du er godt i gang med dit oplæg. På et tidspunkt kigger du ned i gulvet et kort øjeblik, og i det du igen løfter blikket, sker det, der ikke må ske. Klappen går ned. Hvad gør du så?

Michael Lykke

Retorisk konsulent
Founder af Øverst Oppe

Tags:
Salg

Lider du af en skræk for at tale til en forsamling eller kunne du bare godt bruge råd til, hvordan du kontrollerer nervøsiteten, når du taler? Michael Lykke giver dig redskaberne til at komme videre.

Michael Lykke

Retorisk konsulent
Founder af Øverst Oppe

Tags:
Salg

Hvis du bliver bedre til at give dig selv feedback, så kan du bedre sælge dig selv. Michael Lykke giver dig et par simple råd til, hvordan du effektivt og nemt kan give dig selv konstruktiv feedback.

Michael Lykke

Retorisk konsulent
Founder af Øverst Oppe

Tags:
Salg

Retorisk konsulent og workshop-underviser hos IVÆKST, Michael Lykke giver dig gode råd til, hvordan du får folk til at lytte og huske det du siger, f.eks. når du præsenterer dig selv. Din elevator-tale skal ikke kun være kort og præcis. Den skal også give modtageren lyst og mulighed for at fortælle videre om dig i sit netværk.

x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu.
Du kan altid framelde dig med et enkelt klik.