Bloggen

Få styr på regnskabet ifølge den nye ferielov

Tags:

Opgørelse af skyldige feriepenge

Du skal løbende tilsidesætte skyldige feriepenge (feriepengeforpligtelse) i årsregnskabet. Og det skal svare til medarbejdernes optjente feriesaldi i den pågældende periode.


Efter indførslen af den nye ferielov kan du kun benytte den konkrete metode for opgørelse af skyldige feriepenge er den konkrete metode, hvor du tager udgangspunkt i medarbejdernes antal optjente feriedage. Restferiedage og forventede lønomkostninger per dag under ferieafholdelse skal inkluderes i dine beregninger. Denne feriepengeforpligtelse udregnes ud fra medarbejdernes forrige bruttoløn per måned, og hensigten er at beregne de fremtidige lønudbetalinger under ferie.


Indefrysning af optjent ferie

Overgangsordningen begyndte den 1. januar 2019, og den er med til at sikre, at økonomiske konsekvenser af den nye ferielov minimeres. Det betyder blandt andet, at skyldige feriepenge optjent i perioden 1. september 2019 til og med 31. august 2020 indefryses. For hver medarbejder svarer det til 12,5 % af den ferieberettigede løn, som hverken skal afholdes eller udbetales før medarbejderen har forladt arbejdsmarkedet.


Den 1. september 2020 skal du for første gang indberette til Lønmodtagernes Fond for Tilgodehavende Feriemidler. Du kan selv vælge, om du vil indbetale det samlede beløb af skyldige feriepenge eller beholde pengene i din egen virksomhed. Vælger du at beholde pengene i din egen virksomhed, er du forpligtet til at indeksere løbende med den gennemsnitlige lønstigning, som er skønnet til at udgøre 2,2-4 %, og feriepengeforpligtelsen vil løbende påvirke resultatet som omkostning. Lønstigningen fastsættes årligt af Arbejdsgivernes Lønstatistik.


Udbetaling af feriepenge fra fonden

Hvis du har feriepenge til gode i fonden, kan du først få dem udbetalt, når du forlader arbejdsmarkedet. Dog vil de første udbetalinger som udgangspunkt først finde sted den 1. oktober 2021 på grund af administrative årsager. Du får dem automatisk udbetalt, når du får ret til folkepension, men du kan også søge om de indefrosne feriepenge, hvis du eksempelvis får førtidspension eller fleksydelse.


Forskudsferie

Den nye ferielov introducerer muligheden for forskudsferie, som betyder, at medarbejdere kan få mulighed for at afholde ferie, som de endnu ikke har optjent, såfremt du som arbejdsgiver giver tilladelse til dette. Ved forskudt ferie skal du udregne tilgodehavende hos pågældende medarbejdere, som skal udlignes i samme periode for optjening. Sørg for at have styr på balancen mellem optjent og afholdt ferie.


Ferietillæg

Dine medarbejdere har stadig ret til ferietillæg på 1 %, som du kan udbetale enten samtidig med ferieafholdelse eller to gange årligt i maj og august.

Del indlægget med venner og kollegaer

Blog ekspert

EKSPERTENS BLOGINDLÆG

Tonni Nielsen

Senior Manager, Azets

Tags:

En debitor og kreditor er en enhed eller person af juridisk art, som henholdsvis skylder penge eller har penge til gode. Og som virksomhedsejer kan du både være en kreditor og debitor afhængig af den økonomiske relation mellem dig, dine kunder og dine leverandører.

x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu.
Du kan altid framelde dig med et enkelt klik.