Hvad kan vi hjælpe med?

Hvordan kommer du sikkert gennem en krise?

1935

Et af de bedste råd man kan få som iværksætter er, at man bør evaluere sin virksomheds omkostninger og likviditet i de gode tider, ikke i de dårlige. Alligevel er det de færreste, der gør det. Men der er mange ting en lille virksomhed kan gøre for at stå bedre igennem finansielt usikre tider.

De falder i tre områder:

 • styring af omkostninger,
 • styring af likviditet
 • stigende omsætning
1936

Hold styr på dine udgifter

Det har aldrig været nemmere at reducere omkostninger ved at udføre mange opgaver elektronisk. For eksempel:

 1. Flyt rutinemæssig kommunikation til e-mail eller instant messaging som MSN, Communicator, m.fl.
 2. Brug netbank til både betalinger og indtægter.
 3. Send regninger elektronisk.

På det operationelle plan bør du kontrollere hver udgift eller varelinje, så du opdager eventuelle spildområder eller muligheder for at sænke omkostninger:

Du kan for eksempel:

 1. Forhandle nye betingelser for din ejendoms lejekontrakt, så du får en længere løbetid på en reduceret sats.
 2. Overveje at skifte til hjemmearbejdende personale, så du står fri af krav om kontorplads, men sørg for at sikre, at kommunikationen i firmaet ikke vil blive hæmmet.
 3. Se på i hvilket omfang du kan benytte dig af "hot desk", hvor en arbejdsstation bruges af flere medarbejdere på forskellige tidspunkter.
 4. Prøve at genforhandle eller skifte kommunikationsselskab, så du sikrer, at hver kategori (tale, mobil og data) er optimeret til dit forbrug.
 5. Gennemgå taleforbruget med hver person, der anvender selskabets mobiltelefoner, så du kan sikre at deres brugsmønster passer til det niveau i driver forretning på.
 6. Skifte til lavenergibelysning. Se på for eksempel på fordele og ulemper ved at erhverve sparepærer. Du kan indhente vejledning om dette fra din energiudbyder, eller få et energieftersyn.
 7. Overveje omkostningerne og virkningen af at reducere den mængde energi du forbruger. For eksempel kunne du gennemgå de tidspunkter på dagen, hvor aircondition er anvendt, og de temperaturer, i har valgt at tænde/slukke aircondition ved.
 8. Forsøge at undgå trykt materiale og tilhørende porto. Du vil ikke slippe af med det hele, men du kan næsten helt sikkert gøre væsentlige besparelser. Gennemgå dine muligheder for at benytte online opbevaringstjenester som Google eller Boxes.net
 9. Udskyde køb af nye printere, og bruge laserprintere frem for blækprintere. Omkostningerne til printerpatroner er astronomiske, men kan mindskes betydeligt hvis du benytter dig af tjenester, hvor dine patroner genopfyldes.
 10. Overveje rengøringshyppigheden. Har dit kontor virkelig brug for rengøring hver aften? Kan personalet hjælpe lidt til?
 11. Se på, om der er fordele ved at genforhandle dine bankgebyrer. Flytning til elektroniske måder at indkassere og udbetale penge på burde reducere omkostningerne. Lige nu vil din bank være mere optaget af at holde på din virksomhed, og vil være rede til at tale om gebyrer.
 12. Gennemgå alle former for reklame og overvej hvilke alternative metoder du kan benytte til at få dit budskab ud. Hvis din virksomhed ikke har en, så opret en blog på nettet, og brug den som kommunikationskanal frem for at sende foldere og andet reklamemateriale. Undersøg om online-annoncering kan være bedre for din virksomhed.
 13. Fjerne alle unødvendige rejser og sørg for, at rejseudgifterne er minimeret. Det er overraskende, hvor meget man kan spare ved at bruge lavprisselskaber og alternativ indkvartering.
1937

Håndter dine pengestrømme

Virksomheder går ikke konkurs på grund af manglende rentabilitet. De går konkurs på grund af manglende kontanter. Ud over at reducere omkostningerne, er du derfor nødt til at optimere indkomst og planlægge udgifter.

 1. Mange mindre virksomheder har en mangelfuld kreditkontrol. Men i disse tider er dette en af de vigtigste områder at fokusere på. Det handler ikke kun om inkassovirksomhed, men effektiv inddrivelse. Se for eksempel på dine bedste kunder, og overvej at give dem rabat for tidlig betaling. På den måde fremskynder du indbetalinger. Gennemgå også dine dårligste betalere, og overvej at ophøre med at gøre forretninger med dem, eller giv dem bødetillæg for sen betaling. Ingen kan lide at afskære kunder, men hvis de ikke betaler, så er de ikke handlen værd.
 2. Tænk over hvordan du kan planlægge tidspunktet for indkomster og udgifter, således at budgettet er afbalanceret så tæt som muligt.
 3. Revision af lån. Det kan blive svært for dig at få lån på gunstige satser, men jo mere du fremstår som en, der udøver tilbageholdenhed og styrer din forretning godt, jo større er chancen for at du modtager en positiv afgørelse.
 4. Få hjælp og rådgivning fra din revisor i forbindelse med planlægning af pengestrømme. Han eller hun vil sandsynligvis kunne stille dig nogle undersøgende spørgsmål, som kan hjælpe dig til at finde ud af hvordan du bedst håndterer dine penge.
1938

Skab stigende omsætning

Selv om det kan lyde mærkeligt at tale om at udvide din virksomhed, er der altid måder at gøre det på.

Eksempler kan være:

 1. Kan du bundte dine tjenester mere attraktivt, så dine kunder vil have lyst til at gøre mere forretning med dig, men uden at det medfører omkostninger?
 2. Er der områder af din forretning, som du kan lukke ned og erstatte med andre, som er mere rentable?
 3. Maksimerer du potentialet i dine bedste forretningsområder?
1939

Konklusion

Vær sikker på at du modtager den rette faglige rådgivning i alle områder af din virksomhed. Din revisor kan blive din bedste ven, så overvej at give ham elektronisk adgang til dine optegnelser og regnskaber.

Vær optimistisk. De mørke skyer kan samle sig, men de vil drive over, og du vil være i bedre form til at drage fordel af det næste opsving.

x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu.
Du kan altid framelde dig med et enkelt klik.