Bloggen

Hjælp dig selv tættere på jobbet: Øg dine fremtidige jobchancer

Indlægget er skrevet af Frederik Fisker Wæhrens, Senior Content Specialist hos performance marketing-bureauet s360 og ejer af jobrådgivningsbloggen til studerende og nyuddannede frauddannelsetiljob.dk.

Som studerende kan det være angstprovokerende at bevæge sig nærmere afslutningen på sin uddannelse. Selvom det er en glædelig begivenhed at færdiggøre sin uddannelse, er det for mange også frygten for at ende i arbejdsløshed, der gør det lidt ambivalent.

Læser du en bred uddannelse, er det nemlig ikke sikkert, at der er et job til dig med det samme. Det er det for så vidt heller ikke, hvis du er ved at uddanne dig til noget specifikt, men her ved du altså mere præcist, hvad du kan ende med at arbejde som. Uanset hvad skal du konkurrere om jobs med andre nyuddannede og mere erfarne profiler.

For at du kan det, skal du have gjort en aktiv indsats for at optimere dine jobmuligheder. Det skal du gøre, mens du studerer. Det vil i sidste ende stille dig meget stærkere, når du skal søge job. For dem, du konkurrerer med, de har erfaring, de har netværk, de har kompetencer, og de har styr på deres jobsøgning. Og det skal du også have.

Kompetencer og erfaring: Det første du skal have

Når du er studerende, skal du have dig noget erfaring. Og ikke bare erfaring, men relevant erhvervserfaring. Den type erfaring, du lærer noget af. Den type erfaring, hvor du tilegner dig de rette kompetencer, og som hjælper dig med at lande dit fremtidige job. Samt at være god i det, naturligvis.

Og den type relevant erhvervserfaring kan du få på to måder: Enten skal du have dig et relevant studiejob. Eller også skal du finde dig en virksomhed, du kan komme i praktik i. De to ting udelukker ikke hinanden – tværtimod. For ofte kan du komme i praktik det samme sted, du arbejder – og omvendt kan du lande et studiejob der, hvor du arbejdede.

Igennem et relevant studiejob eller praktikforløb kommer du i berøring med mange af de discipliner, du skal stå overfor i dit første rigtige job. Her bliver du altså hurtigt erfaren og får kompetencer, du kan bruge fremadrettet.

Først og fremmest lærer du dig selv bedre at kende. Du lærer, hvad du kan lide at arbejde med, og hvad du er god til. Dernæst finder du ud af, hvilke kompetencer virksomhederne efterspørger. På den måde kan du målrette din læring endnu skarpere.

Men denne relevante erfaring og række af kompetencer hjælper dig især, når du skal søge job. For hvis du har to, tre eller fire års relevant erhvervserfaring med dig fra dit studieliv, så er du ikke uerfaren. Du er nyuddannet, ja, men du er ikke uerfaren. Og gør en verden til forskel.

Virksomheder ansætter kandidater, der kan bidrage

Når du søger et job, så er det jo en række opgaver, du gerne vil løse mod betaling. Meget sort/hvidt, men sådan er et job skruet sammen. Og for at en virksomhed har interesse i at betale dig, skal du kunne give noget igen. Du skal kunne bidrage.

Det er klart, at forventningerne til dig som nyuddannet er nogle andre, end hvis du har fem, ti eller femten års erfaring. Men du skal stadig bidrage, og du skal stadig kæmpe mod andre om jobbet.

Derfor er det vigtigt, at du bruger din studietid på studiejobs og praktikforløb, så du tilegner dig læring og kompetencer, som du kan bidrage med. Uden dem bliver det meget svært at konkurrere mod mere erfarne kandidater, der har konkrete kompetencer, de kan sætte i spil.

Du kan desværre ikke lære det hele på dit studie, især ikke hvis du læser en bred universitetsuddannelse. Her skal du søge udenfor skolens vægge for at tilegne dig relevant erhvervserfaring, hvis du vil arbejde med andet end forskning.

Men når du træder ud i virkeligheden og ind på en arbejdsplads igennem dit studiejob, så får du også noget, der er mindst lige så vigtigt: Et netværk.

Dit netværk hjælper dig frem i din jobsøgning

Som nyuddannet har du ofte brug for al den hjælp, du kan få, i din jobsøgning. Har du brugt tid og kræfter på at tilegne dig relevant erhvervserfaring og dermed de rette kompetencer, så er du godt på vej. Men med et stærkt og ikke mindst relevant netværk i ryggen står du endnu bedre.

