Bloggen

Studenteriværksætter

Derfor skal du blive iværksætter som studerende

Så skete det. Et flertal i folketinget har stemt for at afskaffe de omstridte 1-kronersselskaber, IVS'erne. Men er det, det rigtige valg? Ved at afskaffe IVS'erne gør man det væsentligt dyrere og sværere at starte op som iværksætter og med en ambition om at blive en iværksætterstat i verdensklasse, er det modstridende at vores administrative og kapitalintensive foranstaltninger ved opstart bliver værre end de konkurrende lande. Specielt de unge, der opfordres på det kraftigste af både staten og erhvervslivet til at starte, der starter mens de studerer får det svært.

Og det er en skam. For den læring og værdi, som studenteriværksætterne generer er uden sammenligning. I dette vil jeg, ved at fremhæve en række fordele ved at starte op som studerende, argumentere for, at man bør udvikle på IVS'erne fremfor at afvikle dem - eller i hvert fald finde en anden kapitallet opstartsmulighed for studerende og andre prospektive iværksættere.

Du får ikke bedre muligheder for sparring

CBS har Copenhagen School of Entrepreneurship og CBS Startup. DTU har DTU Hardtech. Fonden For Entreprenørsskab uddeler legater. Jeg selv har startet virksomhederne Mimer og Go' Kvote 2 mens jeg studerede og vi nyder lige nu godt af gratis kontorplads og enorm sparring hos CSE, støtte fra Fonden For Entreprenørskab og mange andre tilbud, der udbydes til de studerende. Fordi man er så tidligt i sin karriere, og fordi man er en del af nogle store organisationer, er der utroligt mange unikke tilbud, der gør, at man for det første har større chancer for at få succes, men også gør det mindre risikabelt at starte.

Den bedste erfaring man kan få

Selv hvis drømmen ikke er at blive iværksætter for resten af livet, men blot vil prøve kræfter med at starte noget op, så er erfaringen man får herfra uvurderlig. At have startet din egen virksomhed - om end den er succefuld eller du går konkurs - er i høj kurs hos arbejdsgivere både nationalt og internationalt, og vil give dig stort ansvar indenfor områder du som studentermedhjælper knap vil få lov til at røre. At starte sin første virksomhed mens man studerer kan også fungere som startskuddet til at lancere flere virksomheder længere henne i karrieren - noget blandt andet stifterne af Digura gjorde, efter at have startet Lejerens Frie Retshjælp og vokset det stort.

Tid og finansiering

Selv hvis det ikke føles sådan, når du sidder og læser derhjemme, så er studiet et af de tidspunkter, hvor du har mest tid til at forfølge dit drømmeprojekt. Så snart du er i et fuldtidsjob og evt. stifter familie, bliver det svært lige pludselig at forlade en fast indkomst og kaste sig ud i iværksættereventyret i det sene aftentimer. Desuden er SU-lånet en af de billigste måder at skaffe finansiering på, hvis man ikke er så heldig at have en god opsparing eller have en investor, der vil smide penge i projektet. Studiet er altså det optimale tidspunkt for dig at springe ud i det og prøve dig selv af.

Budskabet er klart. Er du studerende med en iværksætter i maven er det bare med at springe ud i det og gøre brug af nogle af de tilbud der er. Regeringen skal samtidig gøre det endnu nemmere for unge iværksættere at starte deres virksomhed og sætte fokus på dette segment af iværksætterbranchen. Det er noget jeg håber og tror regeringen arbejder henimod, omend jeg klart mener, at afviklingen af IVS er et skridt i den forkerte retning.

Del indlægget med venner og kollegaer

Blog ekspert

EKSPERTENS BLOGINDLÆG

Mads Koch Petersen

Venture Capital analytiker & selvstændig

For mange er den hellige gral at komme i landsdækkende, ja måske endda globale, medier og nyde godt af den omtale det giver. Men det er svært. Det kræver blandt andet en god pressemeddelelse, og i denne artikel gives der fem gode råd til, hvordan du skriver den perfekte pressemeddelelse. 

Mads Koch Petersen

Venture Capital analytiker & selvstændig

Penge er ikke alt i et start-up. Men det er meget. Hvordan skaffer man penge til sit start-up? Én måde er erhvervslegater

x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu.
Du kan altid framelde dig med et enkelt klik.