Hvad kan vi hjælpe med?

Over- og underforsikring

570

Når du skal vælge forsikringssum, skal du finde en gylden middelvej mellem for høj og for lav dækning i forhold til virksomhedens faktiske værdier. Er den for lav - får du kun udbetalt en brøkdel af dit tab, er den for høj, spilder du bare dine penge.

47

Underforsikring

Er du underforsikret, betyder det, at du risikerer ikke at få fuld erstatning, hvis der sker en skade. Din forsikringssum svarer til det beløb, du maksimalt kan få udbetalt i erstatning. Når der sker en skade, beregnes der, hvad du skal have i erstatning ud fra din forsikringssum. Har du eksempelvis værdier for mere end den forsikringssum, du har valgt, er du underforsikret.

Det kan eksempelvis være, at virksomhedens faktiske værdier er 4 mio. kr., men forsikringssummen kun er 3 mio. kr. En skade på 100.000 kr. vil således kun blive erstattet med 75.000 kr.

Beregningsmodellen ser sådan ud:
(Forsikringssum x Skade) / Faktiske værdier = Erstatning

Det er vigtigt, at virksomhedens forsikringssum altid svarer til de faktiske værdier. Erstatningen tager nemlig altid udgangspunkt i forsikringssummen, så hvis denne er for lav, vil skaden koste virksomheden penge. Princippet er fuldstændig det samme, som du måske kender under privatforsikringer.

565

Overforsikring

Viser skadesopgørelsen ved en totalskade, at værdien af det forsikrede er lavere end forsikringssummen, så er din virksomhed overforsikret. Du får dækket dit tab - men ikke mere. En forsikringssum bør fastsættes med en rimelig margen for at undgå underforsikring, men er der tale om en væsentlig forskel mellem forsikringssum og forsikringsværdi, pådrager forsikringstageren sig en unødvendig præmieudgift.

Har du for eksempel har forsikret dit indbo for 1.200.000 kr., og sker der en totalskade, vil der blive udbetalt erstatning på grundlag af en vurdering af værdien af de mistede genstande. Viser opgørelsen, at forsikringsværdien reelt kun var 900.000 kr., er det beløbet, der vil blive udbetalt.

Men kan ikke gøre krav på at få hele forsikringssummen udbetalt, selv om der var tale om en totalskade.

Er du i tvivl, om din sum er korrekt, kan du altid bede dit forsikringsselskab om råd og vejledning - det er under alle omstændigheder en god ide at få efterset sine forsikringer en gang imellem.

x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu.
Du kan altid framelde dig med et enkelt klik.