Bloggen

Alle regler om firmagaver for den ansatte

Som virksomhed og som selvstændig erhvervsdrivende er det vigtigt at have styr på alle de regler, der gælder, når man giver sine ansatte gaver ved højtider, jubilæer, osv. Man bør fx have styr på, hvornår en gave er fradragsberettiget, hvornår den skal indberettes, og hvad beløbsgrænsen for personalegaver er. Det har jeg skrevet om i to tidligere indlæg her på bloggen – ét om reglerne for virksomheder og ét om reglerne for selvstændige.

Men hvad med reglerne for dem, der modtager gaven – altså de ansatte? Det er langt fra alle medarbejdere, som er klar over hvilke regler, der gælder for dem, når de indkasserer en gave fra deres arbejdsgiver.

Derfor har jeg her, i mit tredje og sidste indlæg om reglerne for firmagaver, samlet de vigtigste informationer angående reglerne for medarbejdere, der modtager gaver af deres arbejdsgiver.

Gaver og gavekort

Som medarbejder må du modtage gaver fra din arbejdsplads svarende til en værdi af 1.100 kr. om året. Overskrides dette beløb, har man som medarbejder indberetningspligt på ens årsopgørelse.

Til jul og nytår er der et særligt loft. Man må nemlig som udgangspunkt modtage jule- og nytårsgaver for op til 800 kr. Hvis der ikke gives andre gaver i løbet af året, kan dette loft dog hæves til de fulde 1.100 kr. I tilfælde af at bagatelgrænsen for julegaveloftet på 800 kr. overskrides, vil det være arbejdspladsen, som skal beskattes.

Samme regler gælder for modtagelsen af gavekort, uanset om gavekortet er specifikt eller uspecifikt.

Med uspecifikt menes der, at gavekortet giver adgang til en bred vifte af produkter samt muligheden for supplere det oprindelige beløb op i forbindelse med køb af et dyrere produkt, som overstiger gavekortets værdi.

Når gavekortet derimod er specifikt, gælder det udelukkende til et bestemt produkt eller en bestemt begivenhed. Derudover kan det ikke byttes til eller suppleres med penge.

Alfa omega i forbindelse med at modtage en gave er ikke at overskride beløbsgrænsen på 1.100 kr. Sørger man for dette, vil man aldrig være indberetningspligtig overfor sin årsopgørelse.

Andre gave-forhold

Jubilæumsgaver
Hvis du som medarbejder har arbejdet i en virksomhed i enten 25, 35, 40, 45 eller 50 år, er det muligt at modtage jubilæumsgaver fra ens arbejdsgiver. Har virksomheden selv 25, 50, 75 eller 100 års jubilæum, vil det være muligt for firmaet at uddele jubilæumsgratialer.

Modtager man en gave i forbindelse med et firmas fødselsdag, eller bliver man hyldet for sine mange års tjeneste ved sit eget jubilæum, er det som ansat muligt at modtage gaver svarende til en værdi af 8.000 kr. – helt skattefrit.
For hvert jubilæum virksomheden har, er det tilladt at give op til 8.000 kr. i gratiale. Samtlige fuldtidsansatte skal dog have det nøjagtigt samme beløb i jubilæumsgratiale, hvor deltidsansatte kun skal have en forholdsmæssig andel. 

Fratrædelsesgodtgørelse
Fratræder du fra din stilling, er det muligt at modtage en fratrædelsesgodtgørelse på helt op til 8.000 kr. skattefrit.

Lejlighedsgaver 
Du må som ansat i en virksomhed modtage lejlighedsgaver i forbindelse med særlige private mærkedage såsom runde fødselsdage, barnedåb, konfirmation, bryllup, sølvbryllup, guldbryllup og lignende.

Når det kommer til lovens beløbsgrænser for lejlighedsgaver, er reglerne ret tvetydige. Der er nemlig ikke fastsat nogen beløbsgrænse for den tilladte værdi af en lejlighedsgave. I stedet må firmaet give gaver, for hvad end de anser som et passende beløb. Lejlighedsgaver som er større, end hvad der normalt anses for passende, er fuldt skattepligtige. Er gaven af en usædvanlig størrelse, vil det da også være medarbejderens pligt at betale skat af dette.

 

Vi har lavet en infografik med alle informationerne om gaveregler – se den her

Del indlægget med venner og kollegaer

Blog ekspert

EKSPERTENS BLOGINDLÆG

Morten Kjær Enemark

Communication & Marketing hos Sendentanke.dk og Huuray.com

Få det fulde overblik over de regler, der gælder for selvstændige erhvervsdrivende, som giver gaver i forretningsøjemed.

Morten Kjær Enemark

Communication & Marketing hos Sendentanke.dk og Huuray.com

Tags:
Økonomi

Få det fulde overblik over de regler, der gælder, når du giver dine ansatte firmagaver.

x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu.
Du kan altid framelde dig med et enkelt klik.