Bloggen

Med perfekt lyd kommer du effektivt i gennem med dit budskab på video

Når vi taler om video, er det ofte billederne, vi tænker på, men en film består i lige så høj grad af lyd. Men hvorfor er lyd så vigtig? Kan man ikke bare lægge noget musik på og så går det jo nok alt sammen?

Hvis vi ikke bruger lyd aktivt, går vi glip af en masse vigtig information, information der i høj grad taler til vores underbevidsthed. Vi får en fornemmelse af rummet, fordi vi ubevidst opfanger, hvor stort eller lille det er. Vi får en fornemmelse af aktivitetsniveau, hvis der er travlt og vi får en fornemmelse af ro, hvis der er stille. Tusindvis af informationer, som vi end ikke tænker over, lagres i vores underbevidsthed. Og netop når vi kan tale til det ubevidste, trænger vores budskaber godt igennem. Derfor er lyd et centralt element, når vi skal formidle vore produkter.

Vi bliver glade, når vi hører folk grine. Vore følelser aktiveres langt mere, end hvis vi blot ser en optagelse af, at de griner uden lyd. Vi bliver berørte, hvis vi kan hører stemmen skælve, fordi personerne er rørte. Vi bliver inddraget i filmen, hvis vi kan høre, at en person er engageret og ivrig.

Hvis man dropper at bruge lyden, går man glip af det, som video er aller bedst til. Nemlig at aktivere vores følelser.

I en gyserfilm bliver vi forskrækket over lydsiden, sjældent over billederne. Jeg skruer i hvert tilfælde altid ned for lyden, hvis jeg bliver bange, når jeg ser en film. Billedet kan jeg godt holde ud at se på.

Lyd giver filmen krop

Laver vi et interview, er det vigtigt, at lydoptagelse er klar og tydelig - der må ikke være for meget baggrundsstøj, der blander sig. Interviewet giver os også en god fornemmelse af den person, der taler. Hvordan betones ordene? Tales der hurtigt eller langsomt? Er det en person, jeg har tillid til?

Optager vi mere generel lyd, det kan være en gruppe af mennesker der taler, biler på vejen, børn, der leger osv., får vi også nyttig information, som lagres i vores underbevidsthed.

Hele vejen i gennem en webfilm understøtter lyden fortællingen og den styrker især vores følelsesmæssige tilknytning til det, filmen handler om. Man kan også sige, at det er lyden der giver filmen krop og fylde. Så hvis du vil bruge film effektivt i din markedsføring, så skal lyden have en central placering i filmen og tænkes ind i alle sammenhænge.

Forskellige typer af lyd

Musik – Skal vælges med omhu og understøtte den stemning, man gerne vil skabe i filmen. Læs mere om hvordan du vælger det rigtige musik, og hvor du kan finde den her.

Interview – Her mener jeg alle former for tale, der skal kunne høres og forstås. Lyden skal være god, så seeren ikke skal anstrenge sig for at høre, hvad der bliver sagt.

Reallyd – Den lyd der naturligt omgiver os. Vær opmærksom på, at du altid optager lyd til din video. Reallyd understøtter historien og driver den frem.

Typer af mikrofoner

Vil du selv lave film, er det en god ide at anskaffe en mikrofon. Der findes mange typer af mikrofoner, men overordnet er der tre typer, der kan være relevante for dig.

Klipsmikrofon
Klipses fast på tøjet. Den kan enten være trådløs eller med et kabel, der sættes i kameraet. Du skal finde en model, der passer til dit kamera. Her kan du se en kort film om, hvordan du placerer en klipsmikrofon.

Håndmikrofon
En håndmikrofon kan bruges til indtaling af speak og til interview, hvor man står tæt på personen, der taler. Ved denne type af mikrofon skal afstanden til munden være omkring 20 centimeter.

Kameramikrofon
En kameramikrofon monteres på kameraet. En kameramikrofon bruges primært til optagelse af reallyd. Står du tæt på den der taler, kan det godt bruges til interview, men vær opmærksom på at afstanden til lydkilden ikke bliver for stor. Se mere her.

Læg mærke til lyd
Når du ser tv så læg mærke til, hvor stor en rolle lyd spiller for dit engagementet i indslaget. Prøv at lukke øjnene og tænk over om lyden bruges aktivt, og hvad det gør for din forståelse af emnet.

Del indlægget med venner og kollegaer

Blog ekspert

EKSPERTENS BLOGINDLÆG

Kira Paulli Pravato

Filmproducer

Sælg dine budskaber med video

x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu.
Du kan altid framelde dig med et enkelt klik.