Bloggen

Sådan laver du nemt video uden at ryste

Tags:

Den letteste måde er at filme med mobilen. Mobiltelefoner er i dag rigtig godt udstyret med et super kamera. Jo nyere mobil, des bedre kamera. De fleste kan filme i HD på mobilen, og det er rigeligt. De nyeste mobiler har også Ultra HD eller 4K optagelse, men det behøver du slet ikke. Facebook kører ikke engang fuld HD ved liveoptagelser med mobilen, så det er ikke en stopklods hvis du ikke har den nyeste iPhone eller Android telefon.


Det er nemt at lave rystede optagelser, når du filmer med mobilen i hånden. Det kan se meget rodet ud, og hvis lyden samtidig er dårlig, bliver det ikke den allerbedste oplevelse, for dem der ser på. Der kan selvfølgelig være noget charme i at optagelserne ser spontane og autentiske ud, men i de fleste tilfælde vil du være tjent med bedre.


For at komme ud over de rystede optagelser ved håndholdt kamera kan du gøre 2 ting: bruge et fast stativ, eller et gyroophængt stativ. Det første er selvsagt billigst, så det starter vi med. De faste stativer kommer i mange forskellige udgaver og prisklasser, men starter fra et par hundrede. Man kan få et Gorilla Grip, der har ben der kan snos rundt om en lygtepæl, eller blot stilles på et bord. Du kan også vælge et større stativ der kan stilles på gulvet og justeres præcist i højden. Begge dele giver et roligt billede, og du kan lave optagelsen ene mand eller kvinde.


Når man laver optagelser med et stativ fra den samme vinkel hele tiden, kan det godt blive lidt monotont. Når du gerne vil gå skridtet videre og have nogle mere levende billeder, skal du have mobilen af det faste stativ og over på et håndholdt gyroophængt stativ. Stativet holder mobilen helt stille ved hjælp af 2 akser styret af en gyro. Det er en halv avanceret løsning der i dag både er prisbillig og brugervenlig. For 2000,- er du i gang, og så har du lige pludselig flydende billeder som i en Hollywoodfilm.


Gyrostativet kan du holde i hånden selv mens du filmer, eller få en anden til at gøre det, mens du tegner og fortæller. Holder du selv stativet i hånden, kan du med fordel benytte en kablet mikrofon for at få bedre lyd, men har du en anden til at filme, kan det være rart med en god trådløs mikrofon.


Bonustip til at få det bedste billede.


I de fleste mobiler sidder der 2 kameraer eller mere. Et foran ved skærmen, og et bagpå. Det kamera der sidder ved skærmen er mest til at tage selfie med tæt på, og er derfor ikke i den bedste kvalitet. Kameraet bagpå mobilen er derfor det du bør bruge, da kvaliteten her er højest. Har du en anden til at filme for dig, bør du bruge det bedste kamera. Filmer du selv er det svært at bruge kameraet bagpå mobilen, da du så ikke kan se skærmen, og hvad der bliver filmet. Det kan man dog løse på en alternativ måde.


Hvis du har en nyere mobil og et nyere smart tv, eller en Chromecast, kan du lave en skærmdeling fra telefonen og over på tv’et, som skal være placeret foran dig, så du kan se det, mens seerne ikke kan. Selv med et par sekunders forsinkelse kan du stadig få en god fornemmelse af, om du står rigtigt, og sender du live, er det nemt at se hvis nogle skriver kommentarer til dig.

Del indlægget med venner og kollegaer

Blog ekspert

EKSPERTENS BLOGINDLÆG

Kent Medom

CTO og partner i Curvii

For blot få hundrede kroner er du igang med proff lyd på mobilen

x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu.
Du kan altid framelde dig med et enkelt klik.