Tags: Arbejdsliv & Tendenser
Så skete det. Et flertal i folketinget har stemt for at afskaffe de omstridte 1-kronersselskaber, IVS'erne. Men er det, det rigtige valg? Ved at afskaffe IVS'erne gør man det væsentligt dyrere og sværere at starte op som iværksætter og med en ambition om at blive en iværksætterstat i verdensklasse, er det modstridende at vores administrative og kapitalintensive foranstaltninger ved opstart bliver værre end de konkurrende lande. Specielt de unge, der opfordres på det kraftigste af både staten og erhvervslivet til at starte, der starter mens de studerer får det svært.
Og det er en skam. For den læring og værdi, som studenteriværksætterne generer er uden sammenligning. I dette vil jeg, ved at fremhæve en række fordele ved at starte op som studerende, argumentere for, at man bør udvikle på IVS'erne fremfor at afvikle dem - eller i hvert fald finde en anden kapitallet opstartsmulighed for studerende og andre prospektive iværksættere.
CBS har Copenhagen School of Entrepreneurship og CBS Startup. DTU har DTU Hardtech. Fonden For Entreprenørsskab uddeler legater. Jeg selv har startet virksomhederne Mimer og Go' Kvote 2 mens jeg studerede og vi nyder lige nu godt af gratis kontorplads og enorm sparring hos CSE, støtte fra Fonden For Entreprenørskab og mange andre tilbud, der udbydes til de studerende. Fordi man er så tidligt i sin karriere, og fordi man er en del af nogle store organisationer, er der utroligt mange unikke tilbud, der gør, at man for det første har større chancer for at få succes, men også gør det mindre risikabelt at starte.
Selv hvis drømmen ikke er at blive iværksætter for resten af livet, men blot vil prøve kræfter med at starte noget op, så er erfaringen man får herfra uvurderlig. At have startet din egen virksomhed - om end den er succefuld eller du går konkurs - er i høj kurs hos arbejdsgivere både nationalt og internationalt, og vil give dig stort ansvar indenfor områder du som studentermedhjælper knap vil få lov til at røre. At starte sin første virksomhed mens man studerer kan også fungere som startskuddet til at lancere flere virksomheder længere henne i karrieren - noget blandt andet stifterne af Digura gjorde, efter at have startet Lejerens Frie Retshjælp og vokset det stort.
Selv hvis det ikke føles sådan, når du sidder og læser derhjemme, så er studiet et af de tidspunkter, hvor du har mest tid til at forfølge dit drømmeprojekt. Så snart du er i et fuldtidsjob og evt. stifter familie, bliver det svært lige pludselig at forlade en fast indkomst og kaste sig ud i iværksættereventyret i det sene aftentimer. Desuden er SU-lånet en af de billigste måder at skaffe finansiering på, hvis man ikke er så heldig at have en god opsparing eller have en investor, der vil smide penge i projektet. Studiet er altså det optimale tidspunkt for dig at springe ud i det og prøve dig selv af.
Budskabet er klart. Er du studerende med en iværksætter i maven er det bare med at springe ud i det og gøre brug af nogle af de tilbud der er. Regeringen skal samtidig gøre det endnu nemmere for unge iværksættere at starte deres virksomhed og sætte fokus på dette segment af iværksætterbranchen. Det er noget jeg håber og tror regeringen arbejder henimod, omend jeg klart mener, at afviklingen af IVS er et skridt i den forkerte retning.
Venture Capital analytiker & selvstændig
Blazar Capital - Mimer - CBS
Mads Koch Petersen arbejder til dagligt i venture capital fonden Blazar Capital, der bygger online B2C virksomheder. De nuværende porteføljevirksomheder indebærer Nordgreen, Messyweekend og Jamie Looks. Hans arbejdsområder er betalt annoncering på Facebook for porteføljevirksomhederne, business development af nye potentielle virksomheder, udarbejdelse af investement decks og meget andet. Tidligere har han arbejdet med SEO, linkbuilding og PR.
Mads er herudover co-founder og medejer af virksomheden Mimer, der gennem et netværk af skribenter hjælper privatkunder med at skrive den perfekte ansøgning, og erhvervskunder med at skrive godt indhold. På sigt er målet at blive den førende platform for velformuleret skrivearbejde.
Ved siden af dette læser Mads på BsC in International Business på Copenhagen Business School