Dit netværk kan meget. Men når vi taler om jobsøgning, er det primært to områder, hvor du især kan få gavn af dit netværk: Når du har fundet et jobopslag, og når jobopslagene kommer til dig.

Vi starter med det sidste, jeg nævnte. Med et stærkt netværk kan du nemlig være heldig, at jobbet kommer til dig og ikke omvendt. I hvert fald i nogen grad. Hvis du har arbejdet sammen med en person eller har en anden professionel (eller personlig) relation til vedkommende, kan du drage fordel af det.

Hvis et job eksisterer, men det ikke er opslået, så findes det kun for dem, der kender arbejdsgiveren. Hvis du ikke gør det, så kan du være heldig, at nogen i dit netværk gør. Og kender de dig og dine kompetencer, så kan de anbefale dig jobbet. Enten ved at anbefale dig til arbejdsgiveren, eller ved at du får anbefalet at tage kontakt til arbejdsgiveren selv.

Uanset, så hjælper dit netværk dig med at komme i betragtning til jobbet. Alene fordi du har en person i dit netværk, der kan sætte dig i forbindelse med jobbet.

Den anden måde, du kan bruge dit netværk aktivt i din jobsøgning, er hvis du har fundet et spændende job. Kender du nogen i virksomheden, eller nogen der kender nogen, så kan du komme foran i køen. Du skal have din kontakt til at skabe noget opmærksomhed omkring dig. Der skal lægges et godt ord ind for dig.

Det skal ikke være overdrevet, og det skal på ingen måde være noget, der kan negativ indflydelse på dine chancer. Du skal bare have din kontakt i dit netværk til at sige til arbejdsgiveren, at han eller hun kan stå inde for det, du skriver, og at arbejdsgiveren bør læse din ansøgning to gange eller ekstra grundigt. Det er det.

Er din ansøgning og dit CV godt, og får du ekstra opmærksomhed på din profil, så vil du have langt større chance for at komme til jobsamtale.

Husk, at det aldrig er for sent at få erfaring og et godt netværk

Nu skal du ikke tro, at hvis du har haft et mindre relevant job og ikke rigtig kender nogen, der kan hjælpe dig ind i din ønskede branche eller virksomhed, så er du chanceløs. Det er du selvfølgelig ikke. Det tager nok bare lidt længere tid for dig at lande det første job.

Men har du ikke et par års erfaring og det rette netværk, kan du sagtens komme i gang med at få det, selv efter din uddannelse. Som jobsøgende kan du tage kurser igennem din A-kasse og få gode råd og sparring til din jobsøgning herunder din ansøgning, dit CV og jobsamtalen.

Desuden kan du komme i virksomhedspraktik. Og virksomhedspraktik kan alt det, som studiejobs og praktikforløb kan. Det er bare først efter din uddannelse, og det er i knap så lang tid.

Til gengæld kan du komme i virksomhedspraktik, så mange gange du vil. Og rigtig mange lander deres første job igennem et virksomhedspraktikforløb. Det kan du også. Og uanset, så vil du tilegne dig flere kompetencer og få dig et større netværk ved at komme i virksomhedspraktik.

Der er masser af gode tilbud til, nyuddannede jobsøgende igennem A-kassen, fagforeningen og andre kursus- og læringstilbud. Så frygt ikke, at du ikke kan indhente det, du ikke fik med dig fra din studietid.

Dog er det allerbedste, at du udnytter din studietid optimalt og optimerer din fremtidige jobmuligheder ved at få masser af relevant erhvervserfaring.

Del indlægget med venner og kollegaer

Blog ekspert

EKSPERTENS BLOGINDLÆG

Daniel Østergaard

Head of Affiliate Marketing, s360 A/S

Her bliver du introduceret for ni forskellige linkbuilding-strategier, der, med en masse knofedt og en lille smule held, sparker dig til tops på Google.

Daniel Østergaard

Head of Affiliate Marketing, s360 A/S

Tags:

Som webshopejer eller marketingansvarlig i en digital forretning har du nok at lave, når det kommer til markedsføring på nettet. Google Ads, YouTube, e-mail marketing og SEO. Det er umuligt at være specialist i samtlige discipliner.

x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu.
Du kan altid framelde dig med et enkelt klik.