Hvad kan vi hjælpe med?

5 nytårsråd: Betal mindre i skat

Har du styr på skattereglerne, kan du beholde lidt mere til juletiden. Se her, hvor nemt du kan gøre det.

Inden du tager nytårshatten på og fylder champagneglasset, kan det godt betale sig at kigge en ekstra gang på skatten. Vi har samlet de seks centrale ting, du bør gennemgå, når du skal overveje, om dine værdier befinder sig der, hvor det bedst kan betale sig, eller om de bør placeres anderledes inden 1. januar.

1. Firmabil: Køb den gerne inden årsskiftet
Efter tre år nedsættes beskatningsgrundlaget for firmabiler fra 100% til 75% af bilens nypris. Men indregistrerer du bilen senest 31. december, vil den allerede fra 1. januar optræde som en bil, der er et år gammel i SKATs regnskaber. På den måde vil du 1. januar to år efter indregistreringen have en to år gammel bil, der bliver beskattet 25% billigere.

2. Restskat: Du kan spare renter ved at indbetale restskatten nu eller inden 1. juli
Hvis du allerede nu ved, at du skal betale restskat, kan du helt undgå at betale renter ved at indbetale restskatten senest 31. december. Hvis du indbetaler restskatten efter den 1. januar, men inden den 1. juli, skal du betale en dag-til-dag rente. Rentebeløbet vil afhænge af, hvornår du indbetaler restskatten. Hvis du venter med at betale restskatten til efter 1. juli, skal du ud over en rente betale et procenttillæg.

3. Fordel indkomsten: Udskyd indtjeningen
Forventer du at komme til at tjene mindre næste år, end du har gjort i år? Hvis det er tilstrækkeligt til, at du ikke kommer til at betale topskat til næste år, så kan du overveje, om du kan udskyde en del af din indtjening til efter nytår, så den bliver lavere beskattet. Som selvstændig kan du for eksempel udskyde en ordre et par uger, hvis det er muligt.

4. Gaver til familien kan gives skattefrit
Giver du gaver til venner og bekendte, betragtes det af SKAT som en del af personernes almindelige indkomst og bliver derfor almindeligt beskattet. Men er gaven til børn eller deres efterkommere, forældre, bedsteforældre eller øvrig nær familie, så kan der gives op til 58.700 kr. skattefrit. Har du en ægtefælle, kan vedkommende gøre det samme, så der faktisk kan gives for op til 117.400 til samme person. Ved nytår nulstilles beløbet, hvorefter et tilsvarende beløb kan gives igen.

5. Velgørenhed kan trækkes fra
Har du ikke været den glade velgører i år, er tiden til det nu. Gaven til den enkelte forening skal udgøre mindst 500 kr. De første 500 kr. af donationer til godkendte velgørenhedsorganisationer er ikke fradragsberettigede. Det maksimale samlede beløb til donationer til foreninger, der kan trækkes fra i skat, er 14.500 kr. Dette beløb nulstilles også til nytår.

Som selvstændig er skatten af et beløb tjent ved selvstændig erhvervsvirksomhed i sidste ende den samme som skatten af et givent beløb tjent som lønmodtager. I stedet for at betale skat af din lønindtægt, betaler du blot skat af virksomhedens nettoindtægt, altså overskuddet efter fradrag af alle virksomhedens driftsomkostninger. Forskellen er, at du selv - på baggrund dine forventninger om virksomhedens indtjening - skal oplyse skattevæsenet om din skattepligtige indkomst. Du kan sagtens selv udarbejde skatteregnskabet, men de fleste selvstændige erhvervsdrivende vælger at lade en revisor gøre det.

x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu.
Du kan altid framelde dig med et enkelt klik.