Hvad kan vi hjælpe med?

Udbetaler a-kassen dagpenge, hvis jeg bliver syg?

Både og. Hvis du er ledig, udbetaler din a-kasse i udgangspunktet dagpenge de første 14 dage, hvor du er syg.

Er du selvstændig, er det derimod kommunen, som administrerer sygedagpengene. Så det er din kommune, du skal kontakte i tilfælde af sygdom.


Særlige vilkår for selvstændige
Du har altså ikke har ret til sygedagpenge på samme vilkår som ledige og lønmodtagere. Du har som selvstændig nemlig først ret til sygedagpenge efter de første 14 dages sygdom.

Du har imidlertid den mulighed, at du kan tegne en forsikring hos Statens Administration, så du kan få sygedagpengene udbetalt allerede fra første sygedag. Der er dog forskellige ordninger og vilkår, alt efter hvilken virksomhed du driver.


Enkeltmandsvirksomhed eller I/S
Som hovedregel er der seks måneders ventetid, inden forsikringen træder i kraft. Men hvis der er tale om ulykkestilfælde, kan du ofte slippe for ventetiden.

Du har to muligheder for at forsikre dig. Du kan vælge mellem at sikre dig sygedagpenge fra enten første eller tredje fraværsdag. Det påvirker naturligvis prisen på forsikringen.

Der er også tilknyttet et krav om, hvor meget du skal arbejde for at få sygedagpenge udbetalt. Du skal inden for de seneste 12 måneder have arbejdet minimum 18,5 timer om ugen. Det skal du have gjort i mindst seks måneder, og heraf den seneste måned inden sygefraværet. Der er altså ikke noget krav om indtægt. Forsikringspræmien for enkeltmandsvirksomheder og I/S er ikke fradragsberettiget.


A/S, ApS eller IVS
Hvis du ejer et IVS, aktie- eller anpartsselskab, er du så at sige ansat i din egen virksomhed. Det betyder blandt andet, at både du og dine medarbejdere er dækket af forsikringen. Og det betyder, at den træder i kraft, allerede syv dage efter Statens Administration har modtaget din tilmeldingsblanket. Forsikringspræmien er fradragsberettiget.


Søgnehelligdage
Selvom du forsikrer dig, kan du ikke modtage sygedagpenge på søgnehelligdage, som er Skærtorsdag, Langfredag, 2. påskedag, Store Bededag, Kristi Himmelfartsdag og 2. pinsedag. Endvidere er 1. og 2. juledag samt Nytårsdag søgnehelligdage, hvis de i det enkelte år ikke falder på en søndag.
 

x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu.
Du kan altid framelde dig med et enkelt klik.