Hvad kan vi hjælpe med?

Den lille udbuds-skole

Af Povl Nick Bronstein

Din største kunde kunne være offentlige institutioner i Danmark. Hvert år søger offentlige institutioner leverandører af services og produkter for ca. 275 milliarder kr. Måske skulle du overveje at deltage i offentlige udbud og derigennem få en del af denne "kage"?

Her får du et kort overblik over, hvad offentlige udbud er, og hvordan det fungerer. Så har du et godt fundament at starte fra, hvis du overvejer, om offentlige udbud er noget for dig og din virksomhed.

Små- og mellem store virksomheders deltagelse i udbud

Små og mellemstore virksomheder kan med fordel deltage i udbud, når de offentlige myndigheder udbyder opgaver. Den offentlige sektor er generelt en stor og oplagt kunde for virksomheder, der arbejder inden for bygge- og anlægssektoren, eller handler med varer/og eller tjenesteydelser, som myndigheden har behov for.

Det kan dog være svært for en lille eller mellemstor virksomhed (SMV) at deltage i en udbudsprocedure, da spillereglerne her er noget anderledes end ved handel mellem private.

Formålet med udbudsreglerne

Formålet med udbudsreglernes er bl.a., at åbne markedet for konkurrence ved at etablere et lige og gennemsigtigt grundlag for offentlige myndigheders indgåelse af kontrakter om bygge- og anlægsopgaver, køb af varer eller køb af tjenesteydelser.

Regelsættet

Der findes som udgangspunkt to udbudsretlige regelsæt, henholdsvis (i) de EU-baserede regler (Udbudsdirektivet (2004/18/EF) og Forsyningsvirksomhedsdirektivet (2004/17EF)) samt (ii) de nationale regler i form af Tilbudsloven.

Ordregivende myndigheder er dog som udgangspunkt altid forpligtet til at følge de generelle principper om ligebehandling og gennemsigtighed ved alle former for indkøb, der har en grænseoverskridende interesse, uanset værdien af disse.

Udbudsformerne

De oftest benyttede udbudsformer ved udbud efter Udbudsdirektivet (2004/18/EF) er "offentlige udbud" og "begrænsede udbud". Dertil kommer udbud med forhandling og konkurrencepræget dialog (hvilke udbudsformer kun undtagelsesvist kan benyttes) samt projektkonkurrencer.

Forskellen mellem offentlige udbud og begrænsede udbud er, at processen i et offentligt udbud foregår én fase, hvorimod et begrænset udbud er inddelt i to faser, en udvælgelsesfase og en tilbudsfase.

x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu.
Du kan altid framelde dig med et enkelt klik.