Enhver virksomhed har brug for aktiver. Aktiver kan være møbler, computerudstyr, biler, produktions- eller serviceudstyr. De er ganske enkelt forudsætningen for, at du kan producere og levere dine produkter eller ydelser.
Du kan vælge at købe dine aktiver. Alternativt kan du lease eller leje. Men hvad er forskellen? Hvilke fordele og ulemper er der ved hhv. køb og leasing? Og hvordan kan valget påvirke din virksomhed?
Det føles altid rart at købe. Og det kan være en god løsning, hvis du har midlerne, eller hvis det har betydning for din virksomhed, at aktivet er købt. Men hvis udskrivningerne bliver for store, kan det sætte din likviditet - og dermed din virksomheds overlevelse - på spil.
Leaser du et aktiv får du:
Leasing betyder altså, at du ikke direkte ejer aktivet, selvom flere leasingkontrakter tillader, at du køber aktivet, når perioden er slut.
Når du skal lease, er der tit flere forskellige leasingformer, du skal forholde dig til. Dit konkrete behov afgør, hvilken form der er mest hensigtsmæssig.
Der er to hovedformer for leasing. Operationel og finansiel leasing.
Operationel leasing er kortvarige lejemål på nogle få uger eller måneder. Leasingaktiverne er kendetegnet ved, at du kun har brug for dem i kort tid eller med uregelmæssige mellemrum, mens leasingselskabet på den anden side kan påregne en nogenlunde jævn udlejning. Som eksempel på sådanne objekter kan nævnes entreprenørmateriel. Ofte er der et brugtmarked for disse aktiver, så materiellet relativt let kan udskiftes.
Ved operationel leasing kan leasingselskabet opnå stordriftsfordele. Til gengæld skal selskabet fortage adskillige udlejninger, før investeringssummen er tjent ind. Leasingselskabet har derfor den fulde investerings- og forældelsesrisiko. Selskabet vedligeholder selv materiellet, og udgifterne hertil er indregnet i leasingsatserne.
Finansiel leasing er en form for langfristede lejemål med en defineret løbetid, der ligger lidt under aktivets forventede levetid. Efter løbetidens udløb overtager leasingselskabet eller leverandøren atter aktivet. Mange leasingkontrakter åbner dog mulighed for, at aftalen kan forlænges til en stærkt reduceret ydelse.
Du er typisk ansvarlig for reparation og vedligeholdelse, og den ydelse, du betaler, er udregnet sådan, at det leasede aktiv er fuldt afbetalt i løbet af basisperioden.
Ved finansiel leasing pådrager du dig den fulde investeringsrisiko, dvs. risikoen for at behovet for aktivet forsvinder, samt risikoen for at anlægget forældes i løbet af kontraktperioden.
Mange aftaler indeholder dog en bestemmelse om, at aftalen kan opsiges, hvis du betaler forskellen mellem udstyrets salgsværdi og den kapitaliserede værdi af de resterende ydelser. Deri ligger dog ikke større fleksibilitet, end hvis du selv ejer aktivet.
Leasing betyder typisk, at du kan frigøre arbejdskapital eller slipper for at tage dyre lån for at kunne betale. Det kan være en god ide, hvis du skal bruge aktiver med store vedligeholdelsesomkostninger, som hurtigt forældes, eller som du kun bruger sjældent. Det kan også være, at du vil forøge din aktivmasse kraftigt til ekspansion.
Fordele ved at lease:
Ulemper ved leasing:
Umiddelbart virker det som en god ide at købe, hvis du har pengene. Så betaler du jo ikke til leasingfirmaets forretning. Men tænk på, at du binder likviditet i dit aktiv. En likviditet du måske kunne forrente bedre andre steder. På den måde giver det mening at lease nogle aktiver.
Nogle fordele ved at købe:
Ulemper ved at købe:
Valg mellem køb og leasing har betydning for strukturen i virksomhedens regnskab. Leases et aktiv, påvirker det ikke balancen, bortset fra at det i noteform skal oplyses, at virksomheden har en leasingforpligtelse. Købes et aktiv, og lånefinansieres købet helt eller delvist, vil balance og gæld vokse. Leasing kan derfor være mindre regnskabsbelastende end køb.
Der er mange ting, du skal være opmærksom på, når du vælger leasingselskab og indgår en aftale. Det er ofte en god ide at tage en advokat med på råd.
Vær opmærksom på: