Hvad kan vi hjælpe med?

Din forretningsplan

166

Forretningsplanen er det fundament, din virksomhed hviler på.

Det er her, du beskriver alle forhold omkring din virksomhedside, dine kapitalbehov, dine målsætninger, din vision/mission, dine udviklingsplaner, dine og eventuelle partneres/ansattes kompetencer sammenholdt med de kompetencer, som du anser for nødvendige for virksomhedens positive udvikling.

En god og gennemarbejdet forretningsplan kan hjælpe med at styre din virksomhed mod målet og er ofte en forudsætning for at skaffe finansiering.

Brug IVÆKSTs skabelon til forretningsplan, når du udarbejder og videreudvikler din forretningsplan:

393

Forretningsplanen er virksomhedens fundament

Når du bygger et hus, går du ud fra arkitektens tegninger. Når du skal starte en virksomhed, går du ud fra en forretningsplan.

Hvad er en forretningsplan?

En forretningsplan er et dokument, hvor du beskriver din kommende forretning. I forretningsplanen skriver du også, hvordan du vil drive og udvikle din virksomhed. Det er her, du samler og strukturerer dine tanker og ideer og beskriver, hvordan din virksomhed skal fungere.

En forretningsplan giver overblik

Forretningsplanen hjælper dig med at få et overblik over din virksomhed og gør dine løse ideer mere konkrete. Du vil opdage, at en god forretningsplan gør hverdagen lettere for dig selv. Samtidig hjælper den dig med at formulere din forretningside kort og præcist, når du skal fortælle omverdenen, hvad du arbejder med.

Forretningsplanen er afgørende, når du søger finansiering

Hvis du har brug for finansiering til at starte din virksomhed, er det langt nemmere at overbevise banken eller andre investorer, hvis du har gjort dit forarbejde ordentligt og kommer med en gennemarbejdet forretningsplan.

Hvor omfattende skal din forretningsplan være?

Hvor omfattende forretningsplanen skal være, afhænger af, hvilken type virksomhed du vil starte. Hvis du kun skal ud og holde foredrag en gang imellem ved siden af dit almindelige job, har du ikke behov for en lige så omfattende plan, som hvis du har planer om at starte en kæde af restauranter, der på to år skal være landsdækkende.

Men selv hvis du kun er dig selv og ikke har planer om hverken at ansætte medarbejdere eller ekspandere voldsomt, vil du alligevel skulle tænke mange af de samme punkter igennem, og du vil typisk opleve, at en nedskrevet forretningsplan hjælper dig med at strukturere hverdagen og bevare fokus på kernen i din virksomhed.

Forretningsplanen skal ikke være et endeligt dokument. Der skal arbejdes med den og justeres løbende, også når virksomheden er kommet godt i gang.

184

Forretningsplanens indhold

Der findes altid flere forskellige egnede løsninger, når du skal udarbejde din forretningsplan. Det skyldes, at en forretningsplan skal være nutidig og dynamisk og tage udgangspunkt i din virksomheds aktuelle situation, din forretningside og fremtidige målsætninger samt interne og eksterne forhold.

Der er dog en række fælles retningslinjer og krav til en forretningsplan, som du bør efterleve, uanset virksomhed og situation. Forretningsplanen er et styringsredskab, hvis vigtigste formål er at skabe og skitsere en sammenhæng mellem din virksomheds nuværende situation og den situation, du ønsker at nå. Forretningsplanen skal hjælpe med at få konkretiseret, hvilke handlinger og tiltag der er nødvendige, og hvordan og hvornår de skal implementeres, for at du kan realisere virksomhedens vision og målsætninger.

x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu.
Du kan altid framelde dig med et enkelt klik.