Bloggen

Sådan laver du Facebook Live med sprød lyd

Når du bruger mobilen til at filme med, er der et par ting du skal være opmærksom på. Lyden er ikke den bedste ud af boksen, og mobilen skal gerne være tæt på dig, for at man kan høre noget. Bevæger du dig rundt, vil lyden variere, og det kan være meget forstyrrende. Står du ude og filmer, vil vinden meget nemt gå ind i den indbyggede mikrofon, og det lyder rigtig slemt.


Sådan får vi kanon god lyd


Hvis vi skal have god lyd, skal vi væk fra den mikrofon der sidder i mobilen. Her kan man gå 2 veje, kablet eller trådløs. Jeg vil anbefale at man starter med den kablede løsning hvis budgettet er stramt, for her får man rigtig god lyd til næsten ingen penge. Der findes forskellige produkter, men særligt Smart Lav fra Røde har fået meget opmærksomhed. Det er en lille clips-mikrofon man sætter fast i kraven på skjorten og den anden ende i mobilen. Der er kabel for ca. en halvanden meters penge, så man skal stå forholdsvis tæt på mobilen, når man har mikrofonen på. Er det et problem kan man dog købe et forlængerkabel, der igen ikke koster alverden. Har du først hørt hvad lyden fra sådan en lille mikrofon kan gøre, går du aldrig tilbage til andet.


Den dyre løsning


Når du så bliver træt af kablet og har fået lidt mere plads i budgettet, kan du begynde at overveje at gå trådløst. Her starter priserne fra et par tusinde og op. Røde laver igen et godt startsæt til omkring de 2000,- og hvis penge ikke er noget problem, kan man få et super sæt fra Sennheiser til 5K.

Med den trådløse løsning, går mikrofonen ned i en sender-boks der sidder i bæltet eller lommen på personen foran kameraet. I den anden ende sidder en lille modtager-boks, hvorfra der går et kabel ind i mobilen. Nu kan du rende rundt som det passer dig, uden at tænke på at falde i et langt kabel. Du skal kun falde i kablet og hive mobilen ned i asfalten en halv gang, før det kan betale sig at købe et trådløst sæt :)

Når du er gået trådløst, vil du opdage et hav af nye muligheder. Du kan filme forholdsvist langt væk fra, og stadig høre hvert et ord. Du kan bevæge dig rundt på en lokation, uden at frygte den korte ledning. Det er også muligt at koble en ekstra sender-boks på, så I er 2 der kan tale med sprød lyd foran kameraet. Det bliver ofte en mere levende video, når der er mere en én der taler.


Optagelse udenfor


Er du udenfor for at filme, vil det være en fordel med en vindhætte eller deadcat(det ligner en død kat) på mikrofonen. Der er ikke noget værre end at høre en høj susen for dem der kigger på, og du opdager det først bagefter, hvor det er for sent at gøre noget ved. Med en vindhætte på er du godt stillet. Nu skal du blot øve dig i at tale i normalt stemmeleje, da vindhætten neutralisere det meste vindstøj. Begynder du at kompensere ved at tale højere, som man naturligt gør udenfor, vil det lyde som om at du står og råber, og det kan ikke anbefales.

 

Det kræver øvelse at få god lyd på mobil-optagelser, også selvom du har en god mikrofon. Ofte vil man selv være den største kritiker, og det man syntes var en knap så god optagelse, kan måske have været meget givende for modtageren. Leg med lyden, og find ud af hvad der passer bedst til dig.

 

Del indlægget med venner og kollegaer

Blog ekspert

EKSPERTENS BLOGINDLÆG

Kent Medom

CTO og partner i Curvii

Tags:

Simple trin til at få rolige optagelser med mobilen uden rystelser.

x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu.
Du kan altid framelde dig med et enkelt klik.