Tags: Administration, Økonomi
Nogle virksomheder har allerede set potentialet i at hente vikarer ind regelmæssigt, og ikke kun som en nødløsning. Andre ser stadig vikarerne som en sidste udvej, hvis de da overhovedet gør brug af dem - men at dømme ud fra tidens tendenser vil flere og flere virksomheder springe på vikarvognen i den nære fremtid.
Vikarbranchen i rivende udvikling
For mange arbejdsgivere er vikarer nemlig blevet et populært alternativt til en medarbejderstab, der udelukkende består af fastansatte.
Vikarbranchen var hårdt ramt tilbage i 2008, hvor antallet af vikaransættelser faldt med 40 procent. Mange virksomheder så sig nødsaget til at skære i antallet af medarbejdere, hvilket medførte, at vikarerne stod for skud, da de ikke var bundet af lange opsigelsesperioder.
Siden 2012 er der sket en drastisk ændring, og der er i dag stor efterspørgsel på vikarer. Dette kommer som følge af et marked, der er i rivende udvikling. Virksomhederne har brug for arbejdskraft, men grundet frygten for at krisen blusser op igen er særligt vikarer særdeles attraktive. Dette giver virksomhederne mulighed for at ansætte mandskab efter behov og uden binding over længere perioder.
Til arbejdstageren: derfor er det værd at overveje vikarvejen
Udviklingen i vikarbranchen har naturligvis også været til stor glæde for hovedpersonerne selv - altså vikarerne.
En af disse vikarer er Holger Christensen på 62 år. Holger har været ansat som vikar gennem de sidste 18 år. Han blev tilknyttet et nyt rekrutteringsbureau tilbage i år 2000, hvor han har været lige siden. Da jeg spurgte ham, hvilke fordele der er ved at være tilknyttet et vikarbureau, svarede han henkastet: “Der er flere virksomheder, der har spurgt efter mig adskillige gange. Nu har de opgivet, da jeg alligevel aldrig er ledig.”
Michael Bergenholtz på 57 år er, ligesom Holger, bekendt med det efterhånden attraktive liv som vikar. Han blev ansat som vikar i 2008 og har været i branchen on and off lige siden. Michael er uddannet tjener og har brugt vikarbureauet som sparringspartner, når han har søgt nye udfordringer.
Nu med brancheforening
I 2011 fik vikarbureauerne deres egen brancheforening, som varetager branchens interessenter. Brancheforeningen er medlem af Dansk Erhverv og har ført til positive ændringer i arbejdsforholdene for vikarer. I 2013 blev der indført lovændringer, som særligt tilgodeser de vikarer, der har vikariater i virksomheder uden en overenskomst. Det betyder, at vikarerne i dag i langt højere grad bliver ligestillet med de fastansatte medarbejdere i virksomheden.
“Ved at være ansat som vikar, får jeg mulighed for at vise, hvad jeg kan. Det gør at flere virksomheder særligt efterspørger mig og mine kompetencer. De ved, at jeg har styr på mine ting. Jeg har derfor også fået flere tilbud på faste stillinger,” siger Michael Bergenholtz
Michaels oplevelse afspejler den tendens, som blandt andet Vikarbureauernes Brancheforeningen også giver udtryk for: Bliver du ansat som vikar i et firma, har du en bedre mulighed for at vise dig selv frem - og dermed komme i betragtning til en fast stilling på længere sigt.
Holger Christensen fortæller desuden, at han oplever, at flere og flere spørger direkte efter ham, fordi de allerede kender hans kompetencer.
Med en alder på 62 år vil mange virksomheder under normale omstændigheder afskrive Holger som potentiel arbejdskraft. Men fordi han får muligheden for at komme ud i virksomheder og vise sit værd, oplever han altså i stigende grad direkte henvendelser om jobs.
Hvorfor ikke gribe mulighederne?
Det at være ansat som vikar betyder for Holger og Michael, at de får en lang række muligheder på hånden, som de ikke ville have haft under normale omstændigheder. For eksempel får de muligheden for at danne sig et stort erhvervsrelateret netværk - noget de ellers havde haft svært ved at komme i nærheden af.
For virksomhederne er vikarer en mulighed for at ansætte medarbejdere i kortere perioder, fx til specifikke projekter. Hvis kemien er god, og begge parter har en interesse i at fortsætte samarbejdet. kan man som arbejdsgiver forlænge vikariatet, ansætte vikaren igen på et senere tidspunkt eller fastansatte vikaren, alt efter hvad der giver bedst mening. Der er altså rig mulighed for at se medarbejdere an. Samtidg er der en høj grad af fleksibilitet forbundet med at ansætte en vikar - for begge parters vedkommende.
Indlægget er udarbejdet i samarbejde med Assistance HR partners
SEO Coordinator, AW Media
Mads Hoffmann arbejder til daglig i AW Media, hvor han varetager diverse opgaver inden for online markedsføring. Mads har specialiseret sig i SEO og kommunikation, hvor udvikling af content til websites er det centrale omdrejningspunkt. Desuden har han ansvaret for udarbejdelse af pressemateriale for en række af AW Medias B2B-kunder.
Ved siden af sin stilling hos AW Media studerer Mads på Copenhagen Business School og afslutter snart sin bachelor i erhvervsøkonomi og virksomhedskommunikation.