Hvad kan vi hjælpe med?

Opskriften på flere iværksættere

Opinion
 

Af Michael Humle CEO Photocat A/S (en dansk opstartet virksomhed)

Hvad er problemet i et land med mere end halvdelen af arbejdsstyrken bundet op i den offentlige sektor. Jo problemet er egentligt meget enkelt. Hvorfor skal man som ambitiøs vælge at bruge sine sparepenge, betale skat af dem når man er nød til at hæve lidt løn inden virksomheden tjener penge, risikere at gå fallit når man nu kan vælge den højeste sociale status med sikker løn i den offentlige sektor.  Ja her har vi ihvertilfælde en af de vigtige forklaringer på manglen af iværksættere. Det er karrieremæssigt langt klogere at søge job i den offentlige sektor.

Som iværksætter starter man ofte virksomheden når ens job og fremtidsudsigter er truet. Her har mange virksomheder set deres første lys. Så skal vi have flere iværksættere som ikke kun er startet af nød men også af lyst at vi i Danmark:

  1. Gør det til meget prestigefuldt at være iværksætter  (priser, uddelinger, legater, kommune bekendtgørelser)
  2. Gør det skattemæssigt særligt fordelagtigt for iværksætteren (ikke investoren) (Ingen skat  af løn første 5 år)
  3. Reducerer det ødelæggende i en konkurs for iværksætteren (hurtigere gældssanering med stærkere lovmæssig beskyttelse af debitoren.  (ved konkurs somfølge af iværksættelse kan fuld gældssanering opnås efter 3 måneder)
  4. Fremdyrkelse af mindre banker som lever af långivning og engagement i virksomhederne. (Lån til iværksættere/investeringer er begrænsede i størrelse og svarer ikke til storbankernes ønsker om volumen per transaktion).
  5. Fokus på entrepreneurship i skolerne på HH, HD, økonomiske og tekniske uddannelser. (Skema fag med entrepreneurship i alle disse discipliner).
  6. En statsautorisation som iværksætter advokat og iværksætter bank. (løfter rådgiver uddannelsen og sikrer meget mere kompetence).

Følger vi opskriften er vi på vej mod at der vil komme flere virksomheder som vil kæmpe sig frem, måske er det nok til at Danmark bliver foregangsland for iværksættere. Men sikkert er det at der ville komme mange flere som ser det som en karrieremulighed at starte virksomhed. 

Finansieringen kan komme ved at fjerne penge fra de statslige penge til vækstfonde og seed kapitaler, disse er jo ofte værdiløse, hvilket kan ses af antallet af investeringer de sidste år i nye virksomheder. Business engle behøver man heller ikke at passe på idet disse i forvejen er både dygtige og kompetente til at overveje investeringer, beløb afsat til disse kan man også spare væk, idet englene fortsat vil foretage de investeringer de finder attraktive.

x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu.
Du kan altid framelde dig med et enkelt klik.