Hvad kan vi hjælpe med?

Ledestjerner på iværksætterhimlen

Af Trine Hauge og Maja Topsøe-Jensen

Rollemodeller er vigtige for små og nystartede virksomheder. For rollemodeller motiverer, inspirerer og frem for alt: De viser vejen for nye iværksættere.

Derfor er det vigtigt at få dygtige og talentfulde personligheder fra små virksomheder ud i lyset og belønne dem for deres indsats og initiativer - f.eks. med priser, offentlig anerkendelse og omtale. Det vil motivere rollemodellerne - og os andre - til at gøre det endnu bedre.

Men har du tænkt over, hvad du ellers kan bruge en rollemodel til? Og hvad karakteriserer overhovedet en god rollemodel?

Den gode rollemodel

En rollemodel fungerer som en slags kollektiv mentor, der via sine resultater, erfaringer, personlighed og viden er i stand til at motivere og inspirere andre. En rollemodel er på én gang både et troværdigt "almindeligt" menneske og samtidig et eksempel på en ener der har realiseret sine drømme. En rollemodel er en personificering af den gode historie - det levende eksempel på at det KAN lykkes! Derfor kan rollemodeller give det håb og den inspiration, der skal til at fortsætte når man møder megen modstand.

Hvordan kan en rollemodel hjælpe dig?

Du kan bruge rollemodeller som en slags spejl, for ofte kan det være lettere både at se styrker og svagheder hos andre end sig selv. Derfor kan du sammenligne rollemodellens kompetencer, historie, strategier og handlemønstre med dine egne. Via spejlingen med rollemodellen kan du finde ud af, hvilke af denne persons kompetencer og kvaliteter, du kan genkende hos dig selv, og hvilke du måske bør arbejde med og få hjælp til at udvikle. Du kan også blive klar over, hvor du er unik i forhold til din rollemodel, altså finde dine styrker. For det er vigtigt at en rollemodel ikke bliver en gud som man kopiere i alt hvad man gør

De gode iværksætter-historier

Vi kender dem alle sammen. Naboens datter der udviklede en vandrensende kop til katastrofe områder eller stille Mads fra folkeskolen, der startede sin egen virksomhed og pludselig havde 30 ansatte. I vores hverdag møder vi ofte disse talentfulde mennesker, der formår at skabe nyt og realisere deres idéer og drømme til gavn for mange

Hvem er dine rollemodeller?

Så tænk over hvem du kender, der har opnået succes med deres virksomhed via deres personlighed og idéer? Det kan både være personer du kender personligt eller fra medierne. Det skal være personer du beundrer, og som du henter inspiration fra når du støder hovedet mod en mur og ikke vil give op. Disse personer kan give dig inspiration til at udvikle din forretning og dig selv som iværksætter!