Bloggen

CLP i tre trin

Tags: Jura, Tryghed

På alle virksomheder med ansatte der bruger kemikalier, er der krav til kemikaliestyring. Dvs. man skal have et sikkerhedsdatablad på hvert produkt, en liste over produkterne og en arbejdspladsbrugsanvisning der fortæller under hvilke forhold de ansatte bruger produkterne på jeres virksomhed.

Hvis ikke I har styr på jeres kemikalier, i hvert fald i forhold til arbejdsmiljølovgivningens regler, kan nedenstående virke en smule forvirrende og indforstået! Men det er fortsat relevante opdateringer inden I skal i gang. For ikke alle leverandører er helt med på dette felts status.

De fleste kender de gamle orange faresymboler på kemiske produkter, men de er ved at være udfasede, og 1. december 2012, må de ikke længere være på såkaldte rene stoffer (grundstoffer eller rene kemiske stoffer). Der er en overgangsfase frem til 2015 på blandingsprodukter, så det bliver lidt forvirrende de næste par år. Det nye system for klassificering og mærkning hedder CLP (Classification, Labelling and Packaging).

For at I med jeres kemikalier lever op til de nye retningslinjer jf. CLP, skal I på jeres virksomhed gøre følgende 3 ting:

1. Sikkerhedsdatabladene

Gennemgå alle jeres sikkerhedsdatablade, og sørg for, at disse er nyere end 1. december 2010. Alle sikkerhedsdatablade skal indeholde 16 punkter og under punkt 2 skal der være angivet om produktet skal fareklassificeres. Såfremt produktet skal fareklassificeres, skal det være en hvid ”rombe” med rød kant og et symbol i midten. Vær opmærksom på at sikkerhedsdatablade for blandingsprodukter ikke følger de nye retningslinjer.

2. Emballagerne

Alle emballager hvori der opbevares rene stoffer skal mærkes efter de nye mærkningsregler. Dvs. der må ikke være orange faremærker på emballagerne. Såfremt I har produkter med orange faremærker, hvor sikkerhedsdatabladet indeholder en af de nye fareklassificeringer, skal I sætte et nyt mærkat på emballagen svarende til sikkerhedsdatabladet.

3. Arbejdspladsbrugsanvisningerne

Hvis I har et system, hvor I har lavet en arbejdspladsbrugsanvisning med de samme 14-16 punkter, som i sikkerhedsdatabladet skal I tilpasse den, så der er overensstemmelse med det nye sikkerhedsdatablad. Det er specielt punkterne 2-3-13 og 14 som I skal gennemgå. Derudover skal I vurderer, om der er sket ændringer, der får indflydelse på jeres sikkerhedsforanstaltninger.

Hvis I har lavet Arbejdspladsbrugsanvisningerne som tillægsblade eller planchesystemer, skal der som udgangspunkt ikke ændres i APB’erne. Dog skal I vurderer, om der i de nye Sikkerhedsdatablade er sket ændringer der får indflydelse på jeres sikkerhedsforanstaltninger.

 

I er selvfølgelig også altid velkomne til at kontakte mig på G+, for råd i forhold til at få styr på kemikalierne eller tilrettet efter CLP systemet.

Del indlægget med venner og kollegaer

Blog ekspert

EKSPERTENS BLOGINDLÆG

Tina Johansen

Indehaver af Damavi

Tags:
Jura

Se det i øjnene – rygeloven er kommet for at blive. Men det er dens indhold derimod ikke, der løbende bliver opdateret eller opstrammet. Hvis du i din virksomhed er faret vild i rygelovsjunglen, gør arbejdsmiljøeksperten Tina Johansen her status på de gængse regler.

Tina Johansen

Indehaver af Damavi

Tags:
Tryghed

Et godt arbejdsmiljø er alt afgørende for din daglige succes... og derudover er det lovpligtigt! Tina Johansen guider dig til et sundt arbejdsmiljø.

Tina Johansen

Indehaver af Damavi

Tags:
Jura

Alle der udfører et arbejde skal principielt overholde de grundlæggende regler i arbejdsmiljølovgivningen.

x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu.
Du kan altid framelde dig med et enkelt klik.