Hvad kan vi hjælpe med?

e-handel og e-marketing med en god hjemmeside

786

Har du ikke allerede overvejet e-marketing og e-handel, er det måske på tide at komme i gang. Med en god hjemmeside har du et godt udstillingsvindue, og bruger du digitale medier til at sælge, kan du dække flere markeder.

787

Lav et websted, der kaprer kunder

Med et websted for din virksomhed kan du sikre dig, at du er online, du kan informere kunder om din virksomhed og måske skabe nye indtægtsmuligheder med en onlinebutik.

Men hvordan opretter du et websted? Hvad kræves der for at få et effektivt websted op at køre? Et websted der giver kunderne lyst til at gøre forretninger med dig?

Det er ikke teknisk svært at oprette et simpelt websted - tusindvis af nye websteder bliver kastet ud på internettet hver dag. Ordet "kastet" beskriver ofte, hvordan de ser ud og fungerer.
I menuen til venstre finder du fire trin til oprettelse af et websted, som giver et positivt indtryk over for potentielle kunder.

788

Planlæg dit websted

Begynd planlægningen af dit websted med at evaluere andre websteder, som er oprettet af andre virksomheder inden for din branche. Find ud af, hvad du synes er effektivt og ineffektivt på disse websteder. Stil dig selv følgende spørgsmål:

Hvad fortæller designet, brugen af grafik og farver samt tonen i teksten om virksomheden?
Giver webstedet let adgang til de oplysninger, de fleste kunder gerne vil have med det samme?
Er der nogen grund til at vende tilbage til dette websted? Er der nogen antydning af, at oplysningerne opdateres med jævne mellemrum?

Når du gennemgår andre websteder, kan du lettere fokusere på det, du vil opnå med dit eget websted.

Lav et udkast til dit websted

Når du har fået en fornemmelse af dit websteds karakter og formål, skal du bruge blyant og papir - eller et tegneprogram på computeren - til at lave et udkast til webstedet og sidelayoutet.

Webstedets layout

Webstedets layout fungerer som en visuel ramme for, hvilke sider du vil inddrage i opbygningen af dit websted, og hvilke sider du vil oprette hyperlinks imellem. Forsøg at oprette en struktur med et logisk forløb, som kunderne og de besøgende kan genkende. Tegn små kasser på siderne og tilføj streger med pile, som illustrerer de forskellige hyperlinks mellem siderne. Mange webdesignere bruger en hierarkisk struktur til opbygning af webstedet, så hjemmesiden ligger øverst, mens andet og tredje niveau er placeret derunder.

Sidelayout

Tegn et layout, som viser strukturen for en side på dit websted. Mens indholdet skifter fra side til side, skal denne grundlæggende struktur fungere som skabelon for alle sider på webstedet. Hvis du benytter et standardiseret layout, sikrer du, at de besøgende ikke farer vild på webstedet. Vigtige overvejelser mht. dit layout kan f.eks. være, hvor du skal placere navigationslinks til andre sider, og om du skal benytte de samme farve-, skrifttype- og grafikskemaer, som du har anvendt i andet markedsføringsmateriale. Se igen på andre websiders layout for at beslutte dig for den løsning, du synes fungerer bedst.

789

Find en vært til dit websted

Webstedet skal være placeret på en computer, en såkaldt webserver. Webserveren leverer dine websider til brugere, som anmoder om dem ved hjælp af deres webbrowser. For de fleste mindre virksomheder kan det være en fordel at betale en værtstjeneste eller en internetudbyder for at "opbevare" dit websted på en af deres servere. Professionelle internetudbydere ved, hvordan serveren skal overvåges, vedligeholdes og sikres, så dit websted er tilgængeligt for besøgende næsten hele tiden. Vær særlig opmærksom på erklæringer om driftssikkerhed i den serviceaftale, du underskriver, når du tilmelder dig en værtstjeneste. Kunderne får et dårligt indtryk af dig, hvis de modtager meddelelsen "Siden blev ikke fundet", når de forsøger at få adgang til dit websted.

Hvis du kun er interesseret i at oprette et internt websted på intranettet i din virksomhed, kan du overveje at placere webstedet på en pc i virksomheden. Windows Small Business Server 2003 indeholder Windows SharePoint Services, som er designet til at gøre det let for dig at betjene intranettet på dit kontors netværk.

790

Opret og test dit websted

Du kan hyre professionelle webdesignere til at oprette dit websted, og hvis du planlægger at oprette et websted til e-handel, som kræver, at du kan behandle onlineordrer og betalinger med kreditkort, er det sikkert en god ide. Hvis du har kreative evner og har lyst til at lære nye og nyttige færdigheder, kan du lære at oprette dit eget websted ved hjælp af FrontPage, hvis du gennemgår en række kurser. Når du har lært at oprette dit eget websted, kan du også lettere opdatere det. Husk at bede om oprigtige tilbagemeldinger fra andre, når du opretter webstedet. Husk også at gennemteste webstedet i forskellige webbrowsere eller over et privat netværk mange gange, før du udgiver det på internettet.

791

Udgiv dit websted

Når du har testet dit websted, kan du eller din webdesigner overføre webstedfilerne til den værtstjeneste, du har indgået en aftale med. Gå derefter online, indtast dit domænenavn, og se, hvordan dit websted dukker op på internettet.

Opdater og vedligehold dit websted

Når du har fejret dit websteds lancering, skal du huske, at anstrengelserne ikke er overstået. Af hensyn til de kunder, som opfatter din virksomhed som dynamisk og succesrig, skal du tilføje nyt og opdatere eksisterende indhold på dit websted med jævne mellemrum. Websteder med forældede henvisninger til begivenheder fra sidste år får kunderne til at spekulere på, om din virksomhed overhovedet eksisterer i dag.