Bloggen

Alt hvad du skal vide om arbejdsskadeforsikring

Tags: Tryghed

Ifølge lov om arbejdsskadesikring har arbejdsgivere pligt til at sikre deres ansatte mod arbejdsulykker og erhvervssygdomme.

Hvorfor tegne en arbejdsskadeforsikring?

Hvis du ikke tegner en lovpligtig arbejdsskadeforsikring for dine ansatte, bliver du straffet med en bøde. Desuden skal du betale et beløb svarende til forsikringens pris til Arbejdsskadestyrelsen, og endelig skal du - som udgangspunkt - selv betale eventuelle erstatninger, som arbejdsulykker blandt dine ansatte medfører.

En arbejdsskade- og erhvervssygdomsforsikring sikrer dig en erstatning, hvis en ansat kommer til skade eller får en anerkendt erhvervssygdom. På den måde er du, dine ansatte og deres pårørende fri for de omkostninger, en arbejdsskade eller erhvervssygdom kan medføre.

Hvem skal have en arbejdsskadeforsikring?

Loven gælder alle virksomheder uanset erhverv. Indehaveren er ikke automatisk omfattet af arbejdsskadeforsikringen, men kan tegne en frivillig, som dækker indehaveren og medarbejdende ægtefælle på samme vilkår som de øvrige ansatte.

De skal have en arbejdsskadeforsikring:

 • Alle medarbejdere, uanset om de arbejder deltid eller fuldtid, får løn eller arbejder frivilligt
   
 • Arbejdsgiverens familie, hvis deres arbejde kan sidestilles med andre ansattes
   
 • Direktører, aktionærer og anpartshavere i en ApS, A/S eller IVS, hvis de har egentligt arbejde i virksomheden

De behøver ikke en arbejdsskadeforsikring:

 • Ansatte, der arbejder mindre end 400 timer om året i en privat husstand, er dækket af arbejdsskadestyrelsen
   
 • Selvstændigt erhvervsdrivende – altså ejere af I/S og K/S - uden ansatte er ikke forpligtede til at tegne en arbejdsskadeforsikring. Eventuelt medarbejdende ægtefæller er ligeledes undtaget

Hvad dækker en arbejdsskadeforsikring?

Forsikringsselskaber definerer arbejdsskader som skader, der er forårsaget af en ulykke eller påvirkning, der sker pludseligt eller inden fem dage. Forsikringsselskaber dækker som udgangspunkt ikke skader, der er opstået over tid på grund af slitage fra fysisk hårdt eller ensformigt arbejde.

Arbejdsskadeforsikringen dækker blandt andet:

• Sygebehandling, optræning og hjælpemidler, når det er nødvendigt. Det gælder også behandlinger hos kiropraktor og fysioterapeut samt skader på tænder og briller

• Økonomisk erstatning for tabt erhvervsevne

• Økonomisk godtgørelse for varige mén

• Medarbejderens efterladte får en økonomisk erstatning ved tab af forsørger

Hvad koster en arbejdsskadeforsikring?

Prisen på en arbejdsskadeforsikring afhænger af, hvad din virksomhed beskæftiger sig med. Forsikringsselskaberne fastsætter nemlig prisen ud fra risikoen for, at en medarbejder kommer til skade, mens han eller hun udfører sit arbejde.

Det koster mellem 1.000 og 1.600 kroner at forsikre rådgivere og konsulenter, viser en opgørelse fra brancheorganisationen Forsikring og Pension. Priserne er et gennemsnit per ansat per år og gælder kun virksomheder med under fem ansatte. Det er billigere at forsikre personer, der arbejder med jura, økonomi og reklame end dem, der rådgiver om PR, kommunikation og informationsteknologi.

Prisen varierer fra selskab til selskab, fordi de vurderer risikoen forskelligt. Derfor er det en god ide at indhente tilbud fra flere forskellige forsikringsselskaber, når du skal tegne en arbejdsskadeforsikring.

Del indlægget med venner og kollegaer

Blog ekspert

EKSPERTENS BLOGINDLÆG

Rasmus Halberg

Founder af og CEO for Find-erhvervsforsikring.dk

Få styr på forsikringerne – så du ikke sætter virksomheden over styr.

x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu.
Du kan altid framelde dig med et enkelt klik.