Bloggen

3 gode råd om inkasso

Tags: Jura, Økonomi

Din eller skyldners kassekredit?

 

For at inkasso kan blive det effektive og værdiskabende værktøj, som det kan være, er her nogle gode råd, som din virksomhed altid bør følge:

 

1. råd: Hav selv styr på og overblik over fremgangsmåden

En effektiv inkassoproces kræver, at en række bestemte skridt tages i den rigtige rækkefølge. Nogle af dem skal tages af virksomheden selv, og nogle af dem kan med fordel tages af advokaten. Men for i det hele taget at få taget de rigtige skridt, er det vigtigt, at virksomheden har styr på og overblik over fremgangsmåden ved inkasso.

 

 

Helt kort er forløbet typisk:

  1. Skyldner har ikke betalt senest på forfaldsdatoen.
  2. Virksomheden sender inkassovarsel (10 dages betalingsfrist) med hovedstolen tillagt rykkergebyr og renter.
  3. Hvis der fortsat ikke betales, sender advokaten inkassoskrivelse med beløbet fra inkassovarslet tillagt inkassoomkostninger.
  4. Hvis der fortsat ikke betales, sender advokaten betalingspåkrav til fogedretten.
  5. Fogedretten afsiger betalingsdom over skyldner, hvorefter der kan foretages udlæg i skyldners aktiver.

 

For at virksomheden kan holde styr på fremgangsmåden i det daglige, er det en rigtig god idé at lave retningslinjer for inkasso i virksomheden: ”hvem gør hvad hvornår”, og ”hvor lang tid må der gå, inden man går videre til det næste skridt i inkassoforløbet”. Når virksomheden selv har overblik over processen, er det også nemmere at snakke med advokaten om det videre forløb.

Vær opmærksom på at hvis skyldner har indsigelser mod det leverede produkt eller det leverede arbejde, så kan sagen ikke føres videre som en inkassosag, men skal i stedet føres som en egentlig retssag.

 

2. råd: Hold processen i kort snor

Virksomhedens kunder skal behandles med respekt, men det er ikke ensbetydende med, at man ikke kan rykke for sin retmæssige betaling. Venlighed overfor kunden i form af ”lige at give skyldner et par dage mere for at se, om de betaler”, kan være den nemmeste vej mod at ødelægge en effektiv inkassoproces.

Dårlige betalere finder hurtigt ud af, hvilke virksomheder der rykker for betaling, så der løber ekstra omkostninger på, og hvilke virksomheder de kan trække betalingen hos, uden at der sker noget ved det.

Der er ingen grund til at sætte sig selv bagerst i køen ved at være for eftergivende. Det forlænger bare en proces, som i forvejen tager lang tid, og som i værste fald kan ende med, at virksomheden helt mister sit krav på grund af passivitet eller forældelse.

 

3. råd: Overhold de 5 vigtigste hovedregler

For at slippe igennem en inkassoproces hurtigst muligt, billigst muligt og bedst muligt, er der 5 punkter, som virksomheden skal være opmærksom på:

  1. Skyldner skal have et inkassovarsel med en betalingsfrist på 10 dage fra afsendelsen af inkassovarslet.
  2. Skyldner skal have oplysning om, at hvis ikke der betales inden udløb af de 10 dage, så løber der yderligere inkassoomkostninger på kravet, som skyldner også skal betale.
  3. Forfaldsdato skal altid fremgå af virksomhedens fakturaer, så der kan beregnes renter, hvis skyldner betaler for sent.
  4. Hvis der skal kræves en højere rentesats end den sædvanlige rente i henhold til renteloven, skal det være aftalt med skyldner, inden arbejdet udføres. Det er ikke nok, at det fremgår af fakturaen. 
  5. Vælg den rigtige inkassoadvokat.

 

Når virksomheden vælger hvilken advokat eller hvilket inkassobureau, der skal hjælpe med at inddrive pengene, skal man være opmærksom på, at der er mange, der tilbyder denne service, men at der er stor forskel på, både hvordan opgaven løses, hvad det koster, og hvor meget vejledning man kan få.

Hvis skyldneren undervejs kommer med indsigelser mod kravet, vil en advokat fx kunne videreføre sagen med det samme, mens et inkassobureau vil være nødt til at sende sagen videre til en advokat, som så også skal sætte sig ind i sagen, før den kan føres videre.

 

AGENDA inkasso er drevet af advokater, og på hjemmesiden kan du hente en GRATIS SKABELON til inkassovarsel, som overholder reglerne i inkassoloven.

På hjemmesiden kan du også læse mere om inkassoprocessen.

 

Kommentarer og spørgsmål modtages gerne på Google+

Del indlægget med venner og kollegaer

Blog ekspert

Advokat hos AGENDA advokater.

Claus Damsbo Pedersen er specialist indenfor erhvervsret, selskabsret, ansættelsesret, retssagsbehandling og inkasso.

Hos AGENDA advokater yder Claus Damsbo Pedersen hurtig og kompetent rådgivning, hvor der altid er fokus på det værdiskabende for klienten.

Claus Damsbo Pedersen beskæftiger sig i stort omfang med rådgivning af iværksættere.

 

Mød Claus på Google+

EKSPERTENS BLOGINDLÆG

Advokat hos AGENDA advokater.

Claus Damsbo Pedersen er specialist indenfor erhvervsret, selskabsret, ansættelsesret, retssagsbehandling og inkasso.

Hos AGENDA advokater yder Claus Damsbo Pedersen hurtig og kompetent rådgivning, hvor der altid er fokus på det værdiskabende for klienten.

Claus Damsbo Pedersen beskæftiger sig i stort omfang med rådgivning af iværksættere.

 

Mød Claus på Google+

x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu.
Du kan altid framelde dig med et enkelt klik.