Bloggen

Forskellen på debitor og kreditor

Forskellen på debitor og kreditor

Tags:

Hvad er en kreditor og debitor?

En kreditor har penge til gode hos en debitor. Det kan eksempelvis være, at kreditoren har leveret en vare eller ydelse, som skal betales. Det er derfor typisk en leverandør, som vil være kreditor.
En debitor skylder penge til en kreditor. Og her er der oftest tale om en kunde, som skylder penge for en leveret vare eller ydelse.
Hvis du eksempelvis køber en leverance af nye varer til din virksomhed, vil du være debitor og leverandøren af din ordre vil være kreditor. Som debitor vil du nemlig skylde penge til leverandøren for den leverede ordre.

Sådan kan du holde styr på dine kreditorer og debitorer

Når begreberne kreditor og debitor benyttes, så er der ofte tale om et langsigtet forhold mellem en kunde og en leverandør. Det kan eksempelvis dreje sig om huskøb, bilkøb eller vareleverancer til din virksomhed. Derfor har debitor og kreditor også ofte en specifik aftale og ordning med hinanden i forhold til betalingsbetingelser, rabatter og leveringer blandt andre ting. Det kan dreje sig om afbetalingsordning, løbende service og faste leveringer. Derfor er det særligt vigtigt at holde styr på sine kreditorer og debitorer, så man ikke mister overblikket – og det gælder særligt jo flere kreditorer og debitorer, du har. Du kan med fordel benytte dig af et debitor- og kreditorkartotek i dit regnskab til dette formål.

Kreditor- og debitorkartotek

I dit debitorkartotek inddeler du dine debitorer individuelt. I sådan et system kan du tilføje de nødvendige informationer om en given debitor, som du altid kan slå op senere. Du kan også finde ud af, hvor meget de enkelte debitorer skylder på det pågældende tidspunkt.

Et kreditorkartotek har samme princip om opdeling og informationssøgning som et debitorkartotek. I et kreditorkartotek kan du eksempelvis få vist din virksomheds eksisterende kreditorkonti samt de bogførte og ikke-bogførte posteringer.

Både kreditor- og debitorkartoteket oprettes og opdateres i forbindelse med din virksomheds almindelige bogføring og fakturering. De gør det blot væsentligt nemmere at holde styr på dine aktiviteter med kreditorer og debitorer.

Det er ikke sikkert, at det er nødvendigt for dig at oprette et kreditor- og debitorkartotek. Det afhænger helt af dine præferencer og mængden af dine kreditorer og debitorer. Men under alle omstændigheder er det vigtigt at holde styr på sine kreditorer og debitorer, så det ikke går ud over din virksomheds likviditet, betalingsevne og troværdighed.

Del indlægget med venner og kollegaer

Blog ekspert

EKSPERTENS BLOGINDLÆG

Tonni Nielsen

Senior Manager, Azets

Tags:

Uanset om du ser dig selv som selvstændig, virksomhedsejer, arbejdsgiver, lønmodtager eller andet, så har du sandsynligvis hørt om den nye ferielov. Men kender du til dens regnskabsmæssige udfordringer?

x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu.
Du kan altid framelde dig med et enkelt klik.