Hvad kan vi hjælpe med?

Netværk og støtte - brug dit netværk til virksomhedsopstart

729

Brug dit netværk

Som selvstændig skal du tage stilling til mange ting, som du ikke selv har erfaring med. Og du vil have et stort behov for at dele både dine ideer og bekymringer med nogen. Derfor er det som selvstændig afgørende, at du er bevidst om dit netværk og ikke er bange for at bruge det.

Venner, venners venner, familie, tidligere kolleger, samarbejdspartnere, konkurrenter - alle er de potentielle kunder og potentielle hjælpere, men du skal give dem chancen. Du skal selvfølgelig bruge dit netværk rigtigt. Kan du det, vil du til gengæld også opleve, at du aldrig er alene.

Du kan med fordel dele dit netværk op i dit personlige netværk og dit faglige netværk. Selvom de sikkert vil overlappe en del, er det godt, hvis du er bevidst om forskellene på de to.

730

Personligt netværk

Når du starter som selvstændig, må du huske at forberede din familie og venner på, at en stor del af din verden fremover vil handle om din virksomhed. Du vil helt sikkert få brug for din families overbærenhed og støtte i perioder med meget arbejde eller usikkerhed.

Husk også på, at vennerne og familien ikke nødvendigvis viser samme iver og interesse for det at være selvstændig som du. Det kan være, de finder det kedeligt at høre dig tale om din virksomhed hele tiden.

Vær forberedt på reaktionerne

Du vil komme ud for, at nogle af dine nærmeste ikke tror på din ide og kun har negative kommentarer. Lad dig ikke slå ud af det. Du vil sikkert også komme ud for, at andre helt ukritisk roser dig til skyerne for dit initiativ, også når de ikke har noget at have det i. Begge dele kan være skadelige for din virksomhed.

Lad dig ikke påvirke for meget af personlige kommentarer fra dine nærmeste, men støt dig til folk i dit faglige netværk. Med dem er det helt legalt at tale lige så meget om din virksomhed, som du overhovedet lyster.

731

Dit faglige netværk

Dit faglige netværk består af kolleger, konkurrenter og andre, der arbejder inden for dit område eller som også er selvstændige. Et fagligt netværk kan du opbygge på mange måder. Her kan du læse mere om de forskellige former for faglige netværk.

Sådan udbygger du dit faglige netværk

Du melde dig ind i en såkaldt erfa-gruppe (erfa står for erfaring) eller starte dit eget netværk med selvstændige i dit område. Der er også forskellige arrangementer i eksempelvis brancheforeninger, fagforeninger, arbejdsgiverforeninger og iværksætterfora, hvor du kan møde ligesindede.

Du kan lære af konkurrenter

Du skal ikke være bange for at gå i netværk med konkurrenter. Selvom I måske kæmper om nogle af de samme kunder, vil du opdage, at I alligevel kan lære en masse af hinandens erfaringer. Du bør selvfølgelig holde øje med, hvad der er af relevante kurser, seminarer, messer og den slags inden for dit forretningsområde.

732

Du skaber også netværk når du har fri

Du skal i det hele taget ikke spilde muligheder for at lære nye mennesker at kende, heller ikke i din fritid. Naboer, sportskammerater, rejsefæller, festdeltagere, alle kan være potentielle kunder og støtter i dit netværk.

Det vigtigste er, at du er åben over for nye bekendtskaber. Vær nysgerrig, spørg ind til folk, brug tid på at lytte og svar, når du selv bliver spurgt. Har du denne kvalitet, vil dit faglige netværk stille og roligt vokse omkring dig helt af sig selv.

733

Få en mentor

En mentor er en vejleder, der værner om dig og din virksomhed i opstartsfasen med gode råd og kontakter, og som hjælper dig med at nå dine mål. Med en mentor kan du forkorte din læretid som selvstændig væsentligt.

Der er flere kommuner rundt omkring i landet, som tilbyder mentorordninger - og også mange private firmaer. Hvis du selv kender en erfaren iværksætter, kan du selv henvende dig og spørge, om han eller hun vil være mentor for dig. De fleste bliver, hvor succesfulde de end er, meget beærede over at blive spurgt om den slags.

En mentorordning koster ofte enten penge eller modydelser. Til gengæld vil mentoren kunne hjælpe din virksomhed med alt lige fra generel virksomhedshåndtering til løsning af specifikke problemer eller konflikter i din virksomhed.

Her kan du læse om nogle af de forskellige mentorordninger.

734

ErhvervsSparring

ErhvervsSparring er et landsdækkende netværk af lokale iværksætterklubber, der tilbyder sparring med erfarne erhvervsfolk, som har praktisk erfaring, indsigt og forståelse for selvstændiges vilkår. Hvis du har startet egen virksomhed inden for de seneste fem år, enten personligt eller via et selskab, og har drevet den på fuld tid, så har du mulighed for at deltage i ordningen.

Netværket er en non-profit organisation ejet af iværksætterne, hvor midlerne alene kan anvendes til fremme af iværksætter- og selvstændighedskulturen i Danmark. Det koster 750 kr. ekskl. moms om året at være medlem, penge som går til driften af klubben. Din virksomhed skal være oprettet, og du kan være med i op til fem år.

Sparringen foregår bl.a. ved møder, deltagelse i sparringsgrupper, telefonsamtaler og via e-mails. Den erfarne erhvervsdrivendes opgave som sparringspartner er at lytte, stille kritiske spørgsmål, få øje på udviklingsmuligheder, kommentere dine ideer og diskutere virksomheden grundigt og indgående med dig. Dit udbytte af sparringen afhænger i høj grad af din egen indsats og den tid, du afsætter til at arbejde med udviklingen af din virksomhed.

Kontakt www.Erhvervssparring.dk, hvis du ønsker at deltage i netværket.

735

Sparring med Erfaring

Nogle af de regionale væksthuse har en ordning, der hedder Sparring med Erfaring. Gennem den kan du komme i kontakt med en mentor. Mentoren er typisk en tidligere iværksætter og administrerende direktør, der har siddet med en række af de problemer, du selv sidder med nu, og som derfor kan øse af sine erfaringer og spare dig for en masse tid og besvær. Find dit regionale væksthus her (www.startvaekst.dk).

Find en mentordning

Du kan søge på internettet med søgeordene mentor og iværksætter for at finde mentortilbud tæt på hvor du bor.

x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu.
Du kan altid framelde dig med et enkelt klik.